Jeugdigen kunnen in een Justitiële Jeugdinrichting (JJI) komen als de (kinder)rechter hen volgens het jeugdstrafrecht een straf of maatregel oplegt. Daarnaast kunnen jeugdigen er ook preventief worden geplaatst, in afwachting van hun rechtszaak.
In de justitiële jeugdinrichtingen (JJI's) en kleinschalige voorzieningen justitiële jeugd (KVJJ's) worden de vrijheidsbenemende straffen en maatregelen uit het jeugdstrafrecht ten uitvoer gelegd.
De Rijks Justitiële Jeugdinrichting bestaat uit vier locaties De Hartelborgt te Spijkenisse, Den Hey-Acker te Breda, De Hunnerberg te Nijmegen en Horsterveen te Evertsoord. De RJJI draagt zorg voor een veilige orthopedagogische tenuitvoerlegging van vrijheidsbenemende maatregelen.
Een jeugdinrichting wordt ook wel een justitiële jeugdinrichting genoemd. In een jeugdinrichting zitten jongeren van twaalf tot negenentwintig jaar. Ze wonen in groepen van zo'n tien personen bij elkaar. Ze eten en sporten samen en gaan samen naar school of lopen stage.
Jongeren tussen de 12 en 18 jaar kunnen volgens het jeugdstrafrecht bijvoorbeeld een taakstraf of jeugddetentie krijgen. De rechter kan door het adolescentenstrafrecht het jeugdstrafrecht ook toepassen op jongvolwassenen tot 23 jaar. Kinderen tot 12 jaar kunnen geen straf of boete krijgen.
Nederland heeft één Rijks Justitiële Jeugdinrichting die bestaat uit vier locaties, twee particuliere jeugdinrichtingen en vijf Kleinschalige Voorzieningen Justitiële Jeugd.
De jeugddetentie gaat dan vooraf aan de PIJ-maatregel. De duur van de PIJ-maatregel is minimaal twee jaar vanaf het onherroepelijk worden van de uitspraak. Verlenging van maximaal twee jaar is mogelijk wanneer er sprake is van een gewelds- of zedendelict.
Gesloten jeugdhulp beperkt de vrijheid van een kind. Daarom is deze ingrijpende vorm van hulp er alleen is voor uitzonderlijke situaties. Bijvoorbeeld als jongeren een gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving en anders niet de juiste hulp krijgen. De kinderrechter beslist of gesloten jeugdhulp noodzakelijk is.
Als iemand iets ernstigs doet, kan het zijn dat hij naar de gevangenis moet. Voor kinderen is er een speciale jeugdgevangenis. Daarvan zijn er in Nederland vijftien. Er zitten ongeveer 1900 jongeren in een jeugdgevangenis.
Nederland telt zo'n dertig penitentiaire inrichtingen. Deze zijn verdeeld over het hele land en staan in: Almelo. Alphen aan den Rijn.
De missie van DJI luidt als volgt: 'De Dienst Justitiële Inrichtingen levert een bijdrage aan de veiligheid van de samenleving door de tenuitvoerlegging van vrijheidsstraffen en vrijheidsbenemende maatregelen en door de aan onze zorg toevertrouwde personen de kans te bieden een maatschappelijk aanvaardbaar bestaan op ...
Als je tussen de 12 en 23 jaar bent en je hebt een ernstig delict gepleegd, dan kun je in een justitiële jeugdinrichting komen. De meeste jongeren die bij ons zitten zijn tussen de 16 en 22 jaar, de gemiddelde leeftijd is 19 jaar. De meeste jongens zitten hier voor geweldsmisdrijven.
Een jeugdgevangenis lijkt veel op een echte gevangenis. Er staat een groot hek met prikkeldraad omheen. De ramen hebben tralies voor het raam. De kinderen die in de jeugdgevangenis zitten kunnen niet zomaar naar buiten.
Jeugd-ggz via de Jeugdwet
Gemeenten zorgen voor de kwaliteit, toegang en beschikbaarheid van hulp aan jongeren met psychische problemen en stoornissen. Ook ggz-zorg door jeugdartsen in een ziekenhuis of behandelcentrum valt onder de Jeugdwet. Bijvoorbeeld behandeling van ADHD, eetstoornissen, autisme en depressie.
Straffen: geldboete en/of taakstraf
Minderjarige kunnen een geldboete en/of een taakstraf opgelegd krijgen van zowel de officier van justitie, als de rechter. Daarnaast heeft de rechter de mogelijkheid om jeugddetentie op te leggen. De maximumstraffen bij minderjarigen liggen lager dan bij volwassenen.
Opleiding. Je bent in het bezit van een relevante hbo-diploma (social work, sociaal pedagogische hulpverlening, maatschappelijk werk en dienstverlening of vergelijkbaar). Je bent SKJ-geregistreerd en hebt aanvullende scholing op het gebied van coaching.
Hoe Eli jeugdzorg niet overleefde: op haar sterfdag hoefde ze eindelijk niet meer bang te zijn. Persoonlijk verhaalVlak voor haar euthanasie werkte Eli mee aan een documentaireserie, om te laten zien hoe haar verblijf in 28 jeugdzorginstellingen haar leven verwoestte.
Elke gemeente heeft basisvoorzieningen, preventieve programma's, eerstelijnsvoorzieningen en gespecialiseerde hulp. Toegang tot deze hulp kan worden verkregen via een jeugd- of wijkteam of via een Centrum voor Jeugd en Gezin. Ook kan een school of huisarts zorgen voor een doorverwijzing naar de juiste instanties.
Zit je in een gesloten instelling? Eigenlijk is 18 jaar de maximumleeftijd, maar soms mag je nog een half jaar blijven na je 18e. Bijvoorbeeld als je nog moet wachten op je vervolgtraject. Wel moet de rechter hier dan een machtiging voor afgeven.
Alleen mensen die de meest ernstige misdrijven hebben gepleegd krijgen deze straf. Het gaat dan bijvoorbeeld om moord of terrorisme.
De PIJ maatregel duurt maximaal 7 jaar waarvan het laatste jaar voorwaardelijk is. Wanneer een jongere van 16 of 17 jaar een volwassen indruk maakt, kan de rechter besluiten om het volwassenenrecht toe te passen. In dat geval kan aan een jongere het volwassen tbs opgelegd worden.
De veelgebruikte afkorting tbs staat voor terbeschikkingstelling. Het is een bijzondere maatregel, die alleen genomen wordt als een 'gewone' gevangenisstraf ontoereikend is. Als iemand een misdaad pleegt, volgt meestal tijdens het strafrechtelijk proces een onderzoek naar de geestelijke gesteldheid van de dader.
De maximale vrijheidsstraf die een rechter in het jeugdstrafrecht kan opleggen bij kinderen van 14 en 15 is 1 jaar. Bij kinderen van 16 en 17 is dit 2 jaar. De rechter kan onder jeugdstrafrecht ook de maatregel 'plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ-maatregel) opleggen. Die maatregel kan 7 jaar duren.
Nachtdetentie is een bijzondere vorm van voorlopige hechtenis voor minderjarigen, waarbij de jongere overdag naar school (of stageplaats), werk of een instelling voor dagbehandeling gaat en 's avonds, 's nachts en in het weekend in een justitiële jeugdinrich- ting verblijft .