De standaard grijze gipsplaten rk (ronde kant) zijn perfect geschikt om er regelwerk van het plafond mee te bekleden. De ronde kanten zorgen ervoor dat de voegen zichtbaar blijven voor een apart effect. Perfect geschikt voor zolders.
Er komen een aantal soorten gipsplaten in aanmerking voor de afwerking van schuine plafonds en daken: Standaard gipsplaten: grijze A-platen. Waterwerende gipsplaten: Groene WR-platen ( voor badkamers of zolderkamers met hoge luchtvochtigheid ) Luchtzuiverende gipsplaten: Gyproc met Activ Air.
9,5mm gebruik je in de regel voor oppervlakten waar je niet 'tegenaan kan lopen'. Dus bij uitstek geschikt voor plafonds en dergelijke. Schuine wanden waarbij je bijv. wel je hoofd kan stoten moet je uitvoeren in 12,5 want 9.5 is dan veel te slap (zeker als je het dan ook nog niet gaat stuccen).
De vloer van de zolder afwerken met OSB-platen is de makkelijkste en meest toegepaste manier. Deze worden op maat gezaagd en met schroeven (op de vloerisolatie) bevestigd. OSB-platen kan je laten afwerken met verschillende vloerbedekkingen zoals laminaat, parket, vinyl, …
Het frame wordt dus afgewerkt met Gyprocplaten. Er bestaan tal van soorten Gyprocplaten, de meest gebruikte plaat is de grijze standaard Gyprocplaat voor het optrekken van normale zolderwanden en afwerking van plafonds.
De gemiddelde kosten voor renovatie van de zolder liggen om en bij de €10.000,-. Uiteraard kan het ook wat goedkoper of stukken duurder; alles hangt af van jouw wensen en het doel van de verbouwing.
Papieren voegband is normaal het sterkste, gezien papier een enorme trekkracht kan opvangen. Dit is hetzelfde principe waarmee de platen zijn gemaakt: gips met daarrond papier, superstevig. De papieren voegband wordt ook gebruikt voor premium afwerken, waar gladheid belangrijk is, bijvoorbeeld bij plafonds.
Plafonds afwerken
Om het plafond af te werken, kan je kiezen voor gyproc. In één klap krijg je een egaal plafond waarvan je de hoogte zelf kan kiezen. Daardoor kan je ook meteen verlichting plaatsen en isolatie aanbrengen. Het gyprocplafond verstopt dit met gemak.
De naden van de gipsplaten kunt u met een brede spaan of plamuurmes dichten nadat u er gaas ( tegen de scheurvorming ) op heeft aangebracht. Snel een prijsindicatie? Als u alles gedicht heeft met een laagje gipsmortel kunt u na het drogen dit nog eens herhalen. Dit in verband met inkrimpen van de gips.
Het leggen van houten platen op zolder doet men meestal als volgt: op de zoldervloer komt een houten draagstructuur, waarop houten OSB-platen van 18 mm dik worden vastgeschroefd. Deze vloeropbouw volstaat als je je zolder gaat gebruiken als stockageruimte en je een beloopbare zoldervloer wil.
Net als platen die op plafonds worden aangebracht, hebben gipsplaten die op wanden worden aangebracht, geluiddempende en brandwerende eigenschappen. Voor Metal-studwanden is gipsplaat met vier afgeschuinde zijden de beste keuze omdat de naden van platen netjes kunnen worden afgewerkt.
De uitstraling van beide platen: stucplaten zijn gemaakt van bruin karton, terwijl het karton van gipsplaten wit of grijs is. De structuur van het karton: stucplaten zijn zo ontworpen dat je er direct op kan stukadoren. Je hoeft hier dus geen voorstrijkmiddel te gebruiken. Bij gipsplaten moet dat namelijk wel.
Met een dubbele laag gipskartonplaten kan je de geluidsisolerende eigenschappen van een wand al flink verbeteren. Door een dubbele laag gipsplaten aan te brengen tegen een wand, verhoog je de massa. En voldoende massa is erg belangrijk als je de strijd wil aanbinden met lawaaihinder.
Gipsplaten met een dikte van 12,5mm zijn het meest geschikt voor de afwerking van een plafond. Deze platen zorgen samen met de metalen onderstructuur voor een stevigere basis ten opzichte van platen die 9,5mm dik zijn.
De standaard gipskartonplaten zijn verkrijgbaar in een dikte van 9,5 mm en 12,5 mm en met verschillende langskanten. Deze platen gebruik je zowel voor een (scheidings)wand als voor het plafond.
In tegenstelling tot Gyproc-platen moet je bij Gyplat niet enkel de naden maar de volledige plaat bepleisteren. Ook is voor een gyplatplafond een pleisterlaag met een minimumdikte van 10 mm nodig. Afhankelijk van het gewenste resultaat moet ook het juiste pleistermateriaal worden gebruikt.
Waterwerende gipsplaten zijn gipsplaten die gebruikt worden om wanden en verlaagde plafonds van vochtige ruimtes te beplaten. De groene gipsplaten zijn waterwerend, waardoor de toepassing hiervan in kamers waarin vocht heerst geschikt is. De waterwerende gipskartonplaten zijn herkenbaar aan de groene kleur.
Ja! Gipsplaten hebben een sterkte zuigende werking, daarom is het belangrijk de platen voor te strijken en dan pas te behangen, verven of stuccen.
Gipsplaten AK zijn gipsplaten met afgeschuinde kanten aan twee of vier zijden van de plaat. Deze afgeschuinde kanten zorgen ervoor dat je de platen naadloos kunt afwerken; voegen en naden zullen dus niet langer zichtbaar zijn.
Wie de zolder als slaapkamer(s) wenst in te richten, zal meestal nood hebben aan een aantal zolderwanden. Meestal worden valse wanden geplaatst in gipskarton. Gyprocwanden zijn makkelijk en licht om te plaatsen. Vergeet ook niet het plafond en schuin dak af te werken met Gyproc.
Door de combinatie van plaatmaterialen met een verschillende basissamenstelling (hout en gipskarton), kunnen er spanningen en nadelige gevolgen ontstaan. Gyproc® raadt af om een combinatie van een OSB-plaat en een Gyproc® plaat te gebruiken.
Als je zowel het plafond als de muren gaat schilderen, begin dan altijd bij het plafond. Werk dit helemaal af (grondlaag en eindlagen) en ga dan verder met de muren. Ben je ook van plan om ramen en deuren te schilderen, zet dit dan boven aan je lijstje. De vloer doe je als laatst.