Hij gaat meer huidvet produceren en hierdoor krijgt de fret een sterkere lijfgeur. Wilt u hem toch in bad doen gebruik dan een fretten- (dieren-) shampoo. Een shampoo voor mensen is ongeschikt. Droog de fret na afloop van het bad goed af en geef hem een handdoek zodat hij zichzelf nog lekker droog kan kroelen.
In principe is wassen met warm water voldoende en is het voor de lichaamsvet niet handig (fretten)shampoo te gebruiken. Evt. bij huidproblemen kun je denken aan teershampoo voor honden. Zet vervolgens de kraan op lauw tot iets warm water en haal daarná je fretje pas op.
Verschillende geuren zullen voor iedereen anders overkomen. Daarom kan het zijn dat de een iets vindt stinken, terwijl de andere het totaal niet ruikt. Volledig geurloos zullen fretten niet zijn, net zoals een hond of kat, zal er altijd een luchtje aan zitten.
Een fret is van oorsprong een solitair dier. De meeste fretten kan je daarom zonder problemen alleen houden, al zijn ze door de domesticatie wel socialer geworden. Veel hangt af van de eerdere ervaringen en aangeboren eigenschappen van de fret.
Omdat fretten geen koolhydraten kan verteren mogen ze geen groenten en fruit eten. Het eten van fretten is dus rauw vlees, hierbij moet je denken aan muizen, kuikens en ratten.
Hou er voor je fret dus rekening mee dat de kosten tussen de 450 en 500 euro per maand bedragen.
Fretten slapen erg veel, tot wel 12 à 16 uur per dag en daarom hebben ze beschutte plaatsen nodig om te slapen en rusten.
Fretten blijven hun leven lang speels, vrolijk, nieuwsgierig en ondeugend. Ze zijn intelligent en u kunt hen dingen aanleren, maar verwacht van dit dier geen absolute gehoorzaamheid. Ze hebben een geheel eigen taal met karakteristieke geluiden en bewegingen. De fret is van nature géén groepsdier.
Fretten kunnen in principe goed met honden. Er zijn genoeg fretteneigenaren die hun hond gewoon laten loslopen met hun fretten. Fretten vinden het erg leuk om met de honden te spelen en spelen net als honden met hun bek. Vanwege de grootte van een hond resulteert dit vaak in happen in de poten om uit te dagen.
Fretten kunnen binnenshuis gehouden worden maar ook buiten. Ze leven normaal in een omgevingstemperatuur van 4-18°C. Onze winters zijn dus te koud om de fret buiten te laten zitten. Een temperatuur boven de 30° kan hitteslag geven dus zet de kooi niet direct in de zon, ook niet binnen.
Leefgebied: Geheel Europa tot aan de Oeral, met uitzondering van IJsland, Ierland en Noord‑Scandinavië en de eilanden in de Middellandse Zee. Leefomgeving: Open bosgebieden met weiden, vochtige terreinen bij rivieren en in de buurt van nederzettingen.
Laat de fret eerst wennen aan de omgeving en begin daarna aan het bouwen van vertrouwen met jou. Natuurlijk mag je wel in de ruimte zijn, maar laat de fret naar jou toekomen en vraag niet constant aandacht van de fret. Een fret zal dan snel geneigd zijn om van zich af te bijten en bedoelt daarmee "Laat me met rust!
Fretten kunnen rubberen balletjes namelijk kapotbijten en het rubber hierdoor binnen krijgen. Tennisballen, pingpong balletjes en stoffen balletjes met een belletje erin zijn wel prima geschikt. Er zijn ook balletjes met een klein gaatje waar je brokjes in kunt doen.
Fretten hebben veel aandacht nodig en moeten echt opgevoed worden. Ze hebben voldoende ruimte nodig om veel te kunnen spelen en ze hebben speciale medische zorg nodig.
Katten en fretten zullen nooit vriendjes worden. Ze gebruiken een andere (lichaams)taal waardoor ze elkaar niet begrijpen. In het beste geval tolereren ze elkaar, maar dit is zeker niet altijd het geval. Veel hangt af van het karakter van zowel de kat als de fret.
De een omdat hij in paniek was vanwege een vastzittend nageltje, de ander in een poging zijn 'prooi' te verdedigen. Weer een derde omdat hij gewoon niet opgevoed was. Kortom: Als iemand mij vraagt of fretten bijten, zal ik antwoorden "Ja, fretten kunnen bijten". Maar elk dier met tanden kan bijten.
Fretten doen dit gemiddeld vaak door het vele slapen en weer wakker worden. Trillen bij eten duidt echter op pijn (door ziekte). Type van proeven in plaats van happen/bijten. Intensief likken leidt na ong.
Heel soms komt het voor dat een fret bijt en niet meer loslaat. Probeer dan niet de kaken los te wrikken want de fret zal alleen maar meer vasthouden. Vraag hulp van een ander of loop naar de kraan en houd de kop van de fret onder een stromende straal koud water, de fret zal direct loslaten.
Fretten hebben een snelle spijsvertering van 3 à 4 uur en moeten daardoor de hele dag door voeding beschikbaar hebben. Brokken kun je iedere dag in de gaten houden en bijvullen. Een fret op brok drinkt 3 tot 5x zoveel dan een fret op prooi, dus zorg voor een grotere waterfles! Zorg altijd dagelijks voor vers water!
Maak gebruik van het idee, dat de meeste fretten hun nest niet willen bevuilen. Leg zoveel mogelijk doeken in de overige hoeken, zodat ze deze niet willen bevuilen. Hopelijk werkt dit en zal de fret veel zindelijker zijn. Leer vanaf het eerste moment, dat de poepbak de plek is om zijn behoefte te doen.
Fretteren is een vorm van jagen waarbij gebruik gemaakt wordt van fretten. Dieren waarop gefretteerd kan worden, zijn ratten en konijnen. De taak van de fret is de rat of het konijn uit zijn hol te jagen. Vervolgens kan het dier gevangen worden in een net of een kooi dat voor de uitgang van het hol is geplaatst.
Drinken. Het is heel belangrijk dat een fret 24 uur per dag water tot zijn beschikking heeft. U kunt dit in een bakje doen en in de kooi zetten.
Een fret eet ongeveer om de 4 uur, een fret die brokken eet.
Gemiddeld eet een fret circa 40 gram brok per dag, maar van goede voeding hoeven ze veel minder te eten. Met goede voeding doe je dus langer en met een kilo voer kun je bijna een maand vooruit per fret. Een fret heeft als carnivoor absoluut behoefte aan een hoog percentage verteerbare, dierlijke eiwitten.