De belangrijkste kenmerken zijn: Jonge vogels zijn bruin met een wat wittige staart, maar lang niet zo wit als bij een volwassen vogel. Naarmate een zeearend ouder wordt, zijn de veren steeds lichter van kleur en is de staartband steeds witter. De snavel van een volwassen zeearend is geel.
De zeearend kan een spanwijdte van bijna 2,5 meter bereiken, terwijl de visarend maximaal de 1,7 meter bereikt. Qua uiterlijk verschillen ze ook veel. De zeearend is bruin en heeft een witte staart. De visarend is zwartwit en heeft een zwarte 'zorro' band over zijn ogen lopen.
Herkenning. Zeer grote roofvogel met brede, gevingerde vleugels, ver uitstekende kop en korte, wigvormige staart.
Sinds 2006 broedt de zeearend jaarlijks succesvol in de Oostvaardersplassen en vanaf 2010 ook in de IJsselmonding en het Zwarte Meer, het Lauwersmeergebied en de Biesbosch.
De zeearend is een imposante, zeer grote roofvogel ('vliegende deur') van waterrijke gebieden. Lange tijd een zeldzame wintergast, maar is toegenomen in aantal en broedt tegenwoordig ook in Nederland waaronder Friesland. Trage, diepe vleugelslag, maar schroeft vaak in voorjaar, zomer en herfst op thermiek.
Wat eet de zeearend? De favoriete jachtgronden van de zeearend zijn, anders dan zijn naam doet vermoeden, grote zoetwatergebieden. Hier jaagt hij vanaf een zitplaats of vanuit de lucht. Meerkoeten, eenden en vissen staan op zijn menu.
Bij de Kaliwaal slaapt de vogel in een ooibos met grote wilgen en populieren. Enkele malen werd gezien dat de zeearend met grote takken in het afgelegen bosje verdween. Van zeearenden is bekend dat ze in hun jeugd vaak al nesten bouwen en dat deze nesten in hun latere leven worden gebruikt om echt te gaan broeden.
De Amerikaanse zeearend heeft als volwassen dier geen natuurlijke vijanden. Kuikens of eieren kunnen wel een prooi zijn voor andere roofvogels of vleesetende zoogdieren als wasberen. De grootste vijand van deze vogel is de mens.
Een Amerikaanse zeearend heeft een haarscherpe blik. Hij ziet vier tot acht keer verder scherp dan jij! Zelfs een vis in het water spot hij op 300 meter hoogte vanuit de lucht. En er is nóg iets bijzonders aan deze vogel.
Hoe snel vliegen zeearenden? Het hangt van de soort af maar de Amerikaanse zeearend vliegt gemiddeld 30 tot 50 km per uur en kan topsnelheden halen van wel 120 km per uur.
Hoe kan je een roofvogel herkennen? Roofvogels zijn meestal vleesetende vogels die op een prooi jagen. Dat doen ze op de grond, in de lucht of in het water. Roofvogels hebben klauwen met scherpe nagels met drie tenen vooruit en één teen achteruit, en een grote kromme snavel.
Door rondjes te cirkelen in de kolom warme lucht winnen de vogels hoogte. Eenmaal hoog genoeg, glijden ze af naar een volgende thermiek om weer vervolgens weer langzaam omhoog te cirkelen. Het is een zeer energiezuinige manier van vliegen waar grote vogels, zoals gieren, arenden en ooievaars gebruik van maken.
Spanwijdte van 2,5 meter
De Stellers zeearend, want daar gaat het om, leeft langs de kusten van China, Japan en Siberisch Rusland. De Haliaeetus Pelagicus, zijn Latijnse naam, heeft een spanwijdte van 2,5 meter en is ruim een meter hoog.
Wat is de grootte van het ei van de Zeearend? De zeearend-eieren zijn ongeveer 76mm bij 59mm en dof wit van kleur.
De andescondor (Vultur gryphus) is een roofvogel die tot de verbeelding spreekt. Met een kop-staartlengte tot 1,30 meter, een vleugelspanwijdte van 2,70 tot 3,20 meter en een gewicht tot 15 kilogram voor mannetjes is het de grootste vliegende vogel ter wereld.
Met zijn sterke klauwen kan de stellers zeearend vissen uit het water tillen die zo groot zijn als een volwassen zalm, en zelfs jonge zeehonden.
Overzicht broedgevallen van zeearenden in Nederland 2023
Mede dankzij de vele trouwe waarnemers kunnen we maar liefst 36 zeearendparen met nest of nestbouw noteren.
De steenarend is een zeer zeldzame soort die slechts een aantal keer in Nederland is vastgesteld, gemiddeld eens in de vier jaar, met de nadruk op de wintermaanden. Het is een echte typische arend: groot, bruin en hoog cirkelend op zoek naar een prooi.
Vliegen Een zeearend vliegt vaak een heel lange afstand op zoek naar zijn prooi. Omdat hij lange vleugels heeft, hoeft hij zijn vleugels enkel langzaam op en neer te bewegen. Zo gebruikt hij niet zoveel energie en kan hij langer doorvliegen.
Wist je dat #zeearenden goed kunnen zwemmen?
Zeer grote arend, grootste roofvogel van Noord-Europa, met spanwijdte van 180-244cm en een lengte van 78-102cm. De brede vleugels, de ver vooruitstekende kop en forse snavel vallen in het veld direct op. Jonge vogels hebben bredere vleugels en de achterrand loopt niet recht als bij een adult.
Langdurige pleisteraars prefereren grote wetlands, zoals de oostkustpolders, de Dijlevallei, de venrijke gebieden in de omgeving van Kalmthout of de IJzervallei. In Nederland overwinteren jaarlijks 20 tot 40 exemplaren. De Europese broedpopulatie telt 9.000 - 12.300 broedparen.
Voedsel en jacht
Vangt een grote verscheidenheid aan prooien. Kan hierbij gebruik maken van een uitkijkpost of zoekt prooien in vlucht. Op vis wordt gejaagd in rustige wateren, zodat de vogel de vis kan zien. Vangt vis vanuit een vlucht of door kort te bidden, waarna de vis wordt geslagen met de klauwen.
In 2017 broedde in Nederland vijftien roofvogelsoorten, namelijk Havik, Sperwer, Buizerd, Wespendief, Torenvalk, Boomvalk, Slechtvalk, Bruine Kiekendief, Blauwe Kiekendief, Grauwe Kiekendief, Steppekiekendief, Rode Wouw, Zwarte Wouw, Zeearend en Visarend.