Een belangrijke complicatie van stentimplantatie is het opnieuw dichtgroeien van het vat. Dit komt soms door de ontstekingsreactie die het gevolg is van de schade na het aanbrengen van de stent. Wanneer de stent verstopt raakt, treedt er meestal opnieuw geelzucht op. Dit kan gepaard gaan met koorts.
Nee. U zult de stent zelf in uw lichaam niet voelen. Echter u zult zich waarschijnlijk na het inbrengen van de stent ‒ die de bloedstroom in uw kransslagader herstelt ‒ wel beter voelen.
Een complicatie van het gebruik van stents is dat er op die plek - tot jaren na de plaatsing - stolsels kunnen ontstaan zodat de kransslagader opnieuw verstopt raakt: de zogeheten stenttrombose.
Soms kunt u na de behandeling een scherpe of zeurende pijn op de borst hebben. Deze verdwijnt meestal binnen 1-2 uur. Deze pijn kan ontstaan door krampen van de bloedvaten als reactie op de behandeling. Het is zelden het gevolg van een nieuwe vernauwing.
Gedurende 24 uur mag u geen zware voorwerpen tillen, geen zware lichamelijke inspanningen doen en niet roken.
Krijg je door stress een hartinfarct? Je krijgt niet zomaar een hartinfarct als je eens wat stress hebt maar stress kan wel bijdragen aan hartproblemen. Stress hangt samen met slagaderverkalking en slagaderverkalking kan leiden tot een hartinfarct.
stent kan niet meer worden verplaatst of verwijderd. gemaakt moeten worden. moeten worden met de behandelend arts.
NORRIS e.a. (1969) geven de sterfte 3 jaar na hartinfarct op als 23% voor het eerste infarct, 48% voor het tweede infarct en 62% voor drie of meer infarcten.
De stent vormt een belangrijk onderdeel van de dotter- procedure. Op jaarbasis worden er in Nederland zo'n 35.000 stents geplaatst.
Ondanks alle medicatie lopen hartpatiënten een grote kans op herhaling en zelfs op overlijden. 'Een eerste hartinfarct zou wel eens anders kunnen ontstaan dan een tweede' licht Folkert Asselbergs toe. Sommige leefstijlfactoren blijken bij gezonde mensen anders te wegen dan bij zieke mensen.
Na een dotter- en stentbehandeling zijn sterke bloedplaatjesremmers nodig (clopidogrel, prasugrel en ticagrelor). Zo verminder je de kans op afsluiting van een stent. Een cardioloog geeft aan hoe lang dit nodig is. Na het stoppen van deze medicijnen heb je wel nog acetylsalicylzuur nodig.
De huidige aanbeveling - twaalf maanden bloedverdunners gebruiken na een stentimplantatie - is voornamelijk gebaseerd op onderzoek met oudere stents.
Na dotteren of plaatsen van een stent moet u dit medicijn minimaal 12 maanden gebruiken. Bij hartkramp of na hartinfarct: de behandeling duurt minstens 1 jaar. Door ticagrelor elke dag te gebruiken, verkleint u de kans op een hartinfarct of beroerte door trombose.
Na dotteren of plaatsen van een stent moet u dit medicijn meestal 12 maanden gebruiken. Gebruik clopidogrel elke dag. Dan heeft u minder kans op een hartaanval of een beroerte door trombose.
Uw uroloog zal u zeggen hoe lang uw stent, naar hij verwacht, op zijn plaats zal blijven. Hoe wordt een stent verwijderd? De te volgen weg is kort: de stent wordt met een soepele cystoscoop verwijderd, gewoonlijk onder plaatselijke verdoving.
'Tien tot vijftien procent van de patiënten met een hartinfarct krijgt binnen een jaar te maken met een tweede infarct', vertelt hij. 'Soms niet eens in het hart, maar ook in de hersenen.
Het belangrijkste is goed naar u lichaam te luisteren (vermoeidheid, klachten); pas eventueel uw activiteiten of tempo hierop aan. U mag voelen dat u bij inspanning wat dieper gaat ademen, maar u mag niet buiten adem raken of benauwd worden.
' Wij kunnen bijvoorbeeld de rotablator gebruiken. Dat is een diamantvormig slijpsteentje waarmee ik door de kalkafzetting boor. Of wij gebruiken de shockwave ballon. Daarmee maak je hele kleine scheurtjes in het kalk.
Toch is er altijd een risico op complicaties tijdens en na het dotteren: Hartritmestoornissen. Overgevoeligheidsreactie op de contrastvloeistof. Hartinfarct of herseninfarct doordat een deel van de vernauwing losschiet.
Na een hartoperatie mag u de eerste 6 weken niet autorijden en niet fietsen. De reden hiervoor is uw borstwond. Wanneer u een ongeluk krijgt, of met de fiets komt te vallen is uw borstkast niet sterk genoeg om uw hart en longen goed te beschermen.
Stentprocedures hebben een voordeel boven alleen dotteren, omdat stents een permanente structurele ondersteuning bieden om te voorkomen dat de kransslagader weer vernauwd raakt (ook wel restenose genoemd), hoewel restenose nog steeds kan optreden.
Soms is het bloedvat zo verkalkt dat de dotterbehandeling niet goed lukt. Na de dotterbehandeling wordt de geleidekatheter weer verwijderd en wordt de prikplaats van de slagader ongeveer 10 minuten dichtgedrukt, of er wordt een soort stopje in het bloedvat geplaatst, de zogenaamde 'angioseal'.