De meest voorkomende oorzaak van onbewust urineverlies is door een slecht werkende kringspier van blaas en plasbuis. Dit wordt vaak gezien bij de gesteriliseerde teef door het wegvallen van het hormoon oestrogeen. Sommige rassen zoals de boxer, rottweiler en poedel hebben een verhoogd risico hierop.
Breng bij incontinentie altijd een bezoekje aan de dierenarts. De oorzaak kan onschuldig zijn, maar er kan ook sprake zijn van een tumor, stenen in de blaas of neurologische problemen.
Wanneer uw hond opeens binnen gaat plassen, kan dit erop duiden dat hij of zij last heeft van de blaas – zeker wanneer uw hond dit normaal nooit doet. Ook kan uw hond koorts en een verminderde eetlust krijgen. Als uw hond helemaal niet meer kan plassen is het van belang dat u hier direct naar laat kijken.
Symptomen van incontinentie
Het druppelen van urine wanneer de hond rondloopt, overmatig likken van de vulva of penis en irritatie van de huid rondom de geslachtsorganen ten gevolge van het irriterende effect van de urine. Vaak is de plaats waar de hond geslapen heeft nat.
Wanneer een dier druppeltjes urine verliest, bijvoorbeeld bij hoesten, blaffen, slapen of zelfs de hele dag door, spreken we van passieve incontinentie.
Oorzaken bij volwassen honden
Als je volwassen hond ineens in huis plast kan dit veroorzaakt worden door medische problemen zoals urineweginfecties, blaasstenen of incontinentie. Stress, angst, territoriale conflicten of veranderingen in de routine kunnen ook bijdragen aan dit gedrag.
Onbewust urine verlies gebeurt meestal tijdens het slapen of tijdens het liggen in zijligging. Soms verliest hij ook enkele druppels tijdens het in beweging komen. Uw hond heeft zelf dus niet door dat hij urine verliest, maar hij merkt wel de consequenties ervan.
Simpel gezegd, volwassen honden moeten over het algemeen drie tot vijf keer per dag naar het toilet, en de meeste dierenartsen raden een maximale periode van zes tot acht uur aan tussen toiletbezoeken.
Als vuistregel geldt: voor elke maand dat een puppy oud is kan hij één uur zijn plas ophouden. Dus als je puppy twee maanden oud is dan moet hij elke twee uur even naar buiten. Houd hier rekening mee bij het bepalen van je uitlaatroutine. Voor volwassenhonden raden we je aan om de hond elke 4-5 uur uit te laten.
Als je hond plots veel kleine plasjes doet is het verstandig om hier verder onderzoek naar te laten doen. Blaasontstekingen gaan in de regel niet vanzelf over en als je hond lang onbehandeld blijft kan dit de blaas flink beschadigen en de genezing vertragen.
Wanneer je pup zijn behoefte wil doen, kun je dit herkennen aan een aantal signalen. Zo snuffelt hij op de grond, loopt hij rondjes en/of hurkt hij. Wanneer je dit ziet, til je je puppy meteen op en zet je hem buiten neer. Hierdoor leert hij dat hij buiten moet plassen.
De meeste puppy's die hun behoefte moeten doen zullen flink snuffelen of rondjes draaien, dus aan de hand daarvan kun je je hond naar buiten brengen. Vaak houden puppy's hun plas in wanneer je ze oppakt.
Naast wandelen heeft ook kauwen een kalmerende werking op honden. Je hond een bot voeren kan daarom helpen bij het verminderen van stress. Ook spelen of puzzelen zorgen voor afleiding van een stressvolle situatie. Geef je hond zijn brokken eens met een voerspel, zodat hij extra uitdaging krijgt tijdens de maaltijd.
Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten. Hoe lang voor uw hond mogelijk is, verschilt per individu.
Kun je een hond combineren met je werk? Een hond kun je niet de hele dag alleen laten. Dus als je fulltime werkt, zul je een dagopvang of een hondenuitlaatservice moeten regelen. Wees je ervan bewust dat dit extra kosten met zich mee brengt.
Honden kunnen gemiddeld maximaal 6 uur alleen zijn. Maar dit geldt voor honden die gewend zijn én die geen verlatingsangst hebben. Sommige honden gaan na 2 minuten al piepen van ellende, andere honden kunnen gerust een paar uur alleen gelaten worden zonder dat ze het huis op stelten zetten.
Hoe vaak plast een hond gemiddeld per dag? Een volwassen hond moet gemiddeld 3 tot 4 keer worden uitgelaten om zijn behoefte te doen. Omdat honden niet alleen maar plassen omdat het 'moet', maar ook om hun geur achter te laten, doen zij ook regelmatig kleine plasjes.
De ene hond wil het liefst zo vaak en zo lang mogelijk een dutje doen. De ander wil het liefst de hele dag met een tennisbal spelen. Daarnaast heb je honden die dolgraag aan het werk gaan voor hun baasje. Wanneer ze goed zijn opgeleid, zijn ze gedreven om klusjes in en rond het huis te doen.
Een volwassen hond kan soms wel 8 uur zijn plas ophouden, maar dat wil niet zeggen dat hij het emotioneel aan kan om voor 8 uur alleen door te brengen.
Een hond komt graag bij je liggen op bed of de bank, dit komt omdat ze veiligheid zoeken, niet omdat ze de leiding willen overnemen. Gaat een hond bovenop je liggen, dan hoef je je daar geen zorgen om te maken, dit is geen dominantie maar genegenheid.
Het is inmiddels ruimschoots aangetoond dat knuffelen met honden stressverlagend werkt en dat het angstgevoelens vermindert. Zo ook wanneer je hond bij je op bed ligt: je hond bij je op bed geeft je een veilig gevoel! Daarnaast zorgt het feit dat als je hond tegen je aan ligt er ook voor dat je het warmer hebt.
Vooral rustige honden hebben de neiging om weleens met hun poten omhoog en op hun rug in slaap te vallen. Superschattig en de betekenis is ook fijn. Deze slaappositie betekent namelijk dat je hond zich 100 procent veilig en thuis voelt.