Regelmatig sporten is goed voor je conditie, en dat geldt ook in het zwembad. Als je minstens één keer per week gaat zwemmen, zul je je longcapaciteit zien stijgen, en dat merk je omdat je minder snel buiten adem bent. Kortom: elke inspanning die je doet, zoals lopen of de trap nemen, zal vlotter gaan.
Wat afvallen betreft, geldt: hoe meer bewegen hoe beter. Sporten zoals hardlopen zijn erg belastend voor de gewrichten en doe je het beste maximaal 3 maal per week. Omdat zwemmen niet belastend is mag je het zo vaak doen als je wil, zolang je spieren maar herstellen.
Met zwemmen train je alle grote spiergroepen, wat vrij uniek is en je maar bij een paar sporten ziet! Je versterkt vooral je rug en armen en krijgt hier dus op den duur een bredere rug van. Als je regelmatig zwemt, worden je spieren niet persé breder, maar juist krachtiger.
Afhankelijk van je mate van overgewicht is het mogelijk om binnen enkele maanden op jouw streefgewicht te komen. Maar wanneer we toch eerlijk zijn over afvallen, zullen we je ook eerlijk moeten vertellen over het feit dat sporten minder resultaat geeft dan je daadwerkelijk denkt.
Wanneer je sport in het water, train je tegelijkertijd meer spieren dan bij de meeste andere sporten, omdat je niet alleen de spieren van de benen en bilspieren inschakelt, maar ook de armen, schouders, borst en rug. Met andere woorden, je hele lichaam werkt mee. Zwemmen kan zelfs helpen buikvet te verliezen.
Met zwemmen kan je afvallen. Zwemmen is een cardiotraining, en met cardio verbrand je vet. Afhankelijk van de intensiteit van je training gaat het om circa 500 tot 750 calorieën per uur. Dit is dus ook nog eens behoorlijk veel voor een sport waar je relatief helemaal niet zo vermoeid van raakt.
Goed voor je conditie
Als je één keer per week zwemt zul je al gauw merken dat je minder snel buiten adem bent tijdens dagelijkse activiteiten, zoals traplopen of wandelen. Zeker voor astmapatiënten kan zwemmen gezond zijn, omdat het de longcapaciteit en ademhaling verbetert.
Zwemmen én wandelen? [een gouden combinatie]
Zwemmen wint het in deze vergelijking van wandelen. Beide sporten zijn vrij toegankelijk, hebben een laag blessurerisico en zorgen voor tal van positieve effecten op je geest en lichaam (waarvan we hier slechts de belangrijkste konden bekijken).
Het hangt af van je persoonlijke voorkeur en doelen welke sport het beste is voor het verbeteren van je conditie. Als je graag in het water bent en een full-body workout wilt, is zwemmen een goede keuze. Als je liever buiten traint en een intensieve cardio-oefening wilt, is hardlopen wellicht meer geschikt.
Zwemmen is een cardiovasculaire inspanning en verlaagt je bloeddruk en cholesterolniveau. Zo verminder je aanzienlijk de kans op hart- en vaatziekten, op voorwaarde dat je regelmatig traint: minstens drie keer per week 30 minuten zwemmen of een andere sport die je hartritme de hoogte injaagt.
Dit omdat je tijdens het zwemmen meer van het hormoon serotonine produceert. De inspanning van het zwemmen geeft je meer energie dan het je kost. Vlak na het sporten heb je meer energie beschikbaar dan een paar uur eerder, toen je vermoeid thuiskwam van je werk.
De perfecte training voor om een sixpack te kweken
Om een sixpack te krijgen kan je meer dan alleen core trainingen doen. Juist de combinatie van normale trainingen zoals voetbal, zwemmen of fietsen met specifieke core trainingen zorgen ervoor dat jij snel resultaat krijgt.
Laten we nu zwemmen eens onder de loep nemen. Tijdens een zwemtraining van een half uur verbrand je ongeveer evenveel calorieën als met een uur hardlopen. Een uurtje zwemmen (dit zijn gemiddeld 30 baantjes van 25 meter) is dan ook al goed voor de verbranding van zo'n 600 (!)kcal.
750 meter is een goede optie om mee te beginnen." Start met 5 keer 3 baantjes, met 30 seconden rust. Zwem nu 4 keer 3 baantjes, met 20 seconden rust. Eindig met 3 keer 1 baan en 10 seconden rust.
Om de conditie op te bouwen moet er minimaal 2 tot 3 keer per week gezwommen worden. De trainingen duren minimaal 30 minuten. Dit moet over een langere periode (minimaal een half jaar) worden volgehouden. Formuleer verschillende doelen om zicht te houden op het verloop van de trainingsperiode.
Het opbouwen van de spiermassa gaat bij zwemmen eigenlijk vanzelf. Want het gaat erom dat je de bewegingen, oftewel de zwemslagen, steeds langer kunt volhouden. En aangezien je met elke keer zwemmen je spieren traint, worden deze dus ook elke keer net iets beter.
1. Het is een work-out voor je hele lichaam. In tegenstelling tot andere duursporten, is zwemmen een cardiotraining voor je hele lichaam.
Zwemmen ontwikkelt schouderspieren, borstspieren, bilspieren en kuitspieren en versnelt je hartslag. Kortom: zwemmen is een perfecte vet-verbrandende workout.
Dat heeft tot gevolg dat zwemmen voor veel spiergroepen een uitstekende weerstandsworkout is. Uw hele lichaam, maar vooral uw heupen, bilspieren, armen en schouders moeten echt werk verzetten. Trainen met weerstand zorgt voor een betere conditie, goede vetverbranding en het opbouwen van spiermassa.
Je krijgt er getonede spieren van die meer vet verbranden
Water is 800% compacter dan lucht, dus zwemmen valt onder weerstandstraining – je ontwikkelt en versterkt er je schouder- en armspieren mee, terwijl je tegelijkertijd je core moet aanspannen om horizontaal in het water te blijven liggen.
Wist je dat je met een uur baantjes zwemmen ongeveer 500 tot 750 calorieën verbrandt? Als je daarbij ook nog gezond eet kan je heel snel resultaten behalen! Als je overgewicht hebt is wandelen of fietsen vaak al te zwaar, dan is zwemmen met zijn low impact op spieren en gewrichten de ideale training!
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Je spant jezelf flink in, maar tegelijkertijd is de bezigheid super ontspannend. Met een halfuurtje zwemmen verbrand je al zo'n 200-300 calorieën. Dit staat ongeveer gelijk aan een uur stevig wandelen; niet slecht dus!
De borstcrawl is de snelste zwemslag. Fanatieke zwemmers gebruiken vaak deze techniek. Bij de borstcrawl gebruik je bijna alle spiergroepen.