Nu je in de 22e week van je zwangerschap zit, stijgt de overlevingskans van je baby met de dag bij een vroeggeboorte. De kans is gelukkig niet zo groot dat je kindje te vroeg wordt geboren, maar het is wel handig om te weten waar je rekening mee moet houden mocht dit onverhoopt gebeuren.
De overlevingskans van baby's die onder de 24 weken worden geboren is erg klein en de kans op complicaties erg groot. Heel soms zijn er baby's die niet opgeven en het onverwachts goed blijven doen. Kes is zo'n bijzondere uitzondering.
baby is nu ongeveer 28,5 cm en weegt circa 440 gram, vergelijkbaar met een koolraap. Deze week vindt de ontwikkeling vooral op en in het hoofd van je kindje plaats. De oren beginnen hun uiteindelijke vorm aan te nemen. Je kindje kan al een paar weken horen, maar het gehoor wordt nu alleen maar beter.
Ook al heeft je baby nu een lengte van meer dan 24 cm, hij weegt maar zo'n 370 gram, ongeveer de grootte van een papaya.
Als een baby geboren wordt tussen de drieëntwintigste week en de zevenendertigste week, spreken we van vroeggeboorte of prematuriteit. In dit geval zal het kind een tijdje in de couveuse moeten liggen. Kinderen die na 37 weken geboren worden en nog voor de datum dat je uitgerekend bent, zijn gewoon te vroeg.
Telt de zwangerschap minder dan 32 weken, dan gaat het om extreme prematuriteit. Een vroeggeboorte is geen uitzonderlijke situatie, want ongeveer zeven procent van de zwangerschappen eindigt in een vroeggeboorte. Tot 24 weken is een baby niet levensvatbaar, vanaf 25 weken stijgen de overlevingskansen naar bijna 56%.
Voor baby's die geboren worden tussen 24 en 26 weken is de kans op overleving en de kwaliteit ervan erg verschillend en moeilijk voor- spelbaar. Deze baby's hebben rond 60% overlevingskans. Daarom zal het medisch team uitgebreid met jullie overleggen om samen een aanpak te bepalen.
Vanaf nu ga je echt dikker worden, je zult elke week ongeveer een pond aankomen. Je hebt al een stevige buik, maar hij is nog niet superdik. Natuurlijk hoort dikker worden bij de zwangerschap, maar toch kun je behoorlijk schrikken van al die kilo's die eraan vliegen.
Door de groei van je buik verandert het zwaartepunt van je lichaam. Ook de manier waarop je staat en beweegt verandert. Je spieren en gewrichten voelen hierdoor anders aan; daardoor gaan veel (hoog)zwangere vrouwen waggelend lopen.
Harde buiken
Vanaf 20-25 weken is het normaal dat je buik af en toe hard wordt. Dit kan uitgelokt worden door een groeispurt van de baby, plotse bewegingen, drukte, een volle blaas of een orgasme. Wanneer deze harde buik weer snel wegtrekt, niet regelmatig voorkomt en niet echt pijnlijk is, is dit normaal.
22 weken zwanger: je baby heeft een favoriete slaaphouding!
Daarbij ligt je kindje in een favoriete houding zoals met zijn kinnetje op de borst, een handje boven het hoofd of een gestrekt beentje! Na de geboorte zie je dit vaak terug als je baby in zijn bedje ligt te slapen. De zintuigen ontwikkelen zich verder.
De kinkhoestvaccinatie wordt de 22 weken prik genoemd omdat je deze prik als zwangere vrouw vanaf week 22 van je zwangerschap kunt krijgen. Je kunt deze prik ook later in je zwangerschap halen, maar er wordt geadviseerd om dit tijdens of kort na de 22 weken te doen.
Dit is meestal rond 20 weken zwangerschap. Zwangeren omschrijven deze eerste bewegingen als 'plopjes'. Ze voelen deze nog niet elke dag en het kan de ene dag meer zijn dan de andere dag. Vanaf 24 weken is het normaal dat je je kindje elke dag voelt bewegen.
Signalen van vroeggeboorte
Het verliezen van vocht uit de vagina, dat kan in een plotselinge golf of door steeds kleine beetjes te lekken (bijvoorbeeld bij opstaan, bewegen of na het plassen) Bloedverlies uit de vagina. Harde buiken die steeds terugkomen, bijvoorbeeld elke 10 minuten of vaker.
Zes maanden later is één van de vroegst geborenen van de planeet gezond en wel. Het 'wereldrecord' staat op naam van James Elgin Gill, die in Canada al na 21 weken en 5 dagen geboren werd, maar hij woog 109 gram meer dan Eva. Deze unieke geboorte doet ook de discussie over de abortuslimiet (24 weken) weer oplaaien.
Er zijn verschillende lichamelijke klachten die kunnen wijzen op een vroeggeboorte, zoals vroegtijdige weeën, harde buiken, vroegtijdig gebroken vliezen, infecties, veranderende of toegenomen vagina afscheiding, vloedverlies, buikpijn en een drukkend gevoel in de onderbuik, vagina of het bekken.
Een richtlijn is dat je per dag minimaal 10 tot 15 bewegingen moet voelen. Je telt dan iedere verschuiving, schop of draai. Deze 10 tot 15 bewegingen zijn verdeeld over minimaal 2 tot 3 "bewegingsmomenten" per dag. Twijfel je over de hoeveelheid beweging van je baby, neem dan even rustig de tijd.
Opstaan vanuit ruglig
Span de bekkenbodem en onderbuik licht aan en zet allebei de knieën gebogen neer. Rol als één geheel (als een blok) om op je zij en adem uit. (Dus je schouders, heupen en knieën moeten als een blok omdraaien). Kom tot zit terwijl je onderbenen naast het bed gaan (tuimelaar).
Soms kan je wat last hebben van harde buiken, dan voel je je buik als een harde bal waarop veel spanning staat. Vaak is dit een teken dat je het erg druk hebt gehad, dit kan lichamelijk of geestelijk zijn.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Elke kilo die je af wilt vallen staat gelijk aan 7.000 calorieën. Met een vermindering van 500 calorieën per dag zou je dus ongeveer een halve kilo per week kunnen afvallen. Wanneer je 5 zwangerschapskilo's kwijt wilt raken, is het dus realistisch hier in ieder geval tien weken voor uit te trekken.
In het tweede trimester (week 13-26) komen de meeste vrouwen het meest aan, normaal is om aan het eind van het tweede trimester zo'n 9kg aangekomen te zijn.
De Amerikaanse Curtis, die na 21 weken en één dag werd geboren, is de meest premature baby ooit die de vroege geboorte wist te overleven. Dat heeft het Guinness World Records vandaag bekendgemaakt. Curtis woog slechts 420 gram toen hij ruim een jaar geleden ter wereld kwam.
Je baby in week 23
Je zit nu in de 23e week van je zwangerschap. Je baby is nu ongeveer 30,5 cm en weegt circa 500 gram. Je kunt hem qua formaat vergelijken met een maiskolf. De baby wordt steeds sterker en misschien kan je partner hem al wel voelen schoppen.
De meeste baby's die geboren worden na een normale zwangerschapsduur van negen maanden wegen tussen de 2500 en 4500 gram. Het gemiddelde daarvan is 3500 gram.