Het sturen van een dankbetuiging wordt gedaan door de nabestaanden. Dit gebeurt meestal binnen enkele weken na het overlijden. De dankbetuiging heeft als doel om de mensen te bedanken die bij de uitvaart aanwezig waren, evenals alle anderen die hebben meegeleefd of hun steun hebben betuigd.
Je kunt de ontvanger bedanken voor de steun en het medeleven, bijvoorbeeld met de woorden: “Bedankt voor je medeleven en steun in deze moeilijke tijd.” Je kunt ook benoemen wat diegene voor jou heeft gedaan. “Wat fijn dat je zo'n mooie bos bloemen hebt toegestuurd, dat heb ik heel erg gewaardeerd.”
Bedankkaartjes na overlijden worden in de regel vier tot zes weken na de uitvaart gestuurd naar de gasten van de begrafenis of crematie om hen te bedanken voor hun medeleven en steun.
Onderteken je bedankkaartje
Schrijf iets in de trant van 'Nogmaals dank voor het heerlijke etentje' en eindig met een groet, die past bij de relatie die je met de ontvanger van het kaartje hebt, bijvoorbeeld: 'Liefs', 'Vriendelijke groet', 'Hartelijke groeten', 'Groetjes', 'Hoogachtend', enzovoort.
Als ze zeggen 'gecondoleerd' willen ze je alleen maar laten weten dat ze je steunen en verwachten ze geen langer gesprek. Een simpel 'dank je wel' volstaat. Andere korte zinnen die je kunt zeggen zijn 'ik stel het op prijs' of 'dat is aardig'.
Overleden dierbaren die overgegaan zijn naar het Licht, kunnen en komen op bezoek. Veelal zoeken ze contact. Je ervaart dan warmte, liefde en niet meer de onverwerkte emoties en trauma's van die persoon. Vaak kiezen zij ervoor om als tijdelijke gids bij je te blijven en je te ondersteunen.
Gecondoleerd met dit enorme verlies. Heel veel sterkte gewenst in deze moeilijke tijd. Ik wens je veel kracht bij het verwerken van dit verdriet.
Wees specifiek. Focus je dankbaarheid op iets concreets dat diegene die je wil bedanken, bereikt heeft. In plaats van te zeggen 'Bedankt voor het goede werk!' is het effectiever en geschikter om het specifiek te maken en dingen te zeggen als 'Bedankt om me gisteren te helpen bij het sluiten van die deal'.
Ik wens je veel sterkte met dit grote verlies. Woorden schieten tekort om jullie te troosten in dit grote verlies. Wij wensen jullie heel veel sterkte en kracht toe voor de komende tijd. Wat een intens verdriet en gemis, in onze gedachten zijn we bij jullie.
Bij leven vond je al belangrijk dat we niet in somberheid zouden blijven zitten, maar dat we elkaar zouden blijven vasthouden. Nu je er niet meer bent, zullen we je advies proberen te volgen. Dat je altijd aandacht had en tijd had om te luisteren, dàt is wie jij was.
Het beste is een kaartje terugsturen en dan niet met een hele tekst vol platitudes, maar gewoon een paar regels. Iets in de trant van: 'Gecondoleerd met het verlies van je moeder. We wensen jullie sterkte in de komende periode'. Het hoeft echt maar heel kort.
Wat zet je op een bidprentje? Een bidprentje heeft vaak een foto van de overleden persoon. Daarnaast staat er op een bidprentje de volledige naam, geboorte- en sterfdatum en een bij de overledende passende tekst. Dit kan zijn een mooi gedicht, songtekst, karakterschets, of andere mooie tekst.
Ze zijn allemaal correct om te gebruiken. Het netste is het om iemand te bedanken met; 'Dank u, dank u wel', vriendelijk-of hartelijk bedankt. Bedankt is meer 'vrijblijvend in de vorm van een ' vriendendienst'. De hoofdletter voor U is niet meer van deze tijd en gebeurt niet meer.
Als iemand je bedankt zeg je: “Graag gedaan.” Of: “Helemaal goed!” Ook “Niets te danken” kan, al ben ik het er niet helemaal mee eens, want ik vind juist dat er wél wat te danken valt. Als ik de pakketbezorger of mijn mondhygiënist of de boekhouder bedank, vind ik “Tot je dienst” een gepaste reactie.
bedankt = bedankt tussenwerpselUitspraak: [bədɑŋkt] <dit zeg je als je iemand wilt bedanken> Voorbeelden: `bedankt voor de bloemen`, `heel hartelijk bedankt`Synoniemen: dankjewel, dankuwe... graag gedaan = •beleefd antwoord nadat je bedankt bent.
Bedankt dat jij er voor mij bent!
-> Ik bedank je vanuit de grond van mijn hart voor… -> Wij vonden het zo geweldig dat jij dit… -> Ik wilde je echt zo snel mogelijk laten weten hoe blij ik hiermee ben… -> Nooit zal ik vergeten wat je voor mij….
De formulering hartelijk dank is enigszins uitzonderlijk: dank is immers een de-woord, en een bijvoeglijk naamwoord voor een de-woord wordt normaal gesproken met een e geschreven; vergelijk hartelijke groet en hartelijke ontvangst.
Voor de nabestaanden: eindig met het bedanken van de aanwezigen en bijvoorbeeld naaste hulpverleners in de laatste levensmaanden. Maak gebruik van spreektaal en gebruik korte zinnen.
1- Veel praten over het verlies is de beste manier om het te verwerken. Praten over het verlies is een van de vele manieren om om te gaan met het verlies. Je beperken tot praten is echter niet de meest effectieve manier van verliesverwerking.
Cremeren is het proces waarbij een overleden lichaam wordt verbrand. Het verbranden van het lichaam doet voor diegene geen pijn, je voelt er dan niks meer van want alleen je lijf is er nog.