Ben jij benieuwd hoe je moet vissen terwijl je in het water staat? Dit wordt ook wel wadend vissen genoemd. Met deze manier va vissen ga je vaak tot heuphoogte het water in. Dat doe je om dichter bij je visplek te komen.
Wat is verticaal vissen? Even heel kort: Wat is verticaalvissen? Uit een boot (belly, kayak of wat anders dat drijft) vis je met een shad of dood visje aan een loodkop verticaal onder je boot tegen de bodem. De boot heeft een snelheid vanwege de drift en je aas geef je met de hengel op regelmatige basis actie.
Peuren is een van de oudste vormen van vissen op paling. Bij het peuren wordt de paling niet gevangen door middel van een vishaak, maar met een peur. Dit is een hoeveelheid wormen, meestal zo'n 30 stuks, aaneengeregen met garen tot een grote ring. De peur wordt daarbij met een draad bijeengebonden.
Hoe ik verticaal vis
Wat betreft techniek kunnen we heel kort over zijn, het is erg simpel, je laat je shad naar de bodem zakken en trekt deze 10-20 cm op om hem vervolgens stil te laten hangen.
Vissen zwemmen door met hun lichaam een golfbeweging te maken. Daarvoor gebruiken ze de sterke spieren in hun lijf. Om te sturen gebruiken ze hun vinnen. Vissen hebben lichte botten, die we graten noemen.
Vissen slapen niet met hun ogen dicht maar met hun halve hersenhelft die in slaap gaat. Motorieke functies blijven aan staan maar de vis wordt wel wat slomer. Elk schokje of licht kan er voor zorgen dat de vis weer wakker schrikt. De vissen gaan lager en rustiger zwemmen als ze gaan slapen.
Ook deze kleine gaatjes spelen een belangrijke rol in hoe vissen horen. Via deze gaatjes, die in contact staan met een gevoelige zenuw, kan de vis trillingen uit het water opvangen. Vissen kunnen dus op twee en soms zelfs drie manieren 'horen', je zou bijna kunnen zeggen dat ze één groot oor vormen.
Wat betreft de diktes van deze lijn zien we dat finesse en streetfish vissers vaak voor 8/00 – 10/00 dikte gaan, snoekbaars en roofblei vissers liever met 10/00- 12/00 vissen, en snoekvissers voor 14/00 – 16/00 kiezen.
Snoekbaars brengt op de zwarte markt tien, twaalf euro per kilo op.
Een kleine reel of een molen maat 1000 tot maximaal 2500 zijn perfect geschikt voor het verticaalvissen op snoekbaars. Op de molen of reel komt een gevlochten lijn. De keuze voor gevlochten lijn is simpel; er zit geen rek in. Op deze manier komen aanbeten perfect door!
Lange tijd was de heersende gedachte dat we ons daar vooral geen zorgen over hoeven te maken, want vissen zouden niets voelen. Althans, niet zoiets menselijks als 'pijn'. Maar daar komt de wetenschap nu op terug. Uit steeds meer onderzoek blijkt namelijk dat vissen wel degelijk een vorm van pijn kunnen ervaren.
Lange tijd heeft men gedacht dat vissen geen pijn kunnen voelen. Inmiddels staat onomstotelijk vast dat vissen gevoelens van pijn en stress kunnen ervaren.
Palingen zijn enorm wantrouwig en bijten alleen toe als ze niets vreemds aan het aas merken. Bij het inhalen moet je ervoor zorgen dat je constant inhaalt. Zodra de paling de kans krijgt zal deze zich namelijk ergens omheen wikkelen waarna je de paling nooit meer loskrijgt.
Karpers laten een 'boertje'
Hij vervolgt: “Daarnaast springen ze om hun zwemblaas snel te kunnen ontluchten via hun slokdarm waarbij ze dus als het ware een boertje laten. De zwemblaas reguleert hoe diep een vis zwemt. Het werkt als een soort uitbalanceren van het drijfvermogen.
Diagonalen is dan weer een techniek waarbij je met een behoorlijke vaart het shadje enkele meters achter de boot vist. Diagonalen is dus eigenlijk niet anders dan het verticalen met een boot in beweging.
Door het kleine wateroppervlakte en het stilstaande water krijgen vissen snel zuurstoftekort. Dit is te herkennen aan de vissen die naar boven gaan, omdat het water bovenin extra zuurstof bevat. Maar wanneer de vis geen kracht meer heeft door het zuurstoftekort zal de vis op de bodem gaan liggen.
De snoekbaars ligt op het ondiepe en is zeer actief. Er is een enorme beweging onder snoekbaarzen en let hierbij vooral op de zon. Staat deze pal boven het water en vis je 1.5 tot 2 meter diep, werp dan eens wat dieper het talud af.
In maart wordt snoekbaars bij een zachte winter en dito voorjaar zeer actief in voorbereiding op de paai. Shads doen het nu zeker, met wat wind, driftend en heffend. Na de gesloten tijd wordt het eind mei en kunnen we terug aan de slag. De maand die nu volgt is dikwijls de beste vang maand.
Een snoek is van nature een koud water liefhebber, met zijn groei optimum zo rond 19 – 20 graden. Bij hogere temperaturen, zeker boven de 25 graden, voelt een snoek zich niet zo lekker meer.
Want dat een gevlochten lijn is niet per definitie beter dan een nylon lijn. Een gevlochten lijn heeft als grote voordeel dat deze veel sterker is dan een nylon lijn waardoor je met een dunnere diameter kunt vissen. Bovendien heeft een gevlochten lijn geen rek, waardoor je aanbeten veel beter kunt voelen.
Snoekbaars vissen kant techniek
Snoekbaars vissen vanaf de kant doe je vooral met kunstaas shads. Je werpt de shad in, draait de lijn strak en draait hem met een aantal slagen van je vismolen naar je toe. Dan wacht je even om vervolgens weer met een aantal slagen van je vismolen de shad naar je toe te halen.
De Super Elite T1 van TRABUCCO is één van de sterkste nylon die je op de markt kan vinden. Deze lijn kan je al terugvinden in zeer lage diktes met enorm hoge trekkrachten. De ideale lijn voor het vissen met de vaste hengel op voorn, brasem of karper.
Ze kunnen kreunen, grommen, kwaken, donderen, sissen, fluiten, schreeuwen en huilen. Ze ratelen met hun botten en knarsen met hun tanden. Vissen hebben geen stembanden. Ze gebruiken allerlei andere delen van hun lichaam om geluid te produceren, zoals het laten trillen van spieren tegen de zwemblaas.
In principe kunnen alle vissen met tanden bijten. In Nederland gaat het bijvoorbeeld om de snoekbaars, snoek en meerval. "Die laatste heeft heel kleine tandjes, die zie en voel je bijna niet." De tanden van snoekbaarzen en snoeken zijn wat groter.
U hoeft niet bang te zijn, harde geluiden en praten schrikken vissen niet per se af. Het zijn vooral de geluiden (trillingen) onder water die de vissen afschrikt. En hoogstwaarschijnlijk heeft uzelf die trillingen veroorzaakt.