Muziek kan ook helen En als je zelf muziek maakt ontwikkelen je hersenen zich. Er vormen zich meer verbindingen tussen je linker- en je rechterhersenhelft. Een bekend idee over muziek is dat het je ook slimmer maakt.
Volgens medische onderzoekers kan muziek ook een geneeskrachtige werking hebben. Het beïnvloedt de hersenen dusdanig, dat er stoffen aangemaakt worden die voor genezing kunnen zorgen. Uit een onderzoek van Lombard uit 1887 bleek namelijk dat het menselijke zenuwstelsel reageert op muziek.
Naast dat muziek de hersenen prikkelt, heeft het ook een helende werking. Muziek kan stress verlagen en pijn verzachten, het een effectief, veilig en goedkoop middel tegen allerlei klachten. Muziektherapie kan ook uitkomst bieden voor mensen met bijvoorbeeld autisme, oorlogstrauma's of een verstandelijke beperking.
De positieve invloed van muziek wordt steeds vaker gebruikt bij de behandeling van depressie en slapeloosheid. Ook zijn er meerdere studies die laten zien dat het luisteren naar muziek een positief effect heeft op de stemming en cognitieve vermogens van mensen met dementie.
Door naar muziek te luisteren kun je je cortisolwaarden en je hartslag verlagen. Beiden zijn belangrijk voor het verminderen van stress. Muziek kan ook negatieve emoties verminderen, zoals zorgen, angst, rusteloosheid en nervositeit. En muziek kan bijdragen aan positieve emoties, zoals gevoelens van geluk.
Dat muziek een heel oude functie heeft, blijkt wel uit het feit dat het luisteren naar muziek zorgt voor de aanmaak van endorfine, oxytocine en dopamine. Deze hormonen en neurotransmitters vormen samen de belangrijkste geluksmakers van ons brein.
Uit onderzoek aan de Universiteit van Helsinki is gebleken dat klassieke muziek de hersenfunctie aantoonbaar versterkt. Luisteren naar klassieke muziek verbetert de activiteit van neuronen die betrokken zijn bij dopamine secretie en de regulatie van de neuronen betrokken bij neurodegeneratie.
Negatieve effecten van muziek
Te lang luisteren naar verdrietige of met woede gevulde muziek kan de afgifte van cortisol verhogen en hersengebieden stimuleren die geassocieerd worden met negatieve emoties. Het kan zelfs de bedreigingsdetectiesystemen in de hersenen inschakelen.
Met muziek kun je je emoties beïnvloeden. Het zorgt voor veranderingen in je hersendelen die je emoties verwerken. Dat geldt eigenlijk voor alle muziek, niet alleen specifieke nummers die jou raken. Je kunt dus een stuk gelukkiger worden dan je nu bent.
We kennen allemaal wel een muziekstuk of een lied dat ons ontroert en waar we graag naar luisteren. Op dat moment worden onder andere motorische gebieden in onze hersenen actief. Hierdoor willen we graag bewegen op muziek. Ook wordt het stofje dopamine aangemaakt.
Ongetwijfeld is 432 Hz een helende frequentie. Als een frequentie de resultaten van een operatie positief kan beïnvloeden, waarom zal het dan ons leven niet veranderen? Luisteren naar muziek met een frequentie van 432, geeft je emotionele genezing en een betere intuïtie.
De frequentie 528 Hz is uit deze serie het meest bekend, en is veel in meditatieve muziek verwerkt. Deze frequentie, die op het hartcentrum resoneert, staat bekend om zijn helende kwaliteiten. Geluid geeft niet alleen vibraties van lucht, maar ook vibraties in het energetische veld.
De 432 Hz verhoogt je waarneming en mentale helderheid. Je komt meer in contact met je intuïtie. Het is bewezen dat deze solfeggio frequentie helend is, omdat het angst vermindert en de hartslag en bloeddruk verlaagt. Als je emotionele blokkades ervaart, doe dan oortjes in en ontspan met deze muziek.
'Bij muziektherapie passen we muzikale parameters toe om emoties te beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van ritme bij mensen met motorische problemen. Zo kunnen Parkinsonpatiënten beter leren lopen met het therapeutisch toepassen van een aanpak waarbij muziek en een metronoom worden gecombineerd.
Daarom is het advies: luister maximaal een uur per dag naar muziek op je koptelefoon of oordopjes. Als je te lang naar hard geluid luistert, kan je gehoorschade oplopen. Je beschadigt de haarcellen in je oor, waardoor je tijdelijk minder goed hoort of tinnitus krijgt (fluitende, suizende of piepende geluiden).
Het gebruik van muziek om te slapen is een fijne manier om je te ontspannen en in slaap te vallen. Je hersenen en je lichaam komen tot rust. Met ontspannende muziek slaap je dieper en word je beter uitgerust wakker.
Uit lichamelijk onderzoek is gebleken dat muziek onze hartslag verlaagt, de bloeddruk laat dalen, de spieren ontspant, pijn kan verlichten, de productie van stresshormonen afremt, ons makkelijker in slaap kan doen vallen, en dat zelfs het immuunsysteem er beter door kan gaan functioneren.
Vrolijke of opzwepende muziek veroorzaakt onder andere een hogere productie van dopamine waardoor je je beter voelt. Dopamine wordt ook wel het plezierstofje van de hersenen genoemd en het speelt een belangrijke rol bij gedachten en gevoelens.
Muziek zorgt simpel gezegd voor dopamine.Dit stofje maken je hersenen aan en geeft je een gelukzalig gevoel. Deze opkikker kan ook verslavend zijn en is dus levensgevaarlijk.
Uit hersenonderzoek blijkt dat het luisteren naar en maken van muziek de verbinding en de activiteit tussen linker en rechter hersenhelft bevordert. Melodie wordt meer in de rechter- en ritme in de linkerkant van de hersenen verwerkt.
Muziek heeft verschillende positieve effecten op dieren. Zo geven koeien meer melk wanneer ze naar kalmerende muziek luisteren. Ook worden apen blijkbaar rustig van 'Of Wolf and Man' van Metallica én gestreste honden in kennels worden lekker zen van klassieke muziek.
Naar lezen met muziek op is geen noemenswaardig wetenschappelijk onderzoek verricht, maar naar studeren met muziek op wel. Dat blijkt voor velen goed te werken – vooral mensen met concentratieproblemen lijken paradoxaal genoeg baat te hebben bij muziek tijdens het leren.
Er is niet aangetoond dat leren met muziek je daadwerkelijk hogere cijfers oplevert, maar wel dat het sommige personen kan helpen met concentreren. Zo bleek uit een onderzoek van Manuel Gonzalez en John Aiello dat muziek kan helpen bij taken die eenvoudig uit te voeren zijn.
Muziek kan sociale banden versterken
Dit is een stof in je hersenen dat een belangrijke rol speelt bij de hechting en opbouwen van vertrouwen tussen mensen. Een andere studie toont aan dat bij het luisteren naar muziek het ”feelgood-hormoon” dopamine vrijkomt. Dit hormoon wordt geassocieerd met leren en geheugen1234.