LED lampen kunnen verschillende voltages hebben. Wanneer u een lamp heeft met 230V, kunt u deze direct op het stopcontact aansluiten. Maar wanneer u een lamp heeft met 12V, 24V, 350mA of 700mA, dan heeft u een driver of transformator nodig.
Wordt een CC-led verkeerd aangesloten, dan brandt de led in het algemeen door zodra de stroom wordt aangesloten. Wordt een CC-led aangesloten op het moment dat er al stroom op de kring staat, dan is schade aan een of meer leds aannemelijk.
Voeding is in een AC en DC variant verkrijgbaar. AC is wisselstroom en wordt gebruikt voor halogeenspotjes. DC is voor gelijkstroom en wordt meestal voor LED-verlichting gebruikt.
Over de led zal een spanning vallen, afhankelijk van het type led zo'n 1,1 V voor infrarode leds tot wel 3,5 V bij witte en blauwe leds (zie grafieken hiernaast). De standaardstroom door een led is 20 mA continu, maar de meeste leds kunnen 10-30 mA verwerken.
De waarde van de nominale spanningsval is afhankelijk van de kleur van de led; bij rode leds is dit meestal zo'n 1,9 volt, bij gele en groene leds 2,0 respectievelijk 2,1 volt, en bij blauwe en witte leds 3,6 volt.
De ledtransformator De ledtransformator, ook wel gestabiliseerde transformator genoemd, is perfect geschikt voor ledverlichting. Voordelen van een ledtransformator is het ontbreken van een minimale belasting en het lage verbruik.
Stroomgestuurde LED lampen zijn LED lampen die werken op 350, 500, 700 of 1050 miliampère. Om te bepalen of een LED lamp op stroom wordt aangestuurd, kan online worden gekeken naar de productspecificaties of offline op de productverpakking.
Eigenlijk is die regel van 10 lichtpunten voor een lichtkring er ook maar, omdat het AREI voorschrijft, dat je op 1 kring maximum 10 stopcontacten (multi wordt geteld als 1) mag hangen, waarbij een lichtpunt geteld wordt als een stopcontact.
De Anode is de positieve kant (+) en de Cathode (of Kathode) de negatieve kant (-). Een mooi en makkelijk ezelsbruggetje om dit te onthouden is het woord KNAP, Kathode Negatief Anode Positief. Sluit je een LED verkeerd om aan dan zal deze dus geen licht geven.
Een transformator met een belasting van 20-70W is ontworpen voor twee lampen. Om ervoor te zorgen dat je de levensduur van de transformator niet verzwakt, zou de collectieve wattage van de twee lampen niet moeten werken op 100% van de maximale belasting.
Als de lampen flikkeren, dan heeft u in de meeste gevallen last van lekspanning. Lekspanning ontstaat doordat de stroomleiding van de LED lampen in de buurt loopt van een andere stroomleiding met een hoge spanning. Omdat LED verlichting nauwelijks stroom nodig heeft, stroomt er een lage spanning door deze leiding.
Kies daarom altijd voor een directe aansluiting op 220/230V. Je kunt kiezen voor spotjes met een los LED lampje, spots met een externe driver en spots met een interne driver. Vooral dat laatste is heel interessant wanneer je geen ruimte in het plafond hebt voor een trafo.
Om te bepalen welke LED driver je nodig hebt voor je LED lamp kun je het vermogen van de LED lampen (Watt) vermenigvuldigen met het aantal LED lampen. Als je bijvoorbeeld van plan bent om 5 LED spots van 5 Watt aan te sluiten, dan heb je dus een LED driver van max. 25 Watt nodig.
Het vervangen van een halogeenlamp is erg eenvoudig. Om op je energiekosten te besparen, kun je een halogeenlamp direct vervangen voor een LED lamp. Bovendien gaat LED verlichting gemiddeld zo'n 25 keer langer mee dan een halogeenlamp. Er zijn diverse LED lampen die geschikt zijn om halogeenverlichting te vervangen.
Meet met de plus-pen van de meter aan de contacten van de achtereenvolgende leds, te beginnen bij het onderste exemplaar. Zolang je de dwarsligger nog niet bent gepasseerd, zal de meter (bijna) nul aangeven. Zodra je echter het omgedraaide of kapotte exemplaar voorbij bent, zie je de spanning een sprong maken.
Om de inbouwspots correct aan elkaar te verbinden heb je twee Wago klemmen per spot nodig. Daarnaast heb je twee Wago klemmen nodig om de spots aan de installatiedoos te koppelen. Bij een setje van 6 inbouwspots heb je dus 6x2=12 plus twee extra Wago klemmen nodig (voor bij de montagedoos).
Ik heb 12 volt halogeenverlichting, moet ik ook de transformator vervangen? LED spots kunnen prima werken met een transformator die u nu gebruikt voor uw halogeen spots. Een ongeschikte transformator kan echter de levensduur van LED spots verkorten of zorgen dat de verlichting niet werkt zoals het hoort.
Het kan! “Kan ik mijn bestaande gloei- of halogeenlampen vervangen door LED-lampen?” Om direct antwoord te geven op deze vraag: ja, in de meeste gevallen kun je gloei-, halogeen- en spaarlampen één-op-één vervangen met LED lampen.
Kortegezegd: Een halogeentrafo zal in de meeste situaties met LED volstaan, mits u de LED lampen niet dimt. Worden de lampen wel gedimd? Dan is bijna altijd een dimbare LED trafo vereist voor goede werking van uw 12Volt LED lampen.
Inschakelgedrag bij een LED met een weerstand in serie gaat prima, hogere inschakel stroompiek door de (zeer kleine) capaciteit van de LED is geen enkel probleem aangezien de LED bij inschakelen nog koud is. Sommige soorten LED's zijn efficienter bij pulserende stroom als bij gelijkstroom overigens.
Een weerstand is een elektrische component die de eigenschap elektrische weerstand heeft. Het is een voorwerp dat dient om de doorgang van elektrische stroom te bemoeilijken, er weerstand aan te bieden, met als gevolg een spanningsval over de weerstand.