De Japanse luchtaanval duurde nauwelijks twee uur, maar had een verschrikkelijke uitwerking. Het slagschip USS Arizona was geëxplodeerd, in het ondiepe water gezonken en braakte dikke wolken zwarte rook uit.
Op zondagochtend 7 december 1941 komt een Japanse oorlogsvloot aan bij de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor, op Hawaï. Met bommen en torpedo's bestoken de Japanners de Amerikanen. Als de aanval voorbij is zijn er meer dan 3.500 Amerikaanse doden en gewonden.
1941: De aanval op Pearl Harbor. In de vroege ochtend van zondag 7 december 1941 viel een Japanse expeditionaire vloot Hawaii aan. Het doel was de vernietiging van de Amerikaanse vloot in de Grote Oceaan, die zijn basis had in Pearl Harbor, op het eiland Oahu, Hawaii.
Aan de wal lag een groot deel van de haveninstallaties en vliegvelden in puin. Bijna alle vliegtuigen die de Amerikanen in Pearl Harbor hadden, waren vernietigd of zwaar beschadigd. 2403 Amerikanen waren omgekomen. Zelf verloren de Japanners 'slechts' 29 vliegtuigen, waarbij 55 bemanningsleden omkwamen.
Bij de aanvallen met atoombommen op Hiroshima en drie dagen later Nagasaki maakten de Verenigde Staten een einde aan de Tweede Wereldoorlog, maar brachten daarbij naar schatting 215.000 mensen om. In Hiroshima overleden zo'n 140.000 mensen als gevolg van het bombardement.
Op 7 december 1941 begint de oorlog in de Pacific met een Japanse verrassingsaanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor op Hawaii. In korte tijd schakelen Japanse bommenwerpers de Amerikaanse Pacific-vloot uit. Nederland verklaart Japan direct de oorlog.
Waarom Hiroshima en Nagasaki? De reden voor het aanvallen van Japan met atoombommen was om de oorlog zo snel mogelijk te beëindigen. Een sneller einde van de oorlog betekende namelijk veel minder slachtoffers.
De aanval op de Amerikaanse vloot in de haven van Pearl Harbor in Hawaii was uitermate verwoestend. Op 7 december 1941 wisten Japanse vliegtuigen en onderzeeërs 21 marineschepen te beschadigen of tot zinken te brengen, waaronder vijf slagschepen.
De atoombommen die in 1945 op de twee Japanse steden Hiroshima en Nagasaki werden gegooid, maakten een definitief einde aan de Tweede Wereldoorlog. De bommen, die waren ontwikkeld in de Verenigde Staten, kostten veel mensenlevens en maakten een einde aan het Japanse keizerrijk.
De Amerikanen bombardeerden Tokio. Deze gebeurtenis zou later de geschiedenisboeken ingaan als de 'Doolittle Raid'.
De Japanse steden Hiroshima en Nagasaki worden augustus 1945 getroffen door Amerikaanse atoombommen. Het doel is om Japan tot capitulatie te dwingen en een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog. Honderdduizenden Japanners komen om het leven.
Pearl Harbor, de beroemde marinehaven op Oahu (Hawaii)
Nederland vindt Japan erg gevaarlijk, want in Azië ligt de Nederlandse kolonie Nederlands-Indië (het huidige Indonesië). Daarom verklaart de Nederlandse regering in ballingschap Japan de oorlog op 8 december 1941.
Ondanks het feit dat Japan en Duitsland bondgenoten waren, was dit niet in het voordeel van Duitsland. Ze konden elkaar niet effectief steunen en Japan hielp niet in de oorlog tegen de Sovjet-Unie.
Pearl Harbor (letterlijk "Parelhaven") is een Amerikaanse marinebasis op Oahu, een eiland behorende bij de Hawaï-archipel, ca. 11 kilometer ten westen van Honolulu.
Volgens een in 2004 afgerond onderzoek door de gemeente Hiroshima, heeft Little Boy in totaal 237.062 levens gekost. In Nagasaki zouden nog zo'n 70.000 mensen zijn omgekomen, onder meer als gevolg van leukemie.
Maar het land heeft tot nu toe geen volwaardig vliegdekschip, het krachtigste wapensysteem waarover een marine kan beschikken. Op de vier vliegdekschepen die het land wel heeft, staan geen gevechtsvliegtuigen maar alleen helikopters.
Op 6 augustus 1945, rond 8u15, geeft kolonel Paul Tibbets, de bevelvoerder en piloot van de Boeing B-29 Superfortress – die hijzelf naar zijn moeder “Enola Gay” genoemd heeft – Thomas Ferebee het bevel om de atoombom Little Boy' boven Hiroshima af te werpen.
Feiten en cijfers. Op vliegbasis Volkel liggen naar schatting tien tot twintig B61-atoombommen opgeslagen. Ook in diverse andere Europese NAVO-landen zijn bommen van dit type gestationeerd. Ze liggen in België, Duitsland, Italië en Turkije.
De Verenigde Staten voeren sinds maart 1945 zware bombardementen uit op tientallen Japanse steden. Met brandbommen worden grote delen van de steden vernietigd en honderdduizenden burgers komen om.
Tegen het einde de Tweede Wereldoorlog kwam hier een eind aan toen de Verenigde Staten twee kernbommen afwierp op Hiroshima en Nagasaki, waarna Japan capituleerde. Na de Tweede Wereldoorlog maakte Japan een ongekende economische groei door. Hierdoor werd Japan één van de economische grootmachten.
Verenigde Staten
Van de 415 schepen die het heeft, heeft het 20 vliegdekschepen - de meeste ter wereld met een ruime marge - 10 fregatten, 65 torpedobootjagers, 66 onderzeeboten, 13 patrouillevaartuigen en 11 mijnenbestrijdingsvaartuigen.
Een paar minuten later bereikte de vloot bommenwerpers Pearl Harbor zelf. Zo'n 90 schepen van verschillende grootte lagen in de haven, maar voor de Japanners waren de acht zwaar gepantserde en bewapende slagschepen het belangrijkste doel.