De binnenriolering (alles in en onder de woning) wordt buiten de fundering aangesloten op de pvc-buis van de buitenriolering. Deze heeft normaal gesproken een diameter van 125 mm en wordt onderling gekoppeld door middel van pvc-hulpstukken met manchetverbinding.
Er zijn belangrijke dingen waar je voor moet zorgen als je met de riolering in huis bezig gaat: Elke rioolaansluiting in huis (wc, wastafel, gootsteen, (af)wasmachineaansluiting, doucheputje) heeft een stankslot. Afvoerbuizen lopen recht of schuin naar beneden, zodat het afvalwater wegstroomt en niet blijft stilstaan.
Diameters water afvoer leidingen
32 ~ 40 mm: Lekwaterafvoer van cv. 40 ~ 50 mm: Wastafel, bidet, bad, douche, gootsteen, wasmachine. 90 ~ 110 mm: Uitgietbak, toilet. Wanneer je meerdere toestellen aansluit op een zelfde afvoer moet je zeker de grootst aangegeven diameter hanteren.
Voor huisaansluitingen worden de diameters 125 en 160 mm zowel in Ultra-3 als in PVC toegepast. Voor hoofdrioleringen zijn de diameters in PVC 200 t/m 630 mm leverbaar in de klassen 41 en 34. De Ultra-3 klassen 41 en 34 zijn in de diameters 200 t/m 500 leverbaar, voorzien van aangevormde mof met manchetafdichting.
De diameterkeuze is afhankelijk van welk soort water je moet afvoeren: 32mm – 40mm > Lekwaterafvoer van verwarmingsketel. 40mm – 50mm > Afvoerwater van wastafel, bidet, bad, wasmachine, douche, gootsteen. 90mm – 110mm > Toilet.
Daarom stelt NTR 3216 eisen aan de maximum lengte en het maximale aantal bochten. Bijvoorbeeld voor de afvoer van een toilet mag de totale lengte van de verzamelleiding incl. toestelleiding niet meer zijn dan 8 meter met een maximale richtingsverandering van 135° (dus niet meer dan 3 bochten 45°).
Zonder (kloppende) tekening moet je helaas gaan graven om de precieze ligging van de buizen te bepalen. De aansluitleidingen liggen ongeveer 80 tot 100 centimeter diep.
Voor een afvoer van (vervuild gebruikt) water wordt een PVC buis gebruikt, ook wel een rioolbuis genoemd. De PVC buis is opgebouwd uit 3 lagen en is gemaakt van PVC materiaal.
Het minimale afschot voor de riolering per meter wordt berekend door het hoogteverschil aan te geven per meter afvoerbuis. Bij de riolering is dat minimaal 5 millimeter per meter buis, ofwel 0,5%. De NEN 3215 richtlijnen schrijven zo'n 0,5 tot 2 cm voor (0,5%-2%).
De gemeente kan de rioolheffing laten betalen door de eigenaar of de gebruiker van het gebouw. Meestal vraagt de gemeente aan allebei een deel. Als je in je eigen huis woont betaal je daarom alles direct aan de gemeente. Als huurder betaal je (meestal) een deel aan de gemeente en een deel via de huur.
Bij een leiding van 110mm betekent dit een doorstroming van ongeveer 10m3 per uur. Voor een rustige laminaire stroming (minimaal energieverlies) wil je niet hoger gaan dan 1 meter per seconde. Bij een leiding van 110mm betekent dit een doorvoer van maximaal 30m3 per uur.
PVC: de veelzijdige oplossing voor de afvoer van regenwater!
Zo heeft u keuze uit een vierkante PVC buis voor een nette wegwerking in de gevel, of ronde buizen in donkerbruin, ISO-kleur of grijs. Voor de ronde PVC buizen zijn ook slagvaste ondereinden in polyethyleen leverbaar.
Zo min mogelijk bochten in afvoerpijp
Op deze manier voorkomt u dat er verstoppingen in de afvoer ontstaan. Bij iedere bocht die het afvalwater door de pijp moet afleggen, neemt het risico toe dat vuil op dit punt ophoopt en een verstopping veroorzaakt.
Graaf een sleuf met voldoende ruimte aan weerszijden van de buis. Hark de ondergrond iets los, de buis moet rondom goed in schoon zand liggen. Met 'schoon' bedoel ik: zand zonder stenen en dergelijke. Verdicht de grond pas nadat er 0,3 m zand bovenop de buis is aangebracht.
In de meeste gemeenten en steden mag je niet zelf aansluiten. Je moet je rioolaansluiting aanvragen bij en laten uitvoeren door de rioolbeheerder. Dat kan je gemeente zijn, maar ook een andere beheerder, die door je gemeente werd aangesteld. Ook Aquafin biedt deze dienst in opdracht van enkele gemeenten aan.
Een ontwerphelling ligt tussen minimum 0,1 cm/m en maximum 2,5 cm/m. Idealiter nemen we een ontwerphelling van 0,5 à 1,0 cm/m. Voor zuivere regenwatersystemen kunnen eventueel kleinere hellingen worden aangenomen, omdat daar het gevaar voor verstopping veel kleiner is.
SN 4 buis is de rioleringsbuis. Deze klasse buis is de standaard voor zowel binnenriolering als buitenriolering. Dit type buis kan ook worden gebruikt in situaties waar zo nu en dan kans is op verkeersbelasting.
Gaat u een grindkoffer aanleggen, dan is het belangrijk om goed drainerend grind te gebruiken. Het beste formaat wat u kunt nemen is 16 – 32mm. Kleiner dan 8 – 16mm moet u zeker niet gaan: het grind is dan te klein om goed waterdoorlatend te zijn.
Binnenshuis gebruik je meestal buizen van 50, 75 of 90 mm, en voor wc's 90 of 110 mm. Buizen met een diameter kleiner dan 110 mm verlijm je aan elkaar met lijmmoffen.
Herkennen van een rioolbreuk
Soms moet een ruim- en ontstoppingsdienst eerst onderzoek doen met een speciale camera. Bij een rioolbreuk loopt het water slechts langzaam weg. Er is vaak een borrelend geluid te horen als het riool wordt gebruikt.
Als je borrelende geluiden hoort, kun je eerst proberen om een afvoer te ontstoppen. Lukt het ontstoppen niet? Denk dan aan een leiding die onder de woning doorgezakt is of aan de mogelijkheid dat het ontluchtingskanaal verstopt zit. Schakel dan meteen een vakman in voor nadere inspectie.
Je bent dus verzekerd tegen schade door een breuk in de riolering. Maar ook tegen verstopping of wanneer de waterleidingen barsten door vorst, bijvoorbeeld. De dekking van onze opstalverzekering is breed. Mocht jouw huis onbewoonbaar geworden zijn door ernstige schade, dan zoeken wij vervangende woonruimte.