Je hoeft je geen zorgen te maken, een bruine lijn op de buik is een compleet normaal fenomeen dat bij heel wat zwangere vrouwen voorkomt. Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam namelijk meer pigment aan.Hierdoor gaan bepaalde plekken op je huid donkerder kleuren en meer opvallen.
De linea negra ontstaat doordat je buikspieren uit elkaar wijken om plaats te maken voor de baarmoeder. Deze streep zat er altijd al, maar pas tijdens de zwangerschap wordt hij zichtbaar. Dit is ook onder invloed van je verhoogde pigmentproductie tijdens de zwangerschap, waardoor de streep zijn donkere kleur krijgt.
Geen zorgen. De zwangerschapsstreep vervaagt na de bevalling vanzelf bij vrijwel iedere vrouw. Meestal is de streep zes maanden tot een jaar na bevalling volledig verdwenen of slechts nog amper zichtbaar. Een klein percentage vrouwen blijft een streep houden die wat duidelijker zichtbaar blijft.
Zwangerschapsstriemen kunnen zich vanaf het 2e trimester voordoen, maar komen veel vaker voor naar het einde toe. Het valt ook op dat sommige vrouwen er gevoeliger voor zijn dan andere. Bijvoorbeeld jonge, lichte en gladde huidtypes. De genetische aanleg speelt ook een rol.
Het eerste dat vaak wordt opgemerkt is dat de huid wat begint te jeuken, omdat het de snelle groei van de huid niet kan bijhouden. Vervolgens ontstaan er vaak rode of paarse verkleuringen van de huid. Dit zijn onderhuidse littekens die zich in je bindweefsel bevinden.
Een zwangerschapsmasker ontstaat waarschijnlijk door een stijging van de oestrogeenspiegel tijdens de zwangerschap. Deze stijging van oestrogeen stimuleert de aanmaak van pigment. Daarnaast ontstaat een zwangerschapsmasker vooral na blootstelling van de huid aan zonlicht.
Omdat je rechte buikspieren flink uitgerekt worden. Ze verliezen hun elasticiteit. Door ze te zwaar te belasten kan er een scheurtje in het peesblad ontstaan (vergelijkbaar met een liesbreukje). Normaal in de zwangerschap is een ruimte van maximaal 2-2,5 centimeter tussen linker en rechter rechte buikspier.
De lijn verschijnt op de plek waar de buikspieren uit elkaar wijken om plaats te maken voor de groeiende baarmoeder. Bij de meeste vrouwen is de streep bruin en ongeveer een centimeter breed. Grofweg driekwart van alle zwangere vrouwen krijgt een zwangerschapsstreep.
Sommige vrouwen ervaren geen misselijkheid, anderen hebben dan weer veel pijn aan de borsten, nog anderen zullen zich enorm vermoeid voelen. Jij hebt gewoon geluk dat je geen last hebt van die zwangerschapskwaaltjes. Dat is alles! Dit betekent niet dat je zwangerschap niet evolueert of dat er een probleem is!
Het tweede trimester van je zwangerschap loopt van week 12 tot en met week 26. Het tweede trimester wordt door veel vrouwen als de prettigste periode van de zwangerschap ervaren.
'Het duurde negen maanden om je buik te transformeren en uit te strekken, dus het is niet gek dat het ook een tijd duurt voordat je weer je oude lichaam terug hebt. ' Bij de meeste vrouwen duurt het drie maanden tot een jaar eer de extra pondjes er weer af zijn. Maar sommige mama's moeten helaas wat langer werken.
Veel vrouwen eten tijdens de zwangerschap meer dan normaal, en tegelijkertijd bewegen ze vaak minder. Het resultaat: extra zwangerschapskilo's na de bevalling.
Span je buikspieren aan en voel of je een opening in het midden van je onderbuik hebt, ergens tussen je schaambeen en ribbenkast. Als je tussen de rechte buikspieren een opening voelt die breder is dan twee vingers, heb je misschien rectus diastase.
Vermijd springen en schokkende bewegingen. Vermijd bewegingen met tempowisselingen en snelle richtingsveranderingen of draaiingen. Je gewrichten en banden worden, door het toenemen van het hormoon relaxine, slapper in de zwangerschap, hierdoor heb je meer risico op blessures bij dit soort bewegingen.
Een aantal richtlijnen: Is tillen toch nodig, dan moet het in één handeling te tillen gewicht minder dan 10 kilo zijn. Vanaf de twintigste week van de zwangerschap mag er niet vaker dan 10 keer per dag maximaal vijf kilo getild worden. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek niet vaker dan 5 keer maximaal 5 kilo.
Sporten kan vanaf het begin tot het einde van de zwangerschap (hoewel misschien steeds minder intensief). Sport niet meer als je vliezen gebroken zijn, bij voortijdige weeën, vaginaal vloedverlies, te hoge hartslag, te hoge bloeddruk, hartkloppingen of het vroegtijdig samentrekken van de baarmoeder.
IS ZWANGER DE ZON IN GAAN SLECHT VOOR DE BABY? UV-straling is niet schadelijk voor de baby, want het kan niet doordringen in de baarmoeder. Toch zijn er wel enkele andere factoren waar je rekening mee moet houden. Doordat je sneller last hebt van de hitte kan je lichaamstemperatuur sneller dan normaal oplopen.
Over het algemeen verdwijnen de pigmentvlekken na de bevalling, maar dit gebeurt heel geleidelijk en kan dus lang duren (soms ruim een jaar). Meestal komt een zwangerschapsmasker bij een volgende zwangerschap terug. De vlekken zijn dan vaak ook donkerder.
Gaat het zwangerschapsmasker ook weer af? Vaak zien we dat de bruine vlekken zich langzaam ontwikkelen in het 2e en 3e trimester van de zwangerschap. Gelukkig: na de bevalling verdwijnt het melasma meestal ook weer geleidelijk. Helaas is bij een deel van de vrouwen melasma blijvend zichtbaar.
Door je huid soepel te houden en dagelijks in te smeren met een verzorgende olie kun je striae helpen voorkomen. Een soepele huid is immers meer flexibel en rekt gemakkelijker mee. Start hiermee bij het begin van de zwangerschap en blijf smeren tot drie maanden na de geboorte.
24 uur na de bevalling: de huid boven je buik strekt zich langzaam uit om je groeiende baarmoeder gedurende de negen maanden van de zwangerschap te huisvesten. Na de bevalling krimpt de baarmoeder tot het niveau van de navel, wat verklaart waarom vrouwen gemiddeld 5 kilo bijna direct na de bevalling verliezen.
Als je veel afvalt, kan dat er dus juist voor zorgen dat striae sneller zichtbaar wordt. Je huid wordt immers losser, waardoor strepen sneller te zien zijn. Als je striae wilt voorkomen, is het beter om niet meer dan ongeveer een kilo per week af te vallen, zodat je lichaam zich kan aanpassen aan de veranderingen.
Er is geen wondermiddel waarmee je de slappe huid weer snel kan straktrekken. Door vet te verliezen of je buikspieren te trainen wordt je huid helaas niet strakker of gladder. Wel is de kans groot dat je buikhuid zich weer langzaam herstelt in de maanden na je bevalling. Dit kost tijd.