Ecologische Leemverf bestaat puur uit natuurlijke grondstoffen en bevat geen chemische toevoegingen. Het optimaliseert zowel de vocht-accumulatie als de warmte-accumulatie, ook zorgt het voor een prettiger akoestiek. In tegenstelling tot de 'reguliere' verven stinkt leemverf niet, het ruikt zelfs aarde- achtig.
Door de vochtregulerende kwaliteiten van leem vermindert de kans op organismen in huis die vocht nodig hebben, zoals schimmels, aanzienlijk. Door de structuur van het materiaal dempt het en reduceert het nagalm. Een bijkomend voordeel is dat een ruimte met leemstuc in de winter warm en in de zomer koel blijft.
Leemverf bestaat voornamelijk uit leem, water, krijt, zand en zetmeel.Pigmenten uit delfstoffen en oxiden geven de verf kleur. Daarnaast staat leemverf bekend om de sfeervolle aardetinten. De verf draagt bij aan een gezonder leefklimaat door onder andere de ademende werking.
Leemverf is een ecologisch en biologisch product dat volledig uniek is. Ecologisch gezien is de winning van leemverf uiterst milieuvriendelijk. Biologisch heeft veel positieve eigenschappen voor de mens. Leemverf is namelijk anti-statisch, niet chemisch en zuivert giftige stoffen uit de lucht (VOS).
De leem met stro is ongeveer 6 maanden houdbaar en zonder vezel onbeperkt. De Claytec Basisleem is een lichtbruine grove leem met of zonder stro. De droge en de aardvochtige Claytec basisleem zijn hetzelfde van kleur en structuur. Daar is dus echt het enige verschil dat de ene droog is en de andere aardvochtig.
Het aanbrengen van leem is erg populair in badkamers. Leemstuc is dan ook waterdicht en kan prima worden aangebracht in plaats van badkamertegels. Als u de prijs per vierkante meter vergelijkt met het betegelen van uw badkamer bent u hoogstwaarschijnlijk nog goedkoper uit!
Op een lichte gelijkmatige ondergrond is één laag voldoende. Op een sterk absorberende ondergrond (nieuwe stuclaag, kalkzandsteen, etc.) is het raadzaam eerst een laag Tierrafino Contact Fine aan te brengen. Na volledige droging van Tierrafino Contact Fine (ten minste 24h) de eindlaag onverdund aanbrengen.
Leemstuc heeft bijzondere eigenschappen, het is namelijk vochtregulerend, geluidsabsorberend en warmtevasthoudend. Leemstuc wordt met name binnenshuis toegepast. Door de vochtregulerende kwaliteiten van leem vermindert de kans op organismen in huis die vocht nodig hebben, zoals schimmels, aanzienlijk.
Leemstuc bestaat uit water, klei en zand
Door de vele regen spoelt het gewoon weg. Het kan wel tegen waterdamp, maar niet tegen regen.
Als u er voor kiest om een leemstuc muur te verven wilt u beide eigenschappen behouden. Dit kunt u perfect doen met Keim Mineraalverf (100% natuurlijk), ecologisch verantwoord en tast de dampopenheid van de leemstuc ondergrond niet aan. Zelf uw leemstuc, leemfinisch of leempleister binnenmuren verven is niet moeilijk.
Het zorgt voor een dekkende laag die de muur de mogelijkheid geeft te blijven ademen.Dit zorgt ervoor dat er een verminderde kans is op vochtproblemen. Krijtverf is dus vochtregulerend en heeft hiermee een gunstig effect op het klimaat binnenshuis.
Wat is het verschil tussen leem en kleigrond? Het grootste verschil tussen klei en leem is dat klei oorspronkelijk door water afgezet is (dus door een rivier of de zee), en dat leem door de wind afgezet is. Zowel klei als leem bestaan uit lutumdeeltjes, platte plaatjes die kleiner zijn dan 0,002 mm.
De volgende hoofdeigenschappen van leemstuc op een rij: Vochtregulerend; Leem geeft van nature vocht af waneer de lucht droog is, en neemt vocht op als de lucht te vochtig is. Warmteregulerend; leem heeft een regulerend vermogen, hierdoor biedt het thermische isolatie.
Het reinigt, mineraliseert, zet allerlei regenererende processen in gang en harmoniseert de totale ecologie van het lichaam. Door het unieke absorberende vermogen van leem bindt het veel gifstoffen en zorgt mede voor afvoer van dit afval uit ons lichaam.
Van leemstuc tot leemverf. Leem is een echt historisch bouwmateriaal dat reeds duizenden jaren door de mens, op alle continenten, gebruikt wordt om mee te bouwen. Het is een natuurlijk materiaal en bestaat in verschillende verhoudingen uit zand, klei en silt.
In de natuur komt leem in verschillende kleuren voor, er bestaat rode en witte leem.
Leem is verkrijgbaar bij vele bronnen, waaronder tuincentra en bouwmarkten. Wanneer u leem koopt, moet u ervoor zorgen dat het van hoge kwaliteit is en vrij van onkruid, stenen of puin. Het moet ook worden getest om er zeker van te zijn dat het de juiste balans heeft van slib, zand en kleideeltjes.
Leemgrond is een bodem gekenmerkt door ongeveer gelijke hoeveelheden klei, slib en zand. Deze grond wordt gewoonlijk als ideaal gevonden door tuinieren, omdat het de groei bevordert van gezonde planten.
Basisleem kan je met moderne leemproducten bezet- ten over baksteen en beton, maar ook over plaatma- terialen zoals fermacell of gipsplaat. Bij deze laatsten gebruik je bij voorkeur een onderlaag van gekamde hechtleem. Leem is niet geschikt als deklaag over hou- ten platen zoals MDF, spaanplaat of OSB.
Leem kenmerkt zich door een laag energieverbruik, bijna geen CO2-uitstoot en ontelbare mogelijkheden voor recycling. Bovendien zijn aardse bouwmaterialen ook duurzaam wat het kostenplaatje betreft.
Ademend, elastisch, reukloos, antistatisch, sterk vochtregulerend en zorgt hierdoor voor een verbeterd binnenklimaat. Na 12 uur overschilderbaar. Ondergrond: droog, zuiver en vetvrij: oneffenheden opvullen en schuren. Water-, nicotine- en roetvlekken, afdichtings- of opvulkit voorbehandelen met isolerende grondlaag.
Wanneer je leemgroen op de juiste manier combineert met lichte kleuren zoals wit en grijs geeft dat een frisse uitstraling in je interieur. De groene kleur van een muur kan kun je uitstekend in balans brengen met witte componenten (bijvoorbeeld met Farmers Milk) toe te voegen. Hetzelfde geldt voor grijs.
Begin met de lichte kleur
En ga daarbij iets over de scheidslijn zoals je die hebt opgemeten. Dat komt later weer goed, omdat je er dan met de donkere kleur overheen zal gaan. Laat de verf goed drogen, voordat je verder gaat met de volgende stap.