Voelt u een griep opkomen, dan kan het slim zijn om kort gebruik te maken van een sauna. Hierdoor verlaten virussen uw lichaam. Heeft u al de griep, dan is het niet verstandig om de sauna te gebruiken. Het is ook zeer af te raden om gebruik te maken van de sauna als u last heeft van koorts.
Wanneer u koorts heeft, mag u geen bezoek brengen aan de sauna. Bij koorts ligt uw lichaamstemperatuur al hoger dan 38°C. Het is onverstandig om deze nog hoger te brengen.
Als de temperatuur hoger wordt dan 37 graden, is het moeilijk voor virussen om te overleven. Echter wanneer u koorts heeft, is het geen goed idee om naar de sauna te gaan. Niet alleen de sauna, maar ook het stoombad heeft een positieve invloed op verkoudheid.
Hoewel het meestal een kwestie van 'uitzieken' is, kan een bezoek aan de sauna deze vervelende symptomen verzachten en verminderen.
Tijdens een saunabezoek hebben de hitte en de tropische temperaturen een positief effect op uw luchtwegen. Door de hitte ontspannen uw spieren zich in de sauna, ook de kleine spieren rondom de luchtwegen. Dit is een voordeel voor u als astmapatiënt, omdat uw ademhaling dieper en rustiger wordt.
Een sauna zorgt voor een sterker immuunsysteem
De blootstelling aan hoge temperaturen in een sauna zorgt ervoor dat het immuunsysteem geactiveerd en versterkt wordt. Hierdoor ontstaat er een productie van witte bloedcellen en antilichamen waardoor u beter bestand bent tegen ziektes en temperatuursschommelingen.
Astma is geen contra indicatie voor een sauna bezoek, maar een bezoek aan de sauna kan invloed hebben op de medicijnen die je gebruikt. Zo vinden er tijdens het bezoek aan de sauna in het lichaam tijdelijke veranderingen in de hormoonspiegels plaats. Deze kunnen mogelijk van invloed zijn op de werking van je medicatie.
Ben je al verkouden en wil je graag naar de sauna? Dat is geen probleem. Je kunt je verkoudheid zelfs verkorten door naar de sauna te gaan. In de sauna stijgt je lichaamstemperatuur, waardoor je lichaam in een kunstmatige koortsstand kan komen.
KLAFS Wellness FAQ
Als de aanval al een feit is, helpt de sauna niet. Let op de signalen van uw lichaam. Als er sprake is van pijn veroorzaakt door spanningshoofdpijn of migraine, kan een tijdig bezoek aan de sauna verlichting bieden, maar er bestaat ook een kans dat de pijn juist heviger wordt.
Het bezoeken van de sauna is gezond voor je lichaam. Er zit daarom geen maximum aan het aantal saunasessies dat je per week of per maand mag doen. Uit een onderzoek uit Journal Neurology blijkt zelfs dat als je vier tot zeven keer per week een heteluchtbad neemt, de kans op het krijgen van een beroerte met 60% daalt.
Een lauw bad zal even je symptomen verlichten, maar na het bad stijgt je temperatuur gewoon weer tot die hogere waarden. Neem vooral geen koud bad bij koorts. De koude zal de bloedvaten in je huid vernauwen waardoor je lichaam minder snel afkoelt.
Het lichaam koelt zich af door te gaan zweten, ook nadat u uit de sauna bent gestapt. Het zogeheten nazweten kan bij sommige mensen zorgen voor hoofdpijn, benauwdheid en zelfs misselijkheid. Het is daarom belangrijk om na gebruik van de sauna uw lichaam af te koelen.
Wat is koorts? Bij koorts is de temperatuur van het lichaam 38 graden of hoger. U kunt uw temperatuur het beste meten via de anus (poepgat). Een oorthermometer is minder betrouwbaar.
Een infrarood sauna verbetert uw immuunsysteem
Niet alleen tegen verkoudheid, maar ook tegen andere ziektekiemen werkt een infrarood sauna heel goed. Wanneer het lichaam al witte bloedcellen heeft aangemaakt, kan het sneller reageren op lichaamsvreemde stoffen, zoals virussen of ontstekingen.
Een ontsteking van de keel gaat vaak gepaard met keelpijn en een sterk rood gekleurde keel. Soms is de keelpijn alleen aanwezig bij het slikken. Ook andere symptomen komen voor bij een keelontsteking, zoals: Koorts.
Tijdens een sessie in de sauna worden namelijk rustgevende endorfines aangemaakt, waardoor je tijdens het saunabezoek al volledig kan ontspannen en de stress van je dagelijkse leven helemaal vergeet. Diezelfde vrijgave van endorfines zorgt er daarnaast voor dat je ook dieper zal slapen.
We adviseren je niet langer dan 15 minuten in een sauna te blijven, dat is het beste voor je lichaam. Korter in een sauna zitten mag natuurlijk ook, 5 minuten kan al heel effectief zijn! Je kan altijd de sauna verlaten zodra de warmte niet langer prettig aanvoelt.
Het zal niemand ontgaan: tijdens een saunabezoek verliest je lichaam veel vocht. Dit vocht komt uit je bloed, uit vetweefsel, spieren en je huid. Je verliest 20 tot 40 gram zweet per minuut. Zo verlies je tijdens een hele saunaronde 0,5 tot 1,5 liter vocht.
15 minuten is ideaal
Hoe deugddoend de sauna ook is, probeer er niet te lang aan één stuk in te blijven zitten na je sportieve inspanningen. 10 à 15 minuten zijn in principe voldoende om kleine spierscheurtjes te herstellen die je tijdens je training opliep.
Bij een longontsteking zijn de kleinere longbuisjes en de longblaasjes ontstoken. Als u inademt gaat er lucht door een buis naar uw longen. Die buis heet de luchtpijp. Aan het eind splitst die zich in steeds kleinere buisjes (longbuisjes).
Een koude douche zorgt voor een ontspannen gevoel. Een koude douche zorgt ervoor dat je lichaam stopt met zweten. Een koude douche zorgt voor een betere bloedsomloop.
Door het zweten in een sauna gaat je lichaam wel calorieën verbranden maar de hoeveelheid calorieën is vrij gering. Tijdens een half uur sauna verbrand je ongeveer 300 Kcal. Om 1 kg. lichaamsvet kwijt te raken moet je ongeveer 7000 Kcal.
Veel drinken
Omdat je zoveel vocht verliest, is het belangrijk om na je rondje sauna voldoende te drinken. Drink vooral veel thee, water en vruchtensap en probeer alcohol te vermijden. Probeer na een rondje sauna een halve liter tot een liter water te drinken om al het vocht weer aan te vullen.
De besmettelijke periode start op de dag vóór aanvang van de symptomen en duurt tot en met vijf dagen erna.