Een dichtgeknepen gevoel in de keel kan ontstaan door een irritatie in de keel. Ook kan er een brokgevoel bij ontstaan. Sommige mensen klagen ook over een kriebel in de keel. Vaak zit dit gevoel ter hoogte van het strottenhoofd, waarbij ook de neiging kan bestaan om vaker te slikken of te schrapen.
Een verhoogde spierspanning van de keel voelt vaak als een slijmprop die niet weggeslikt kan worden. Wanneer dat langdurig bestaat spreken we van een brok in de keel gevoel. Angst of stress zijn meestal de oorzaak maar het is belangrijk om bij langdurige klachten een medische oorzaak uit te sluiten.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
Het is vaak al een opluchting wanneer de KNO-arts geen afwijkingen vindt. Door deze geruststelling verdwijnt de klacht vaak vanzelf. Dit vindt meestal geleidelijk plaats, met af en toe nog opspelen van het brokgevoel. Na enkele weken tot maanden is het definitief verdwenen.
Stress is een van de grootste bedreigers van je immuunsysteem. Het zorgt voor een vecht-of-vluchtreactie in je lichaam, die de focus legt op overleven in plaats van gezond blijven. Keelpijn en hoesten zijn dan ook veelvoorkomende symptomen van een verminderde weerstaand door chronische stress.
Veel mensen vinden de vermoeidheid extreem. De vermoeidheid kan samengaan met lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, keelpijn, pijn in de ogen, het koud hebben, klappertanden, rillen, jeuken of gloeien van de huid, grieperig of koortsig zijn.
Ga rechtop zitten en draai je hoofd een beetje naar rechts. Masseer gedurende 1 minuut met je linkerhand je nek met zachte kneedbewegingen. Draai je hoofd nu juist een beetje naar links en masseer gedurende 1 minuut met je rechterhand. Hierdoor ontspannen je nekspieren meteen.
Verhoogde spierspanning in het strottenhoofd, ontstaan door verdriet of angst, kan een globusgevoel, maar ook slikklachten of keelpijn veroorzaken. De oorzaken van keelontsteking verschillen ook sterk per leeftijdsgroep.
Stress en angst kunnen ook leiden tot problemen met het eten en drinken. Slikstoornissen hebben zowel lichamelijke als sociale gevolgen. Lichamelijke gevolgen zijn bijvoorbeeld verslikken, moeite met kauwen, het blijven hangen van voedsel of ongewenst gewichtsverlies.
Symptomen corona (algemeen)
Hoofdpijn. Verkoudheidsklachten, zoals een verstopte neus of loopneus. Keelpijn. Droge hoest.
Typische symptomen die horen bij een corona infectie zijn: keelpijn, neusverkoudheid, koorts, droge hoest en vermoeidheid. Ook slijm ophoesten, hoofdpijn en verlies van reuk en smaak komen voor. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten binnen één week, hoewel een hoestje soms langer kan aanhouden.
Voorbeelden zijn hydrokinine, baclofen, botuline A toxine, tizanidine en tolpersion. Benzodiazepines hebben een spierontspannende werking. Hierdoor verdwijnt de pijn van de spierkramp en kan de spier genezen. Voorbeelden zijn diazepam en clonazepam.
Typische stressklachten veroorzaakt door een verhoogde spierspanning zijn onder andere: Hoofdpijn, Schouder- en nekpijn, Vermoeidheid, Oorsuizen (tinnitus), Tintelingen in armen en benen en Buikpijn.
De ziekte van Pfeiffer komt door een virus. Mogelijke klachten zijn: keelpijn, koorts en dikke, gevoelige halsklieren. Pfeiffer gaat vanzelf over, meestal binnen een paar weken. Bij erge keelpijn kun je paracetamol nemen.
Klachten na corona
moe zijn. benauwd zijn of moeilijk ademen. minder goed ruiken of proeven. niet fit voelen of problemen met bewegen.
Vaak is het voldoende dat mensen gerustgesteld worden dat er geen ernstige oorzaken voor een droge keel zijn. De klacht verdwijnt namelijk vaak geleidelijk en vanzelf, met af en toe nog opspelen van de droogte klachten. Na verloop van weken tot maanden is het vaak definitief verdwenen.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Stikken als gevolg van slijm gebeurt echter heel zelden. De behandeling bestaat uit adviezen van de fysiotherapeut over het hoesten, het slijm dunner maken met medicijnen zodat het makkelijker opgehoest kan worden en/of de hoeveelheid slijm minderen met medicijnen.
Als het gevoel van slijm in de keel niet verdwijnt of als er klachten bijkomen, maak dan een afspraak bij een KNO-arts. Er kan soms namelijk wel een lichamelijke oorzaak zijn voor uw klachten. De KNO-arts kan op eenvoudige wijze de keel bekijken met een fiberscopie: Zie voor meer informatie: keelonderzoek via de neus.
Vaak voorkomende klachten coronavirus
hoesten; benauwdheid; verhoging of koorts. plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping).
Een deel van de mensen houdt na besmetting met het coronavirus nog langdurige klachten. En gaat vaak, maar niet altijd over extreme vermoeidheid en benauwdheid, verwardheid en bijvoorbeeld verlies van concentratie. Gezamenlijk noemen we die klachten 'Long COVID'.