Volgroeide zonnebloemen draaien niet mee met de zon, zij richten hun bloem de hele dag strak op het oosten. Hierdoor warmen zij sneller op en trekken zo meer bestuivers aan. 'Bijen houden van warme bloemen', aldus Stacey Harmer, een moleculair biologe en medeauteur van de studie die vrijdag in Science.
Daarnaast doen zonnebloemen het erg goed in warme tot hete klimaten met veel zon overdag. Zoek dus het zonnigste plekje op in je tuin en plant de zonnebloemzaden het liefst aan de noordkant van je tuin zodat ze straks de hele dag zon krijgen. Ook zorgen ze zo voor de minste schaduw voor de overige planten.
Jonge zonnebloemen draaien elke dag met de zon mee. In de ochtend 'kijken' ze naar het oosten, en tegen de schemering staan ze met hun hoofdjes richting het westen. 's Nachts draaien ze rustig weer terug. Die beweging vertonen de bloemen dankzij de combinatie van het zonlicht én een interne klok.
Het kweken van een zonnebloem is heel gemakkelijk, maar hiervoor is wel zon nodig. Kies daarom voor een plek waar volop zon is en zaai de zonnebloemzaden op 1 tot 2 cm diepte. Verzorg de bloemen goed door deze bij droogte water te geven en de grond luchtig te houden.
Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen. Ook als bloemknoppen na een paar dagen gaan hangen kan het helpen wat heet water in de vaas te gieten.
Zonnebloemen zijn natuurlijk dol op zon. Zet ze dan ook bij voorkeur op een plek waar de bloemen veel zonlicht kunnen vangen. Zet de bloemen nooit naast of dicht bij een fruitschaal. Fruit stoot een bepaald gas uit waardoor zonnebloemen snel doodgaan.
Tip 3: Geef de zonnebloem elke dag water als het niet regent. Doe dit in de ochtend, anders is er kans op wortelrot en gaat de zonnebloem dood. Tip 4: Zonnebloemen kunnen niet zo goed tegen verpotten. Zaai ze daarom op een plek waar je ze wilt hebben.
Zonnebloemen groeien graag op zandgrond en kunnen goed tegen droogte. Te veel water zorgt voor een slappe groei, waardoor de stengels makkelijk afbreken. Plant ze op een plek waar het water niet blijft staan . Bemest de jonge planten licht, hierna hebben ze geen mest meer nodig.
Gaan de zonnebloemen na verloop van tijd een beetje hangen? Niet getreurd, dat is simpel op te lossen door een scheut heet water in de vaas te gieten. Drie keer knipperen en je bloemen staan weer rechtop te stralen!
Water geven
De potzonnebloem is een dorstige plant en heeft soms wel elke dag water nodig. Check hem dus dagelijks, maar geef geen water als de kluit nog erg nat is, want te nat is ook weer niet goed voor deze plant. Geef wekelijks een beetje plantenvoeding tijdens het gieten.
Zonnebloemen hebben licht, voeding, water, ruimte en soms ondersteuning nodig. Eigenlijk is dit in basis wat elke plant nodig heeft om te groeien en tot bloei te komen. Specifiek zijn zonnebloemen gek op zon en water.
Met enkele elegante experimenten toonden zij aan dat de bloem zelf niet beweegt, maar dat de groei van de stengel varieert: overdag groeit het oostelijke deel van plant sneller, terwijl 's nachts het westelijke deel sneller groeit. Door deze afwisselende stengelgroei lijkt het alsof de bloemen de zon volgen.
Het duurt zeker een week eer de zaden kiemen. Hou ze licht en warm tot de plantjes 10 cm hoog zijn. Zet ze daarna koeler, anders groeien ze ijl en slap uit. Het kan nodig zijn ze enkele weken later in een groter potje te verplanten.
Zonnebloemen houden van zandgrond en kunnen beter tegen droogte dan tegen te veel vochtigheid. Wanneer de plantjes eenmaal ontkiemd zijn, moet je ze dus niet te veel water geven. Dan ontwikkelen de wortels zich niet goed genoeg en breken de stengels eerder af.
De gewone zonnebloem is een éénjarige plant. Dat wil zeggen dat ze in de lente groeit vanuit een zaadje, in de zomer bloeit en nieuwe zaden geeft en in de herft sterft. De zonnebloempitjes zijn een manier voor de plant om de winter te overleven.
Om er voor te zorgen dat de zonnebloem zo groot en hoog mogelijk wordt, hebben ze als het niet regent dagelijks water nodig. Als de bovenste bladeren van je zonnebloem geel worden, kan er het volgende aan de hand zijn: De bloem krijgt te weinig stikstof (voeding) binnen. Geef de zonnebloem extra voeding.
Hoelang een bloem of boeket zonder water kan is echter heel afhankelijk van allerlei factoren. De temperatuur, luchtvochtigheid, de wind, de UV-kracht van de zon spelen een grote rol op de tijd dat een boeket zonder water kan. Ook het type bloem zelf heeft natuurlijk een grote invloed.
De gouden tip: giet heet water bij de hangende zonnebloemen en ze fleuren weer op. Zet de bloemen niet te diep in het water. Snijd de stelen van de zonnebloemen goed schuin af, voordat je ze in een vaas zet.
Houd er rekening mee dat zonnebloemen, zolang ze nog klein zijn, geliefd zijn bij slakken. Als de plantjes groter zijn, moet je tijdig zorgen voor een steun om de stengel aan te binden, de bloemen worden namelijk nogal zwaar.
Het is het makkelijkst om de zonnebloem te zaaien in de volle grond. Om te voorkomen dat ze te hoog worden kunt u ze toppen. Zo zullen er ook meer bloemen aan groeien die wel kleiner zijn, maar vaak oogt dit mooier dan één grote lange bloem.
Zonnebloemen kun je ook goed binnen kweken. Alleen kun je dan het beste kleine soorten zonnebloemen zaaien, zoals de Teddy Bear, Avondrood of de Pacino Potzonnebloem.
Onderhoud zonnebloem
Als de Zonnebloem op een zonnige plaats staat, heeft het heel weinig onderhoud nodig. Af en toe water geven en bemesten voor een luchtige ondergrond is voldoende. De Zonnebloem hoeft niet gesnoeid te worden. Alleen dode bloemen (bij meerdere takken) eruit knippen.
Bemesting. Maar ook voedingsstoffen zijn heel belangrijk voor de groei, omdat zonnebloemen tot de sterk opnemende planten behoren. Tijdens de groeiperiode kan je dus met wat stikstofrijke meststof eenmaal per week iets goeds doen voor je zonnebloemen.
We vroegen het een bloemist. Zijn tip: giet heet water bij die hangende zonnebloemen en ze fleuren weer op. Hoe makkelijk is dat! Zet zonnebloemen trouwens sowieso niet te diep in het water, want door de behaarde steel kan het water omhoog kruipen en uit de vaas sijpelen.