De meeste soorten PU-schuim zetten behoorlijk uit zodra je spuit. Houd de bus PU-schuim ondersteboven en spuit de ruimte dus slechts voor 50% vol. Let op: het is verleidelijk om de ruimte voller te spuiten maar PU-schuim zet ontzettend uit. Doe dit dus niet anders wordt het een zooitje.
Na het goed uitharden van pur, komen deze stoffen niet meer vrij. Goed uitharden duurt meestal minder dan twee uur, en maximaal twee dagen.
Zodra purschuim in contact komt met de huid moet deze verwijderd worden met nagellak remover (aceton). Na uitharding is het haast onmogelijk om de purschuim te verwijderen van de huid.
Indien gespoten purschuim in de kruipruimte geruime tijd na het aanbrengen nog nat of vochtig is, duidt dit meestal op condensatie aan de buitenkant van de aangebrachte gespoten purschuim die is veroorzaakt door een minder goede ventilatie van de kruipruimte.
Bovendien is de vocht- opname van PUR zo klein dat het niet kan rotten of schimmelen. PUR-schuim is krimpvrij zodat de isolatie, ook na vele jaren, op zijn plaats blijft. PUR-schuim heeft een blijvende hoge isolatiewaarde.
Purschuim hecht op vele bouwmaterialen zoals hout, beton, metselwerk, pleisterwerk, metalen en glas. Tevens hecht purschuim op vele kunststoffen, zoals polyester, polystyreenschuim (tempex), pvc en hard polyurethaanschuim. Purfoam hecht niet op polyethyleenfolie, siliconen of P.T.F.E.
Vers schuim kan het beste verwijderd worden met PU reiniger. Uitgehard schuim kan enkel mechanisch verwijderd worden. Daarnaast hebben we voor reeds uitgeharde resten van purschuim een product beschikbaar dat gebruikt kan worden op niet poreuze ondergronden zoals kunststoffen, aluminium en coatings.
Uitgeharde pur is alleen mechanisch te verwijderen, verse pur kan weggehaald worden met aceton.
Purschuim kost in aanschaf zo'n 16 euro per vierkante meter voor een laag van 8 à 10 centimeter. Ga je naar 15 centimeter toe reken dan op een gemiddelde prijs van 20 euro per vierkante meter.
Purschuim heeft een open celstructuur en is daardoor niet waterdicht. Op zoek naar waterdicht isolatieschuim, dan kun je beter pu-schuim kiezen.
PUR en PIR vallen beide onder de verzamelnaam PU. Ze worden dan ook op basis van dezelfde grondstoffen geproduceerd . Het verschil zit hem vooral in de verhouding van deze grondstoffen en het productieproces, waardoor de fysicochemische verbinding in een PIR schuim intrinsiek sterker is.
Na uitharding kan men het schuim zagen, boren en schilderen en eventueel voorzien van een pleisterlaag.
Purschuim knagen muizen namelijk heel snel doorheen. Deze Mouseshield is geen pur maar een kit. Een bijzondere kit want deze droogt namelijk niet helemaal in zoals andere kitten. Het buitenste randje wordt droog maar het binnenste blijft altijd zacht.
Bij het aanbrengen van polyurethaan kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Veel woningen worden geïsoleerd met polyurethaan (PUR). Bij het aanbrengen en ook later nog, kunnen stoffen vrijkomen die de gezondheid soms blijvend kunnen schaden. Daarom zou deze isolatiemethode verboden moeten worden.
Met gespoten PURschuim is het mogelijk om ruimtes naadloos te isoleren. Daarnaast is gespoten PURschuim uitermate vochtbestendig en daardoor een van de meest efficiënte en gemakkelijkste materialen om warmtetransport door vloeren in woningen en gebouwen te beperken en deze daardoor energiezuiniger te maken.
In het algemeen geldt dat als het PU schuim is uitgehard, dit enkel nog 'mechanisch' verwijderd kan worden. Dat wil zeggen door weg te snijden, afschrapen, afschuren, etc. Poreuze oppervlakken zijn moeilijk tot haast onmogelijk om schoon te maken.
Om nagellakvlekken met aceton uit kleding te krijgen heb je een flesje pure aceton, wattenstaafjes en (absorberend) keukenpapier nodig. Volg hierna de volgende stappen: Leg het kledingstuk neer en leg een stuk keukenpapier onder de vlek. Het keukenpapier absorbeert zo de aceton waardoor het niet in de stof trekt.
Montageschuim, ook bouwschuim, isolatieschuim of PU-schuim genoemd, is een schuim dat op veel plekken in huis gebruikt kan worden.
Gespoten PUR is lucht- en dampdicht. Prima geschikt dus voor het dichten van koudebruggen en het vermijden van warmteverlies. Door zijn unieke werken kan gespoten PUR aangebracht worden in de moeilijkst bereikbare plaatsen.
PUR - polyurethaan voor bouwtoepassingen weerstaat aan een maximum temperatuur van +100°C; PIR - polyisocyanuraatschuim isolatie daarentegen aan + 130 tot 150 °C. Tijdens het verwerken kan het schuim echter kortstondig aan hogere temperaturen weerstaan - voorbeeld bij het vlamlassen op Eurothane BI-4.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Voor het laten aanbrengen van PUR-schuimisolatie op de vloer kan je je verwachten aan een startprijs van ongeveer 25 euro per vierkante meter. Indien je je vloer laat isoleren met vloerisolatieplaten, dan mag je rekenen op prijzen van ongeveer 20 euro per m².
Purschuim is een van de meest veelzijdige isolatiematerialen die we kennen. Polyurethaanschuim of PU-schuim kent vele toepassingen, zoals vullen van gaten, thermische isolatie, geluidsisolatie, lijmen maar ook passieve brandbeveiliging.
Pur schuim is een product dat bestaat uit polyurethaan schuim en veelzijdig toe te passen is in de bouw. Pur schuim is te gebruiken voor het dichten van naden, kieren, gaten tussen vloeren, scheidingswanden en plafonds en het bevestigen/afdichten van deurkaders en raamkozijnen.