Bij vechtsporten als aikido, judo, boksen, taekwondo en karate staan samenwerken en omgaan met weerstand en conflict centraal. Deze sporten richten zich op het vergroten van de fysieke en mentale weerbaarheid, het verbeteren van het zelfbeeld, zelfbewustzijn en zelfvertrouwen en het versterken van sociale vaardigheden.
Boksen. Boksen zorgt er op meerdere manieren voor dat je zelfvertrouwen verhoogd wordt. Zo is het een intensieve krachtsport, waarmee je zowel een fitter als een sterker lijf werkt. Ook geeft het je het gevoel dat je voor jezelf op kunt komen.
Als je kind erg actief is, zijn teamsporten zoals voetbal, gym en zwemmen goede opties. Kies bijvoorbeeld voor judo (of peuterjudo/tuimelen) om je kind zijn verlegenheid te laten overwinnen. Ook wel eens aan kinderyoga gedacht? Yoga helpt je kind zijn gevoelens te uiten, te concentreren en zelfvertrouwen te kweken.
Geef je kind liefde, aandacht en affectie
Een kind dat zeker weet dat het graag wordt gezien, voelt zich verbonden met zijn ouders. Dat geeft een kind het nodige vertrouwen dat de wereld een veilige plek is, en vanuit dat basisvertrouwen kan een kind op ontdekkingsreis gaan.
1: Judo. Judo is een populaire keuze voor vechtsport voor een kind. En met goede reden, want kinderen kunnen er niet alleen goed hun ei in kwijt, maar ze leren er ook nog eens veel van. Kinderen die aan judo doen ontwikkelen namelijk discipline, doorzettingsvermogen, respect, uithoudingsvermogen en zelfvertrouwen.
Wees happy met jezelf
Vaak voelen verlegen mensen zich niet alleen ongemakkelijk bij andere mensen, maar ook met zichzelf. Dus: ga alleen uit! Het klinkt misschien gek, maar probeer eens alleen uit eten of alleen naar de film te gaan en kijk hoe je je daarbij voelt.
Je kindje wordt zich tussen de 1 en 4 jaar steeds meer bewust van de wereld om zich heen en van zichzelf. Verlegenheid is hier een natuurlijk gevolg van. Je peuter beseft zich namelijk steeds meer hoe hij zich verhoudt tot anderen, waardoor hij zich opeens klein of beoordeeld door volwassenen kan voelen.
Krav Maga: Een van de meest effectieve Vechtsporten voor zelfverdediging. Krav Maga is afkomstig uit Israël, volledig gericht op zijn toepassingen in het echte leven, waarbij de mogelijkheid wordt geboden om elke aanval op te heffen met zowel de aanval als de verdediging.
Wat is een weerbaarheidstraining? Een weerbaarheidstraining is een training speciaal voor kinderen die weinig weerbaar zijn. Deze kinderen hebben moeite om voor zichzelf op te komen. Ze weten niet hoe ze hun grenzen aan kunnen geven, of doen dit op een onhandige manier.
Om te starten met karate is er geen ideale leeftijd. Je kunt met alle leeftijden beginnen aan karate. Of je jong, oud, herstellend of rustig wil beginnen, iedereen kan op elk moment beginnen met het trainen van karate. Ons oudste karatelid is in de zestig en kan prima meekomen.
Je maakt gebruik van je kracht, snelheid, reflexen en lenigheid. En van je natuurlijke wapens: je handen en voeten. Karate is een 'complete' sport: alle spieren en gewrichten in je lichaam worden getraind op kracht, snelheid en lenigheid. Je leert diverse technieken waarmee je een schop of slag uit kunt delen.
Bij karate leren kinderen technieken die bijdragen aan fysieke weerbaarheid, maar weerbaarheid is natuurlijk niet alleen fysiek. Een goede mentale weerbaarheid is van een nog groter belang. Karate is uitermate geschikt om kinderen te leren grenzen te stellen en zelfvertrouwen te geven.
Door eerst steun te bieden, maar daarna het kind wat los te laten en er op te vertrouwen dat het kind zich redt, kan het kind verlegen gedrag overwinnen. Ouders kunnen het kind ook helpen minder verlegen gedrag te ontwikkelen door al op jonge leeftijd sociaal contact te stimuleren en sociaal gedrag te waarderen.
Eenkennigheid komt meestal voor als je kind tussen een en twee jaar oud is. Het is in deze fase heel normaal dat je peuter zich aan je vastklampt. Dat hoort bij de normale ontwikkeling.
Veel mensen zijn wel eens verlegen, bijvoorbeeld als ze een grote groep moeten toespreken. Maar verlegenheid kan ook ernstiger vormen aannemen, bijvoorbeeld zo verlegen zijn dat je niet meer naar een feest durft. Verlegenheid is een uiting van onzekerheid.
Verlegenheid is angst in sociale situaties. Je denkt dat je beoordeeld wordt op alles wat je zegt en doet. Hierdoor word je erg zelfbewust, waardoor je minder betrokken bent bij de sociale interactie. Je bent een beetje in jezelf gekeerd en praat niet gemakkelijk mee met anderen.
Onzekerheid komt door een laag zelfvertrouwen. Iedereen twijfelt wel eens ergens over, maar soms kan het erg in de weg zitten. Als je onzeker bent, twijfel je. Je kan twijfelen over een beslissing.
Naast COMET kun je aan de slag met je negatieve zelfbeeld met bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, EMDR of Acceptance and commitment therapy (ACT). Het belangrijkste in het behandelen van een negatief zelfbeeld is dat de behandelvorm bij jou past.