De Nederlandse leeuw danken we aan Willem van Oranje, afkomstig uit het Duitse graafschap Nassau. Dat graafschap had al vanaf de twaalfde eeuw een leeuw in het wapen staan, net als trouwens heel wat andere regio's.
In het symbool dat Nederland of de Nederlanden vertegenwoordigd staat de leeuw voor de landsheer, het zwaard voor de gewapende macht en de bundel pijlen voor de verenigde Nederlandse gewesten.
De Hollandse leeuw is als nationaal symbool prominent aanwezig in Nederland. Of het nu ons Rijkswapen of het tenue van ons nationale voetbalelftal is, dit onverschrokken roofdier prijkt er prominent op. Toch is de keuze voor de leeuw als symbool op zijn minst opmerkelijk.
Van 1972 tot 2004 was Loeki op Nederland 1, 2 en 3 te zien. De jarenlange filmpjes van Loeki de Leeuw in het reclameblok van Ster staan bij vele televisiekijkers nog in het geheugen gegrift. In 2021 maakt het leeuwtje zijn rentree op de Nederlandse televisie.
Nederland staat op de 30e plek in de wereld als dichtst bevolkte land en is het dichtst bevolkte land van Europa. Dus lijkt het of ons land overvol is. Maar de kaart toont dat je er ook op een andere manier naar kunt kijken. Op deze manier is Nederland een relatief rustige stad.
De leeuw is afkomstig uit het wapen van het Huis Nassau, het zwaard en de pijlenbundel van de Statenleeuw. De Statenleeuw stond op het wapen van de Staten-Generaal tijdens de Republiek der Verenigde Nederlanden.
De Europese kolonisatie van Amerika begon volgens de meeste dateringen in 1492, toen Christoffel Columbus in Amerika aankwam. Onder andere de Britten, Fransen, Spanjaarden en Nederlanders vestigden zich in kolonies in Amerika.
Soms wordt hij ook wel de “koning van de jungle” genoemd, maar dit is volledig fout, aangezien de soort op de savanne leeft en niet in de jungle. De leeuw is ook het meest imposante roofdier op de Afrikaanse savanne. Hij eet gemiddeld 7kg vlees per dag!
De leeuw is een roofdier uit de familie der katachtigen. De grote manen van het mannetje geven het dier een imposant uiterlijk. Hierdoor staat de leeuw bekend als 'de koning der dieren'.
De Afrikaanse leeuw is de grootste van alle leeuwensoorten, met mannetjes die indrukwekkende afmetingen en gewichten hebben. Zijn robuuste frame en gespierde bouw maken hem tot een formidabel roofdier, dat in staat is om grote prooien zoals gnoes, zebra's en buffels neer te halen.
Regenwormen, haring en de lindeboom zijn zomaar een paar typisch Nederlandse natuurverschijnselen.
Je kan in Nederland natuurlijk onze eigen big five bewonderen: de vos, de ree, het edelhert, het wilde zwijn of de das.
Waarom is het eigenlijk een leeuw? "In 1815 koos de regering de Nederlandse leeuw als nationaal symbool. Een van de dieren die daarbij het onderspit moest delven was de kikker. Venetië had het diertje gebruikt om de spot te drijven met die republikeinen in hun zompige landje.
We noemen de leeuw vaak de koning van de dieren, omdat hij geen natuurlijke vijanden heeft. Alleen mensen maken het de leeuw nogal eens moeilijk. Leeuwen zijn katachtigen, net als onze huiskatten.
De leeuw is de enige kattensoort die in een groep leeft. Alle andere kattensoorten, zoals de tijger of het luipaard, leven alleen. In een troep leeuwen zijn de vrouwtjes, de leeuwinnen, de baas. Alleen de mannetjes hebben manen, de vrouwtjes niet.
Er zijn drie graden in de Orde van de Nederlandse Leeuw: Ridder Grootkruis, Commandeur en Ridder. Mensen die de Orde van de Nederlandse Leeuw hebben gekregen zijn bijvoorbeeld sporters met een Olympische medaille, kunstenaars of wetenschappers die uniek onderzoek verricht hebben.
Een leeuw is een sterk dier, maar heeft toch een vijand: de mens. Veel mensen jagen op het indrukwekkende dier. De leeuw is daardoor zelfs met uitsterven bedreigd.
Er wordt aangenomen dat er nog maar 23.000 leeuwen in het wild leven. Als je bedenkt dat er ongeveer 415.000 wilde Afrikaanse olifanten zijn, begrijp je dat het aantal leeuwen ongelooflijk laag is.
Schattingen van het aantal leeuwen in Afrika lagen ooit tussen de 30,000 tot 100,000 dieren. Meer recente schattingen komen uit op een aantal leeuwen tussen de 16,500 en 23,000, waarvan de helft (8,000-18,000) leeft in Tanzania.
De leeuw lijkt anatomisch sterk op de tijger, hoewel de vacht, leefomgeving en manier van leven anders is.
Leeuwen brullen om hun territorium te verdedigen en om te communiceren (praten) met hun groepsgenoten. Het mannetje en het vrouwtje kunnen beide brullen. De brul van het mannetje is wel dieper en luider en is tot wel 8km verderop te horen! Zelfs de koning van de savanne is niet opgewassen tegen de mens.
Leeuwen zijn zowel lichamelijk als geestelijk sterk en dat stralen ze uit. Geen ander dier twijfelt daar aan. Om een leeuw te zijn moet je je bewust zijn van je kracht, en kracht een belangrijke rol laten spelen in je leven. Wees je bewust van je zwakke en sterke kanten en blijf daar altijd aan werken.
Thailand, Iran, Nepal, Bhutan, Liberia, Afghanistan, Saudi-Arabië en China hebben allemaal iets gemeen. Het zijn namelijk acht landen die in 'the scramble for colonies' hun onafhankelijkheid van buitenlandse mogendheden wisten te bewaren.
Vandaag de dag leven de meeste Nederlandse Amerikanen in de staten Michigan, Californië, Montana, Minnesota, New York, Wisconsin, Idaho, Utah, Iowa, Ohio, West Virginia en Pennsylvania.
Of het Nederlands nu komt uit Turkije, Duitsland, Engeland, Frankrijk, of uit Verweggistan. Het komt er uiteindelijk op neer dat de Nederlandse taal is ontstaan door invloeden van al deze landen en door de eeuwen heen heeft het zich ontwikkeld tot het Hedendaagse Nederlands.