Om in de zomer te kanoën of kajakken is het niet moeilijk om je goed uit te rusten. Een zwemvest, een uv-werend shirt en een zwembroek of badpak zijn ruim voldoende. Je kunt echter ook een mouwloos wetsuit in neopreen dragen, of laarsjes om je te beschermen in het water.
Doorgaans bestaat een kajakuitrusting van een beginnende peddellaar uit de volgende kleding en materialen: longjohn (wetsuit), lycra shirt, anorak, neopreen schoenen, zwemvest en spatzeil. kanoërs kleden zich in de regel naar de tempratuur van het water.
Schoenen. Je hebt lichte, waterbestendige, beschermende schoenen nodig die je voeten drooghouden. Ik raad je aan hiervoor schoenen van neopreen te kopen om je set kajak kleding compleet te maken.
Een kajak vaart gemakkelijker rechtuit en behoeft minder kennis van techniek. De kano wordt vaak gebruikt als een twee- of meerpersoons boot want de kano is vaak stabieler, heeft meer ruimte en stapt gemakkelijker in maar het houden van de juiste richting is daarentegen wat moeilijker.
Het is met kanoën plezierig om makkelijk zittende laagjeskleding aan te doen. Een soepele (afrits)broek, makkelijke niet te zware schoenen, een hemdje of t-shirt met een fleece-trui of vest daaroverheen en en jack dat eventuele wind en spatwater tegenhoudt.
Een kajak is veel minder zwaar om te varen en makkelijker om recht te sturen. Ik heb zelf operaties gehad waar mijn borstspieren doorgesneden zijn. Nog steeds zijn die heel snel overbelast. Ik kan prima een uur kajakken omdat je dan een een duwende circkel beweging maakt.
Houten de steiger vast met uw handen en zet dan in een soepele beweging uw voeten in de kajak en draai uw lichaam naar de voorkant. Ga snel en zo voorzichtig mogelijk in de kuip zitten. Zodra u in het zitje zit, bent u in balans en kunt u uw voeten op de juiste plek schuiven.
De bewegingen die je met je peddel maakt, verhogen de kracht in je armen, schouders, rug, borst en buik. Stap je regelmatig in je opblaas kajak? Dan zal je 'core' aanzienlijk versterken. Een goede 'core' vermindert de kans op rugpijn, verbetert de lichaamshouding én beschermt het centrale zenuwstelsel.
Hoe langer en slanker, hoe sneller de boot. De topsnelheid van een kano kan 16 km per uur zijn, in de praktijk vaar je meestal hooguit 8 km per uur.
De recreatieve kajak is een korte en brede kajak. Door gaans is deze tot 4 meter lang en tussen de 65 en 75 centimeter breed. Hierdoor is de kajak zeer stabiel en wendbaar, maar niet erg snel. Zoals de naam al verraad is de recreatieve kajak gemaakt om mee te recreëren.
Met twee gaat het prima maar ook met 3 of 4 is het goed mogelijk. Ga je alleen neem dan een kajak. Een kajak kan je ook met 2 man peddelen maar dan spetter je elkaar wel wat nat. Bij een kajak wordt je zo-wie-zo wat natter omdat er vaak wat water langs de steel op je broek loopt.
Omslaan in de kano is iets wat iedereen kan overkomen. Het is normaal. Een moment van onoplettendheid en het is gebeurd. Sommigen doen net alsof omslaan het einde van de wereld is.
Als uw kajak water opneemt, a natte uitgang kan je redden van zinken en verdrinken. Controleer eerst of de situatie echt een noodgeval is. Als je in een groep andere roeiers zit, roep dan "man overboord" of iets anders dat op een noodgeval wijst naar je mede-vaarders.
Een kajak is een klein, spits type boot dat doorgaans enkel door spierkracht wordt voortbewogen. Kenmerkend is dat de kajak van boven dicht is met een of meer mangaten in het midden, waarbij de vaarder met de benen naar voren zit en met een dubbelbladige peddel vaart.
Veilig en stabiel in een kano stappen.
Leg de kano gelijk aan de oever. Plaats een hand op de rand van een kano en stap met één voet in het midden van de kano. Buig omlaag en pak de andere kanorand vast. Maak jezelf klein, hoe kleiner je bent hoe stabieler.
Er is geen gewichtslimiet aan boord van de kajaks, maar de zitbreedte kan sommige klanten misschien hinderen. Om de tweezitskajak of de kano gemakkelijker te sturen, raden wij aan dat de zwaarste persoon achterin plaatsneemt. Zeer zware personen raden wij een éénzitskajak aan.
Ook ideaal als uitje in de vakantie! Vanuit Borkel en Schaft vaar je een mooie kanotocht van 8 kilometer in ongeveer 2 uur terug naar Valkenswaard. Deze kanotocht is geschikt voor jong en oud. 8 km is een leuke afstand voor een ochtend of middagje weg.
Er zijn een aantal rivieren waar u het hele jaar door mag kajakken en kanoën. Dit zijn de Lesse, de Ourthe, de Warche, de Vesdre, de Semois, de Viroin en de Amblève.
Zoals je eerder hebt kunnen lezen is kanoën dus een ontzettend goede full-body workout. Daardoor is kanovaren ook nog eens goed voor je hart. Je kunt het kanovaren namelijk vergelijken met een cardiotraining. Zo krijg je dus niet alleen sterkere spieren en een goede conditie, maar blijft ook je hart in topconditie.
Plan je avontuur en ga na hoeveel kilometer je per dag wilt varen. Bij een lage waterstand is 30 kilometer per dag voor de gevorderde peddelaar geen probleem. Echter is het soms fijn om je tijd te nemen. Ga je voor een culinaire lunch in de middag en neem je graag de tijd, plan dan rond de 20 km per dag.
Het hele werkwoord is kanoën; dat ziet er ook al wat vreemd uit, maar volgt gewoon de regels van het Nederlands. Van veel zelfstandig naamwoorden kun je een werkwoord maken door er -en achter te zetten. Omdat kanoen makkelijk verkeerd gelezen kan worden (door de klinkerbotsing), komt er een trema op de e: kanoën.
Boten in de buurt kunnen een ernstig gevaar vormen als ze je niet zien en per ongeluk in aanvaring komen met je kajak. – Controleer altijd het weerbericht voordat u het water op gaat – het heeft geen zin om het risico te lopen op letsel of de dood door een tochtje te maken in tijden van harde wind, bliksem of storm.
Als kinderen hun b of c zwemdiploma hebben gehaald kun je ze meestal (afhankelijk van je kind uiteraard) ook al zelf laten suppen of kajakken. Gemiddeld is dat vanaf een leeftijd vanaf ongeveer 7 of 8 jaar, waarbij altijd de voorwaarde is dat ze goed kunnen zwemmen.