In de praktijk komt het er vaak op neer dat de diepte varieert tussen de 30 en 100 cm. Als het goed is ligt het riool in ieder geval vorstvrij dus minimaal 20 of 30 cm diep. Afhankelijk van de aansluiting op het gemeenteriool ligt een riool meestal niet dieper dan maximaal 120 cm.
Kabels en leidingen liggen tussen de 30 cm en 1 meter diep, maar dit kan door grondzakking, ophoging enzovoort behoorlijk afwijken. Ruikt u bij het graven een gaslucht? Meld dit dan direct via het landelijk storingsnummer voor Elektriciteit en Gas: 0800 9009.
Het putje zit onder de grond, vaak 0,7 tot 1,30 meter diep. De ligging van de erfscheidingsput kan op de bouwtekening van uw woning staan.
Zonder (kloppende) tekening moet je helaas gaan graven om de precieze ligging van de buizen te bepalen. De aansluitleidingen liggen ongeveer 80 tot 100 centimeter diep. Help!
"Een huisaansluiting van de riolering wordt standaard aangelegd met een diepte van maximaal 1 meter. Soms komt het voor dat het hoofdriool (vrijverval stelsel met grotere diameter) te diep ligt in de ondergrond om een huisaansluiting op te kunnen aansluiten.
Het afvoeren van hemelwater via het vuilwaterriool heeft een negatieve invloed op de goede werking van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi). Hemelwater, zoals regen, moet bij voorkeur lokaal in het milieu terechtkomen.
In het riool komen 2 soorten water terecht: afvalwater en regenwater. We brengen het naar de waterzuivering en maken het daar schoon. Daarna lozen we het in het oppervlaktewater.
Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.
Wanneer je de buis in de grond wilt leggen, graaf je een geul van minimaal 30-35 cm diep. Maak daarbij de eventuele graszoden voorzichtig los van de grond zodat je ze goed terug kunt plaatsen. Wil je de waterleiding tegen vorst beschermen dan dien je de geul minimaal 80 cm diep te graven.
De afvoerbuizen van een rioleringssysteem liggen op afschot om de doorstroming van het afvalwater te waarborgen. Het afschot van riolering bedraagt minimaal 0,5 cm/m (0,5% of 1:200). Volgens NEN 3215 moet het afschot van liggende verzamelleidingen voor afvalwaterrioleringen tussen 5 mm/m en 20 mm/m liggen.
Herkennen van een rioolbreuk
Soms moet een ruim- en ontstoppingsdienst eerst onderzoek doen met een speciale camera. Bij een rioolbreuk loopt het water slechts langzaam weg. Er is vaak een borrelend geluid te horen als het riool wordt gebruikt.
De erfscheidingsput is de grens tussen het gemeentelijke- en uw eigen deel van het riool. Dit zit 70 tot 130 cm onder de grond. Vaak op de rand van uw perceel. Let op: U mag niet zelf in gemeentegrond graven!
Een erfscheidingsput dient ter controle van verstoppingen in het riool op de erfafscheiding. Daarom wordt een erfscheidingspunt ook wel als laatste controleput van de huisaansluiting gezien. Een erfscheidingsput dient namelijk op ongeveer een halve meter binnen de perceelgrens te worden geïnstalleerd.
Een woordvoerder van het Kadaster legt uit: “Volgens artikel 20 van het Burgerlijk Wetboek omvat het eigendom van grond voor zover de wet niet anders bepaalt: 'de bovengrond en de zich daaronder bevindende aardlagen.” Dat komt neer op 6371 kilometer graven tot het middelpunt van de aarde.
Graven met een schop niet dieper dan 40 cm
Gaat u graven met een schop of met de hand en gaat u niet dieper dan 40 centimeter? Dan mag u direct aan de slag gaan en hoeft u geen toestemming te vragen. Wel wordt het geadviseerd kabels en leidingen informatie te raadplegen.
Hoe diep ligt een hogedruk gasleiding? De voorgeschreven diepte waar een hogedrukgasleiding die parallel aan wegen moet liggen, is minstens 0,80 cm diep tot 1 meter. Over de verplichte diepte van verschillende soorten leidingen bestaan normen en praktijkrichtlijnen, in dit geval de NEN 1078 en de werkbladen NPR 3378.
De officiele vorstgrens die met leidingen wordt aangehouden is 60 cm. diep, maar in de praktijk is dat 40 cm, maar opnieuw afhankelijk van de situatie. Bij meer isoleren, zal de leiding niet zo snel bevriezen, of het moet nog harder gaan vriezen.
De vorstgrens is minimaal 600 mm beneden het maaiveld, maar vaak wordt 800 mm aangehouden.
Hoe diep moet een tyleenslang? Het is verstandig om bij gebruik in de grond, de tyleenslang op een diepte van 60cm in te graven. Dan ligt de tyleen onder de vorstgrens en zal het water in de tyleenslang niet bevriezen.
De substraatlaag houdt wat regenwater vast, en daaruit verdampt het. Onder de substraatlaag zit de drainagelaag. Als de substraatlaag vol water zit, zakt het water erdoor en komt het in de drainagelaag. Daarin stroomt het naar de regenpijp die het water afvoert.
Materiaal. Is er minimaal 0,5 m goed verdichte grond boven de buis aanwezig, dan volstaat een PVC-buis SN4. Buizen met een kleinere stijfheidsklasse dan SN4 zijn niet geschikt voor ondergrondse toepassingen. Voorbeelden van zulke buizen zijn HWA-buizen met een wanddikte van 1,5 mm en PE-afvoerleidingen.
Je kunt regenwater ook rustig je tuin in laten trekken. In veel moderne tuinen is dit lastig, omdat ze vaak voor een groot deel betegeld zijn. Een oplossing hiervoor is het aanleggen van een afvoergoot. Maar het is nog beter om gras of grind in je tuin te leggen, omdat water hier makkelijk doorheen trekt.
Als je de wc doortrekt gaat je drol , met papier en water, naar een buis onder de grond. Dit is een rioleringsbuis. Daarna komt je drol aan op de rioolwaterzuivering. In Nederland zijn ongeveer 350 rioolwaterzuiveringen die het vieze afvalwater van alle Nederlanders weer schoon maken.
Alle Nederlanders samen zorgen dagelijks voor 2 miljard liter vuil water dat door het riool wordt gespoeld. En dat is nog zónder regenwater. Als het rioolwater niet wordt schoongemaakt, stroomt alle poep en plas de beken in.
Het klinkt een beetje vies, drinkwater maken van rioolwater. Maar het kán wel, en het gebeurt ook. Het grootste deel van ons drinkwater komt van grond- of oppervlakte water. Maar dat wordt langzaam schaars en dus moet op den duur rioolwater gerecycled worden tot drinkwater.