"Die digitale klokjes volgen de frequenties van het net", legt Iwens uit. Als die frequentie lager blijft liggen dan de afgesproken 50 Hz, gaat de klok automatisch weer trager verspringen.
Wat is er aan de hand? Door de storing in Zuidoost-Europa wisselt de stroomrichting minder vaak dan vijftig keer per seconde. De cijfers verspringen daardoor langzamer, met als gevolg dat de tijd achterloopt.
Tijd loopt voor óf achter
Omdat het mechanisme van een digitale klok afhankelijk is van de frequentie van het lichtnet. Als die frequentie hoger of lager is, dan kan zo een klok dus vooruit of achteruit gaan.
Uitvinder van de mechanische klok
Dat was de Fransman Gerbert, ook wel bekend als paus Silvester II. Deze man vond de mechanische klok uit rond de tiende eeuw. De mechanische klok was op dat moment de meest ingewikkeldste machine die je toen kon maken.
De klok wordt aangestuurd met elektriciteit en dan hoeft er alleen maar een stekker in het stopcontact gedaan worden en dan werkt de elektrische klok. Ze hebben alleen als nadeel dat als er een stroomstoring is dat ze dus niet meer goed lopen met de tijd die het daadwerkelijk is.
Het is mogelijk om accu's te schakelen. Dit kan op diverse manieren: parallel, in serie of een combinatie van beide. Het belangrijkste is dat je altijd accu's van hetzelfde merk, met dezelfde capaciteit en dezelfde aankoopdatum / productiedatum gebruikt. Ook de gebruikte kabels moeten dezelfde lengte hebben.
Een batterij of accu kan door een oplader met een vast vermogen (bijvoorbeeld 4 A) worden opgeladen tot deze vol is. Dit is het normale opladen. Ook is het mogelijk om vooral accu's op een andere manier op te laden, namelijk met behulp van een druppellader.
Hoe werd tijd vroeger berekend? Door de zon, de maan en de sterren te bestuderen, bepaalden mensen vroeger welk moment van de dag het was en in welke tijd van het jaar ze leefden. Dat was bijvoorbeeld handig voor de landbouw; om op de juiste tijd te kunnen zaaien en oogsten.
Er is niet een persoon die de tijd heeft bepaald. In de loop der jaren is het meten van tijd steeds verder ontwikkeld. Vroeger werd de stand van de sterrenhemel gebruikt als uitgangspunt voor de tijd. Overdag werden er zonnewijzers gebruikt en 's nachts bijvoorbeeld een zandloper.
De oudste nog goed lopende klok ter wereld bevindt zich in de Universiteit van New York.De klok dateert uit 1410 ; de gewichten worden zorgvuldig door een conservator opgetrokken.
Moet u bijstellen, dan kunt u dit doen door het moertje, wat onder aan de slinger zit, te verdraaien. Houdt hierbij de slingerstang goed vast zodat deze zelf niet draait, anders breekt u mogelijk het slingerveertje. Draait u naar links (=omlaag) dan gaat de klok langzamer lopen, naar rechts (=omhoog) sneller.
Het uurwerk is er altijd voor gemaakt om met de wijzers van de klok mee te draaien, alle onderdelen die erin zitten zorgen ervoor dat het één kant op draait. Als je daar tegenin draait is dat een tegennatuurlijke beweging', aldus klokkenkenner Van Everdingen.
Geen probleem, want onder de slinger zit een stelmoertje, waarmee je de klok weer mooi op tijd kan laten lopen. Draai je het moertje losser, dan wordt de slinger langer en zal hij langzamer gaan lopen.Draai je het moertje strakker, dan zal hij sneller gaan lopen.
Klok verzetten om aan te sluiten bij buurlanden
Veel andere Europese landen hebben de zomertijd ingevoerd om energie te besparen. De Nederlandse overheid voerde de zomertijd in 1977 in, zodat Nederland dezelfde tijd had als de buurlanden. Sinds 1980 is de zomertijd Europees geregeld.
Koch klokolie is de beste klokkenolie voor uurwerken.
In de lente, op de laatste zondag van maart, zetten we de klok één uur vooruit naar de zomertijd.Dat doen we om 2.00 uur 's nachts. In de herfst, op de laatste zondag van oktober, zetten we de klok één uur achteruit naar de wintertijd. Dat doen we om 3.00 uur 's nachts.
Zonnewijzers waren het eerste tijdmeetinstrument. De oudst bekende is van rond 1500 voor Christus. Onze tijd, de uren en minuten, werden bedacht door middeleeuwse astronomen. Zij grepen terug op de Babyloniërs, die telden in zestigtallen in de wiskunde en astronomie.
De aarde draait in 24 uur om haar as. Als de aarde in 24 zones wordt verdeeld, is theoretisch iedere tijdzone van één uur 360°/24 = 15° breed. De nulmeridiaan van Greenwich is het centrum van de UTC. Deze tijdzone strekt zich in theorie uit van 7,5° westerlengte tot 7,5° oosterlengte.
Naast kalenders werden gebruikt: de waterklok, de zandloper, kaarsen of olielampen (met een aantal strepen erop) en de zonnewijzer.
Wakker worden!
Mensen hadden geen lampen in huis, dus je ging naar bed als het donker werd. 's Ochtends werd je vanzelf wakker van het licht, een kraaiende haan of de kerkklokken. Vanaf de negentiende eeuw veranderde alles. Als gevolg van de industrialisatie gingen mensen werken in grote fabrieken.
Vaak had men een speciale 'meidenklok' in huis: een simpele klok met één wijzer en een wekfunctie. Nadat de dienstmeid door deze klok was gewekt, bereidde ze het ontbijt en wekte ze de gezinsleden. In sommige, armere huishoudens had men geen meidenklok, maar eenvoudigweg een haan.
De uitvinding van de mechanische klok wordt toegeschreven aan de Fransman Gerbert (later paus Silvester II), die leefde rond de 10e eeuw. Tot aan de Nieuwe Tijd was een klok de ingewikkeldste machine die men kon maken.
In feite is het beter om je telefoon op te laden voordat hij volledig leeg is. Het is niet nodig om je telefoon constant op 100% opgeladen te houden, vooral als je hem lang aan de lader laat zitten. Als je je telefoonbatterij in een optimaal bereik wilt houden, probeer dan het laadniveau tussen 20% en 80% te houden.
Mythe 2: je moet hem helemaal laten leeglopen
Niet dus, maar het kan ook geen kwaad. Wanneer je dat echt consequent doet, dan kan het op lange termijn wel schade toebrengen aan de batterij, maar je smartphone af en toe eens per ongeluk laten leeglopen is helemaal niet erg.
Vooral het 's nachts opladen is gevaarlijk omdat je er dan geen toezicht op houdt. Omdat je slaapt en daardoor niet ziet wanneer de batterij vol is, kan het apparaat gaan 'overladen' met het risico dat de lader of het apparaat zelf oververhit raakt en in brand vliegt.