Een echografie en/of een MRI onderzoek kunnen zeer nuttig zijn in het aantonen of uitsluiten van endometriose. Hierbij is het belangrijk te weten dat endometriose graad 1-2 niet zichtbaar is bij deze onderzoeken. De uitgebreide vorm van endometriose, graad 3-4, kan wel goed in beeld gebracht worden.
Endometriose kan op diverse wijzen worden vastgesteld. Echter de enige manier waarop een gynaecoloog met zekerheid kan vaststellen of een vrouw endometriose heeft, is het uitvoeren van een laparoscopie (kijkoperatie). Vaak wordt eerst een inwendige echo gedaan.
MRI van de onderbuik organen. Onderzoek van: blaas, baarmoeder, eierstokken, prostaat en nieren naar: tumoren, cysten, ontstekingen en uitzaaiingen. De organen worden driedimensionaal in beeld gebracht. Snel, zonder verwijsbrief en direct uitslag.
De gynaecoloog kan ook een echoscopie verrichten. Dit onderzoek doet men bij een volle blaas via de buikwand en bij een lege blaas via de vagina. Lichte vormen van endometriose zijn met een echo niet te zien. Chocoladecysten zijn wel te zien op een echoscopie.
Verschijnselen. De meeste vrouwen met endometriose klagen over een zeer pijnlijke menstruatie, zware buik- en darmpijn of uitstralende pijnklachten naar been of rug. Ook kunnen problemen met de vruchtbaarheid ontstaan.
In een enkel geval wordt aanvullend onderzoek geadviseerd, zoals een CT-scan of een MRI. Deze onderzoeken gebeuren op de afdeling radiologie. Evenals bij echoscopisch onderzoek worden lichte vormen van endometriose met deze onderzoeken niet opgemerkt.
U komt met de onderbuik in het midden van het MRI apparaat te liggen. De MRI tunnel is ongeveer 1,50m lang. U ligt met een groot deel van uw lichaam in het apparaat. Tijdens de opnamen hoort u een hard kloppend geluid.
Met een MRI kijkt de arts bijvoorbeeld: of de tumor in de spierlaag van je baarmoeder is gegroeid. of de tumor in je baarmoederhals is gegroeid. of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren in je bekken of je buik.
Tijdens het onderzoek maken we meerdere opnamen. Per opname kan dit 2 seconden, maar ook 5 minuten duren. Een gemiddeld MRI-onderzoek onderbuik duurt 30 tot 45 minuten.
Patiënten met endometriose of adenomyose hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van eierstokkanker en baarmoederkanker.
Adenomyose wordt gekenmerkt door veel pijn tijdens de menstruatie, soms in combinatie met hevig bloedverlies. Het gevolg van adenomyose op zwanger worden en miskramen is nog niet duidelijk. De pijnklachten zijn typisch tijdens het bloedverlies en kunnen een overlap hebben met de klachten van endometriose.
Omdat DIE en daarmee samenhangende verklevingen en vergroeiingen veelal in het kleine bekken, diep onderin de buik zitten, kunnen deze vrij vaak met echoscopie worden opgespoord.
Pijnlijke menstruatie (dysmenorroe)
Bij endometriose ontstaat de menstruatiepijn later en neemt bij het ouder worden toe. Aanvankelijk is er alleen pijn tijdens de menstruatie, maar op latere leeftijd kan de pijn steeds eerder optreden. Soms is er zelfs chronische pijn, die bij de menstruatie verergert.
Aan de binnenkant van de baarmoeder zit een laagje slijmvlies. Als je endometriose hebt, zit er weefsel dat daarop lijkt ook buiten de baarmoeder. Het is een goedaardige aandoening, die niet vanzelf overgaat.
De arts maakt een echo van een deel van uw bekken. U krijgt een apparaatje in uw vagina dat de echo maakt. De arts kan daarmee organen bekijken, zoals uw vagina, baarmoeder en eierstokken. Een kijkoperatie om zeker te weten dat u endometriose heeft, is meestal niet nodig.
Een specialist gebruikt de MRI-scan om te kijken of er iets mis is in je lichaam. Een MRI-scan werkt met magnetische straling en is niet schadelijk voor je lichaam. De kosten van een MRI-scan zijn vrij hoog en lopen soms op tot honderden euro's.
MRI scan bekken – grote en kleine bekken. MRI scan van het bekken voor onderzoek naar chronische klachten van het grote en kleine bekken of gevolgen van een trauma: fracturen, slijtage (artrose), ontstekingen en tumoren worden in beeld gebracht.
Bij dit MRI-onderzoek worden met behulp van een sterk magneetveld en radiogolven opnames van uw onderbuik gemaakt. In sommige gevallen krijgt u een infuus waardoor we een beter onderscheid kunnen maken tussen verschillende weefsels in uw buik.
Endomertriose graad 3 en 4, graad 3) een vorm van endometriose die meestal 1 of meerdere cysten in de eierstok(ken) bevat. Graad 4) een vorm van endometriose waarbij er sprake is van een doorgroei in een van de andere organen zoals de darm of blaas.
Wat is diepe endometriose? Diep infiltrerende endometriose (DIE) wordt gedefinieerd als de penetratie van endometriose foci in de wanden van de organen in de onderbuik. Diepe infiltratieve endometriose is een speciale klasse.
Diep invasieve endometriose en eventuele darmchirurgieAls er endometriosehaarden meer dan 5 mm zijn ingegroeid in het onderliggende weefsel spreken we van 'diep invasieve endometriose'.
Bij endometriose kan er tijdens de menstruatie buikpijn bestaan die in de loop van de tijd en bij het ouder worden langzaam steeds erger wordt. Een andere naam voor deze pijn is dysmenorroe. De pijn komt geleidelijk steeds vroeger, zelfs voordat de menstruatie begint en kan uiteindelijk chronisch aanwezig zijn.
Endometriose heeft meerdere verschijningsvormen: Oppervlakkige endometriose: geïsoleerde vlakke zones op het buikvlies. Uitgebreide endometriose: knobbels (noduli) die kunnen doorgroeien in omgevende organen zoals blaas, urinewegen, darm en vaginawand. Endometriosecysten (endometrioma's): cysten in de eierstok(ken).
Als u veel last heeft van endometriose, dan kunt u kiezen voor een behandeling. U kunt proberen of pijnstillers helpen. Zoals paracetamol of een NSAID, zoals ibuprofen of naproxen. U kunt ook een medicijn met hormonen proberen.