De zero versie (=suikervrij) ontbijtkoek bevat Xylitol als zoetstof. Xylitol bevindt zich o.a. in kauwgom maar ook in andere suikervrije/light voedingsmiddelen. Xylitol is voor de hond (en kat) giftig: het zorgt voor een verhoogde afgifte van insuline waardoor de bloedsuikerspiegel te veel daalt.
Ontbijtkoek is een onschuldig tussendoortje dat ook voor honden niet al te schadelijk is. Tenminste, dat zou je denken. Want het kan wél gevaarlijk zijn voor honden. De viervoeter van Schiedammer Carlos, Roy, overleed na het eten van een hapje ontbijtkoek.
In die producten zit de zoetstof xylitol. Dat kan dodelijk zijn voor dieren. Zo zijn er al verschillende honden gestorven nadat ze een stukje van de peperkoek hadden binnengekregen.
Vier peperkoeksoorten van de smaaktest bevatten suiker en honing, maar in de peperkoek van Lotus zit xylitol als suikervervanger. Chris Dusauchoit legt uit bij de Inspecteur: “Xylitol is perfect eetbaar voor mensen maar kan heel gevaarlijk zijn voor dieren, vooral voor honden is het levensgevaarlijk.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Een gekookt ei is niet schadelijk voor je hond (je kunt je hond zelfs een rauw ei geven) en veel honden vinden het lekker om er af en toe ééntje te eten. Een ei kan voor een pup overigens wat lastiger te verteren zijn dan voor een volwassen hond, in verband met het nog kwetsbare maag darm stelsel.
Wat mag uw hond niet eten
De aubergine, tomaat en ui mag uw hond zeker niet eten. De vette mayo en in olie gebakken aardappeltjes kan ook wat te veel zijn voor het maagdarmstelsel van een hond.
Bij de dierenarts krijgt de hond een injectie met een braakopwekkend middel (Apomorfine). Deze injectie zorgt ervoor dat uw hond binnen enkele minuten hevig gaat braken. U weet nu zeker dat alles eruit is. Heel belangrijk is dat je zo snel mogelijk de hond laat braken, liefst binnen een half uur.
Rauw varkensvlees, rauwe ham of salami zou je nooit aan je hond moeten voeren. Varkens kunnen onopgemerkt de ziekte van Aujeszky hebben. Een infectie met dit virus is altijd fataal voor honden.
Druiven, rozijnen en krenten zijn vooral schadelijk voor de nieren, en nierfalen heeft een slechte prognose. Pure chocolade is gevaarlijker dan melkchocolda. Witte chocolade bevat nauweliks giftige stoffen.
In principe wordt een hond niet ziek van slagroom en is een klein beetje slagroom ook echt niet schadelijk. Als je hond een grote hoeveelheid slagroom heeft gegeten, kan hij last krijgen van zijn maag of darmen. Dit kan resulteren in bijvoorbeeld diarree of misselijkheid wat kan zorgen voor braken.
Het gevolg: gestaakte leveringen en lege schappen. Wie winkelt bij Jumbo, zal het voorlopig even zonder de ontbijtkoek van Peijnenburg moeten stellen: de schappen zijn leeg of slecht gevuld. Online is het zelfs bijna of Peijnenburg niet bestaat. De meeste koeken zijn van de Jumbo-site gehaald.
Waar zit xylitol in? Xylitol zit in veel producten waar suiker wordt vervangen door zoetstoffen. Bekende voedingsproducten zijn ontbijtkoek, cola zero, kauwgom zonder suiker, tandpasta en zoetjes. Xylitol wordt op de verpakking van voedingsproducten vaak E967 genoemd.
Vlees (en vis) leveren namelijk dierlijke eiwitten en dierlijke vetten en dat zijn de superfoods voor honden. Als leefregel geldt dat vlees en vis het belangrijkste ingredient zou moeten zijn. Daarbij mag ook orgaanvlees verwerkt worden, graag zelfs! Hart en pens bijvoorbeeld, zijn heel gezond voor jouw hond.
Als je het geluk hebtwetendat uw hond een sok of een ander item heeft opgegeten, een optie is om hem rechtstreeks naar de dierenarts te brengen om te kijken of het item met een endoscoop uit de maag kan worden verwijderd.
Hond misselijk symptomen
Wanneer een hond misselijk is, komen diverse symptomen veel voor. Dit zijn onder andere veelvuldig smakken, gras eten, likken aan wat dan ook maar, kwijlen en overmatig slikken. Bovendien kan de eetlust achteruit gaan en hoort u misschien geluiden uit de maag en/of de keel (boeren).
Als honden overgeven met een lege maag dan komt er voornamelijk wit en/of geel slijm uit (maagsappen en gal). Een keer overgeven is niets om je zorgen over te maken, maar als het meerdere keren gebeurt of er zit bloed bij het braaksel, dan is het verstandig om een dierenarts te raadplegen.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.
Onze trouwe viervoeters kan je ook maar beter geen brood voeren. De voedingsstoffen die in brood zitten zijn namelijk niet goed voor honden en katten. Voor honden zorgen vooral de gluten in het brood voor problemen. Zo kunnen ze er ziek van worden, jeuk van krijgen en hun vachtkwaliteit kan er flink van achteruit gaan.
De tomaat zelf is alleen giftig als deze nog niet rijp is. Alle groene delen zoals het kroontje en de plant zijn giftig vanwege de stof solanine. Ook andere groente uit de nachtschadefamilie (tomaat, paprika, aubergine) kunnen allergische reacties veroorzaken en ontstekingen verergeren.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Uw hond mag dus zeker verwend worden met pure pindakaas (zonder xylitol). En als lekker-maak-smaakje mag het ook zeker. Aangezien pinda's echter wel behoorlijk calorierijk zijn is het beter om uw hond niet te veel pindakaas te geven. Dan voorkomt u overgewicht en alvleesklier problemen bij uw hond.
Kipfilet schadelijk voor je hond? Je kunt je hond prima een stukje kipfilet geven. Zorg er wel voor dat het goed is gerookt, gebakken of doorgekookt, zodat bacteriën dood zijn. Gebakken kipfilet bevat veel vet door het bakken in olie of boter, dit kan problemen geven met maag en/of darmen voor sommige honden.