De meeste mensen denken dat een paard lacht, als hij/zij zijn bovenlip krult en zijn tanden ontbloot; het lijkt op een brede grijns. Eigenlijk lachen paarden niet, het is een reactie die te maken heeft met de geuren. Het paard registreert alleen de geuren die via de lucht naar zijn klieren stromen.
Als je paard fleemt gebruikt hij een extra reukorgaan, dat het vomeronasaal orgaan of orgaan van Jacobson heet. Onder zijn bovenlip zit namelijk een minuscuul klein gaatje waar hij lucht door kan opzuigen om die door het extra reukorgaan te laten onderzoeken.
Paarden hebben een uitstekend langetermijngeheugen. Dat blijkt uit Frans onderzoek van de National Institute for Agricultural Research in Tours.
Paarden ruiken veel beter dan mensen. Vanuit de lucht worden geuren opgevangen waaruit veel informatie kan worden gehaald. Een paard is in staat de toestand van een ander paard in te schatten door aan de mest te ruiken. Als paarden kennismaken met elkaar blazen ze in elkaars neus.
Er komt meer bij kijken dan alleen eten en water geven. Zo moet een paard minstens een uur per dag beweging krijgen. Dit kan door hem in de weide te laten rondlopen of door op het paard te rijden. Ook heeft een paard lichaamsverzorging nodig.
De zintuigen van het paard bestaan - net als bij de mens - uit gezicht, gehoor, reuk, gevoel en smaak. Het paard is een vluchtdier en heeft daarom veel belang bij zijn ogen. Net als bij elk ander prooidier liggen de ogen van het paard aan de zijkanten van het hoofd.
Het verschilt per situatie, of het helpt om een achterblijvend paard het dode lichaam van zijn maatje te laten zien. 'Als een paard gewoon weggehaald wordt om nooit meer terug te keren, dan kan de achterblijver ongerust blijven', vertelt Pearson.
Volgens Ellen Roelfsema van de Paardenkliniek aan de Universiteit Utrecht kunnen paarden mensen inderdaad herkennen: “Op basis van bijvoorbeeld de stem, de geur of het gezicht kunnen paarden mensen identificeren.
Aai eerst schouder en hals, laat hem aan je ruiken en win vertrouwen, voordat je neuzen gaat aaien. Straffen op de neus is uit den boze. Je gooit daarmee al het vertrouwen weg. Overigens wordt een kopstoot van een paard meestal fout begrepen.
Ik vind een paard op z'n blijst als hij soortgenoten aan het kroelen is, of rustig staat te eten. Als je paard bij je komt staan en je krijgt een gratis poetsbeurt, dan weet je heul zeker dat hij het naar z'n zin heeft.
De meeste mensen denken dat een paard lacht, als hij/zij zijn bovenlip krult en zijn tanden ontbloot; het lijkt op een brede grijns. Eigenlijk lachen paarden niet, het is een reactie die te maken heeft met de geuren. Het paard registreert alleen de geuren die via de lucht naar zijn klieren stromen.
Flemen als kunstje
Vaak reageren ze daar op door hun lip iets op te trekken, als je paard dit doet moet je hem uitgebreid prijzen en belonen. Zo leert je paard dat een kriebel op de bovenlip betekend dat hij zijn lip moet optillen, en dat hij daarvoor beloond wordt. Dit kun je vervolgens stapje voor stapje uitbreiden.
De paarden eten de planten enkel na maaien of in gedroogde toestand. Ook echte kamille, herderstasje, witte dovenetel, bijvoet, grote en kleine pimpernel en vogelmuur zijn gezonde kruiden voor paarden.
De gehele plant is giftig. In de wei is dit een gevaarlijk onkruid, een paard zal het niet herkennen als giftig en het dus opeten. Ook in hooi komt het wel eens voor, klaver behoudt de giftigheid ook in gedroogde vorm.
Vliegendeken; een paard 'inpakken' met een vliegendeken is een effectieve manier om je paard in de wei en paddock te beschermen tegen dazen. Een deken met volledige bescherming van hals en hoofd is het beste. Alleen de onderbenen blijven vrij.
De dazenval kan bij het weiland, de stal of rijbak geplaatst worden. Let er wel op de je paard niet in contact kan komen met de dazenval, zodat hij niet kapot gaat of je paard zichzelf eraan verwondt. Een dazenval is het meest effectief wanneer je één dazenval per 10.000 vierkante meter plaatst.
Dit heeft alles te maken met de natuurlijke werking van de dazenval. De zwarte bal wordt verwarmd door de zon en deze kan door zijn vrije ophanging zachtjes op en neer bewegen door de wind. De dazen worden aangetrokken door de bewegende warmtebron en zien de bal aan voor een zoogdier waar bloed gehaald kan worden.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
Bedenk dat je paard dat doet omdat hij dat geleerd heeft van ons (in al die andere situaties). Het gedrag DICHTBIJ JE STAAN OF LOPEN komt WORDT NIET VEROORZAAKT door DOMINANTIE OF RESPECT.
Een hele goeie plek, is de plek vlak achter de schoft, daar waar het zadel zou liggen. Het is de plek waar paarden elkaar 'groomen' (=elkaar zachtjes kroelen en masseren met de voortanden en lippen), uiteraard alleen als ze elkaar leuk vinden.