Het is een zorgbudget van 130 euro/maand voor mensen die veel zorg nodig hebben. Dat zijn bijvoorbeeld ouderen die in een woonzorgcentrum verblijven of mensen van alle leeftijden die thuis veel (eventueel professionele) ondersteuning nodig hebben. Vroeger heette dat de “tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden”.
Geen leeftijdsgrens. Er is geen minimum- of maximumleeftijd om dit zorgbudget te kunnen krijgen. Ook zwaar zorgbehoevenden jonger dan 25 jaar (en dus nog niet aangesloten bij de Vlaamse sociale bescherming) kunnen een aanvraag voor dit zorgbudget indienen bij een zorgkas naar keuze.
Dat gebeurt automatisch bij: wie een sociale uitkering krijgt (leefloon, inkomensgarantie ouderen (IGO), toelage voor personen met een handicap toegekend door de FOD Sociale Zekerheid)
Woont u in Vlaanderen en bent u ouder dan 25 jaar, dan moet u zich aansluiten bij een zorgkas. Jaarlijks betaalt u een zorgpremie van 54 of 27 euro voor de Vlaamse sociale bescherming. Met deze premie helpt u zwaar zorgbehoevenden.
Het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood (vroeger de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden genoemd) is een tegemoetkoming die u kunt ontvangen als u 65 jaar of ouder bent én als uw zelfredzaamheid beperkt is.
Je moet minstens 7 punten hebben om recht te hebben op een integratietegemoetkoming.
In tegenstelling tot het zorgbudget, dat alleen mag besteed worden aan de niet-medische kosten van de zorgbehoevende persoon, mag de gemeentelijke mantelzorgpremie vrij besteed worden.
Bij meerderjarige (ouder dan 21 jaar) zorgvragers moet je ten minste 12 punten op de graad van zelfredzaamheid voor de integratietegemoetkoming scoren. Die vaststelling kan gebeuren door de FOD Sociale Zekerheid, Medex of de adviserend arts van het ziekenfonds.
Hoeveel bedraagt de zorgpremie? In 2022 betaal je 54 euro aan CM-Zorgkas. Voor sommige mensen is er een verlaagde zorgpremie van 27 euro.
Mantelzorgpremie. De mantelzorgpremie is een initiatief van de gemeenten. Hij bedraagt meestal tussen de 120 en 300 euro per jaar en is daarmee vaak meer een vorm van erkenning voor de uitgevoerde taken dan een echte financiële vergoeding. De premie wordt maar aan één mantelzorger per patiënt uitbetaald.
U heeft waarschijnlijk recht op bijstand als u dat inkomen niet kunt aanvullen met bijvoorbeeld een aanvullend pensioen. En u ook onvoldoende vermogen heeft. De bijstand voor AOW-gerechtigden, de aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO), vult het inkomen aan tot de bijstandsnorm.
Voor wie ernstig en langdurig zorgbehoevend is, zoals wie in een woonzorgcentrum woont of thuis veel hulp en verzorging nodig heeft. Vergoeding van 130 euro per maand. Maandelijks betaald op uw rekening door uw zorgkas.
De Vlaamse sociale bescherming is er dankzij jouw solidaire zorgpremie. Net als ruim 4,5 miljoen inwoners van Vlaanderen betaal je elk jaar een zorgpremie. Sinds 2021 bedraagt die 54 euro (of 27 euro voor mensen met een laag inkomen). Je betaalt die zorgpremie elk jaar aan je zorgkas.
Een mantelzorger wordt niet ingedeeld als beroep. Het is ook geen vrijwilligerswerk en hij of zij verdient dus eigenlijk geen geld. Wel heeft een mantelzorger recht op een aantal aanvullende vergoedingen.
Jazeker, want mantelzorg is niet verplicht. Maar let op: ben je een gezonde huisgenoot (dus inwonend) van iemand die zorg nodig heeft - bijvoorbeeld je echtgenoot of echtgenote - dan wordt wél verwacht dat je de huishoudelijke taken op je neemt. Schoonmaken, ramen lappen, boodschappen doen en dergelijke.
Wie door ouderdom, aanslepende ziekte of een handicap veel zorg nodig heeft, krijgt van de Vlaamse Zorgkas een maandelijkse vergoeding. Voor wie ernstig en langdurig zorgbehoevend is, zoals wie in een woonzorgcentrum woont of thuis veel hulp en verzorging nodig heeft. Zorgbudget van 130 euro per maand.
Vroeger heette dat de “tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden”. Het is een zorgbudget voor 65'+ers met een zorgnood. Hoeveel dit budget bedraagt, hangt af van het inkomen en van de zorgzwaarte van die oudere persoon. Het is maximaal 656 euro/maand.
Als erkende mantelzorgverlener heb je recht op maximum zes maanden volledige onderbreking, of maximum 12 maanden halftijdse of 1/5de onderbreking. Volgens de huidige reglementering kan je wel slechts 1 maand voltijds (of 2 maanden halftijds of 1/5de) verlof nemen per zorgbehoevende persoon.
Wie nog thuis woont of bij familie verblijft, wordt als zorgbehoevend beschouwd onder de volgende voorwaarden: de persoon is nauwelijks of niet meer in staat om voor zichzelf te zorgen. die verminderde of onbestaande zelfredzaamheid is langdurig.
Het zorgbudget bedraagt sinds 1 maart 2009 130 euro per maand voor een persoon die van mantel- en thuiszorg of residentiële zorg geniet. Dit bedrag is niet belastbaar en moet dus niet worden aangegeven.
Het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood is een financiële tegemoetkoming voor ouderen (vanaf 65 jaar) die moeilijkheden ondervinden bij het uitvoeren van dagelijkse taken. De tegemoetkoming is bedoeld om de kosten ten gevolge van de zorg te vergoeden. Ze wordt enkel toegekend aan personen met beperkt inkomen.