Volgens Gezondheidsnet zijn eierkoeken helemaal niet gezond, omdat ze voor een groot deel uit koolhydraten (suikers) bestaan en van witte bloem gemaakt worden. "Een eierkoek bevat dus eigenlijk helemaal niets gezonds. Dat een eierkoek weinig vet bevat, maakt de koek dus niet per definitie gezond."
Eierkoeken bevatten per stuk van 50 gram zo'n 155 kcal. Ze zijn vooral rijk aan koolhydraten. Eén stuk bevat 33,4 gram koolhydraten waarvan 19,4 gram suiker. Eierkoeken zijn arm aan vet (0,7 gram) en bevatten zo'n 3,4 gram eiwit per stuk.
De winnaar: Gelijkspel, want de snacks gaan bijna gelijk op. In een eierkoek zitten iets meer calorieën en koolhydraten en, heel logisch, eiwitten. Een plakje ontbijtkoek bevat iets minder vet en iets meer vezels.
Het verschil met de meeste andere soorten koek is dat bij een eierkoek geen vet gebruikt wordt. Geen boter, margarine of olie dus. Dat zorgt er voor dat het caloriegehalte van zo'n grote eierkoek flink lager ligt dan van andere grote koeken zoals gevulde koeken, rondo's of stroopwafels.
Ontbijtkoek bevat grote hoeveelheden suiker, glucose- en fructosestroop. Sommige koeken bevatten meer dan 40% suiker! Wanneer je ontbijtkoek eet krijgt je bloedsuikerspiegel een flinke opdonder. Het grote glucose overschot wordt opgeslagen als lichaamsvet.
Als we kijken naar degene die de meeste vezels en minste suikers hebben zijn er drie varianten die goed scoren, namelijk: Peijnenburg Ontbijtkoek zero volkoren. Peijnenburg Ontbijtkoek zero. Peijnenburg Ontbijtkoek lower cal.
In eierkoeken wordt het rijsmiddel ammoniumcarbonaat gebruikt. Ook in zelfrijzend bakmeel is deze stof aanwezig. Bij verhitting ontleedt ammoniumcarbonaat in de gassen ammoniak, koolstofdioxide en waterdamp. De gassen moeten het koekdeeg luchtig maken, vertelt Startpagina ons.
Eet u de eierkoek eens met roomboter. Als u van zoet houd,kun je daarover een laagje bruine basterdsuiker strooien. Heel smakelijk wordt deze eierkoek als ie even wordt opgewarmd in de oven of de magnetron. Ook met broodbeleg is de eierkoek uitstekend te combineren.
Eierkoek, crackers en fruit
Eierkoeken en krentebollen kunnen prima gegeten worden bij het ontbij. Ik heb er bij dit ontbijtje boter en jam op en eet er nog wat fruit en twee crackertjes met kaas bij.
Een krentenbol is natuurlijk niet zo gezond als een gewoon bruin broodje of een volkorenboterham, maar ze zijn zeker niet slecht. Een krentenbol weegt ongeveer 50 gram en bevat 140 kilocalorieën. Een prima tussendoortje dus! Een krentenbol bevat redelijk wat koolhydraten en vezels, en veel ijzer en foliumzuur.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Gezondheid
LU Time Out granenbiscuits hazelnoot is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. LU Time Out granenbiscuits hazelnoot kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Havermout koekjes
Havermout verminderd het slechte LDL cholesterol en houdt het goede HDL cholesterol op peil. Havermout bevat veel vezels voor een goede darmwerking. Daarnaast bevat het veel essentiële vitamine, mineralen en spoorelementen. Aan de havermoutkoekjes is geen suiker toegevoegd.
Bepaalde symbolen die vruchtbaarheid voorstellen zijn jonge dieren, zoals kuikens, en eieren. Men maakte dan ook ter ere van Pasen veel verschillende gerechten die met deze symbolen te maken hebben. Zo maakte men paasbroden in de vorm van bepaalde dieren, schuimeieren en ook eierkoeken.
Daarentegen is het suikergehalte ook vrij hoog. Eierkoeken zijn luchtige, ronde en goudgele koeken die worden gemaakt van eieren, melk, suiker, bloem, water, een beetje zout, citroenrasp en ammonium. Dit laatste bestanddeel maakt de eierkoek groot en luchtig. Het beslag bestaat voor ongeveer tien procent uit eieren.
De meeste van ons kennen de gele eierkoeken wel. Maar een typisch Brabantse lekkernij is de witte eierkoek. Deze eierkoek heeft meer weg van een macaron, hij is knapperig aan de buitenkant en smeuïg van binnen.