In badkamers, keukens, douches, garages enzovoorts. Dit zijn plaatsen waar een rookmelder onnodig kan afgaan door condens, normale rook of gassen. Monteer een rookmelder minimaal 5 meter van dergelijke rookbronnen vandaan.
In de garage: vanwege de uitlaat van de auto is dit ook geen geschikte plek. In de buurt van lampen, fittingen en elektriciteitsdozen: de elektrische impulsen kunnen de rookmelder storen.
Plaats de rookmelder niet:
bij een ventilator of ventilatieopening. boven de verwarming. op tochtige plekken. in de stoom/damp van een kooktoestel of vaatwasser.
Daarnaast is het ook belangrijk dat je de rookmelder op je zolder niet boven de cv-installatie hangt. Dit omdat een rookmelder niet per definitie de hoeveelheid rook meld, maar de kleine deeltjes in de lucht. Een rookmelder kan dus al alarm slaan wanneer er veel waterdam in de lucht hangt.
Plaatsing op de muur
Als een rookmelder niet op het plafond geplaatst kan worden, dan plaats je de rookmelder aan de muur. De rookmelder plaats je dan 15 tot 80 centimeter van het plafond af, maar wel boven deuren en ramen. Ook geldt dat de rookmelder 1 tot 3 meter van de mogelijke bron tot rook af komt te hangen.
Mag ik een rookmelder op de kast leggen of boven een kast plaatsen? Een rookmelder mag in geen geval op een kast liggen of boven een kast geplaatst zijn. Op deze plaatsen komt de rook namelijk te laat om tijdig alarm te slaan.
In het kort: als jouw woning niet aan de eisen voldoet, heb je kans op een boete. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving op de rookmelderplicht en kunnen een boete uitschrijven. De politie, brandweer en verzekeraars controleren sowieso niet.
Rook en warmte stijgen namelijk, en zullen dus eerst het plafond bereiken en zich tegen het plafond verspreiden. Een rook- of hittemelder zal bij gevaar dus een stuk sneller in alarm gaan als hij aan het plafond hangt, dan wanneer hij bijvoorbeeld op de muur hangt of (nog erger) op een kast ligt.
Hang je hem aan het plafond, dan behoort er 50 cm van de zijmuur en hoeken van de ruimte te zijn. Hoe hoger de melder hangt (vandaar dat het plafond de beste plaats is), hoe beter. Rook stijgt immers op en wordt dan al in een heel vroeg stadium gedetecteerd. Wil je ook een rookmelder op de zolder hangen, dan kan dat.
In uw huis moet sinds 1 juli 2022 op iedere verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken een rookmelder hangen. Zo krijgt u sneller een waarschuwing bij rook of brand. In een zolder of kelder die u alleen gebruikt voor bijvoorbeeld het drogen van was of als berging, is een rookmelder niet verplicht.
In de keuken komt veel rook en condens vrij bij het koken. Hierdoor kan een optische rookmelder, die werkt op basis van infrarood met een lichtgevoelige cel, onterecht alarm slaan.
De elektrische impulsen kunnen de rookmelder storen. Plaats een rookmelder ook niet in de buurt van ramen, deuren en ventilatiekappen. Op oppervlakten die warmer of kouder zijn dan de rest van de ruimte in huis. Door de temperatuurverschillen kan het voorkomen dat de rook de melder niet op tijd bereikt.
Hittemelders. Een hittemelder detecteert hoge temperaturen in plaats van rook. Dat is handig in ruimtes waar vaak rook of damp ontstaat, zoals een keuken of garage.
De ideale plaatsing van een rookmelder in het trapgat is het midden van het plafond van de eerste verdieping. Dit zelfde geld voor als uw een trapgat naar de zolder toe. Het zou verstandig zijn om zijn om een potentiele brandhaard bij voorbaat te bedenken.
Sinds 1 juli 2022 is in iedere woning een rookmelder verplicht. Deze verplichting bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwhuizen, maar in de nieuwe wetgeving staat dat ook in bestaande woningen op iedere verdieping een rookmelder moet hangen.
De beste plek om rookmelders op te hangen, is in het midden van een ruimte op ongeveer 50 centimeter afstand van alle muren. Bij een schuin dak moet de rookmelder minimaal 30 centimeter lager dan de nok hangen.
Buiten in de ruimtes waar veel insecten voorkomen. Kleine insecten in de rookkamer van de melder kunnen de werking van de melder verstoren. In de nabijheid (naast) decoratieve objecten, deuren, elektriciteitsdozen, lampen, muurventilatoren etc, die ervoor zorgen dat rook de rookmelder niet kan bereiken.
Bij inboedel- en opstalverzekeringen heeft het nog geen gevolgen als je geen rookmelders hebt. Dat laat bijvoorbeeld verzekeraar Aon weten. Ook bij Achmea (Centraal Beheer, FBTO, Interpolis) heeft het wel of niet hebben van een rookmelder nog geen gevolgen voor de dekking.
Hoe zit het met handhaving van de rookmelderverplichting? Handhaving is niet aan de brandweer. Daarvoor zijn vanuit het Bouwbesluit, de gemeenten verantwoordelijk. In de praktijk is het voor de gemeente moeilijk om te controleren of iedereen de rookmelders op elke woonetage heeft hangen.
3. Wie controleert de wet? De wet schrijft voor dat gemeenten moeten controleren of huizen zijn voorzien van een rookmelder. Volgens Esther Verhoeff van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten gaan de meeste dat niet doen.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Jalo Helsinki KUPU 10 de beste rookmelder is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Jalo Helsinki KUPU 10 is deze Alecto SA-110 Rookmelder 10 jaar.
Plaats de rookmelder correct op het plafond
De beste plaats om een rookmelder op te hangen is in het midden van het plafond. Kan dit niet, hang hem dan op minstens 30 cm van de hoek want rook maakt een 'krulbeweging' waardoor de hoeken van een ruimte niet meteen worden bereikt.