Acne ontstaat door verstopte of ontstoken talgkliertjes. Acne verergert door peuteren, dus laat je huid met rust. Gebruik liever geen make-up die de huid afsluit. Een gel met benzoylperoxide kan helpen.
De dermatoloog behandelt met crèmes of lotions en eventueel met tabletten waaronder antibiotica, maar ook met vitamine A-zuur (Roaccutane®). Een behandeling door de huidtherapeut kan bestaan uit dieptereiniging van de huid, het toepassen van peelings en het verwijderen van de puistjes en “mee-eters”.
Tretinoïne crème en adapaleen bij acne
Tretinoïne en adapaleen zijn alleen op recept verkrijgbaar. Het zijn gelijkwaardige middelen: ze bevatten hetzelfde bestanddeel (retinoïde) en werken beide even goed. Tretinoïne in crème of lotion is verkrijgbaar in verschillende sterktes.
Vitamine D kan het aantal ontstekingen van je huid verkleinen. Door een tekort aan vitamine D zou je meer last hebben van acne, zo wordt beweerd. Vitamine D-supplementen worden nu ook aanbevolen bij acne.
Acne is een onschuldige aandoening, die bij de meeste patiënten na enkele jaren vanzelf verdwijnt. Meestal verdwijnt acne voor het 25e jaar, maar soms blijft de aandoening bestaan tot op oudere leeftijd. Voor sommigen blijft acne echter een chronische aandoening.
Hormonale acne kun je herkennen aan de volgende symptomen: Mee-eters: blijft een verstopte porie open dan stijgt de verstopping naar het oppervlak van je huid waar het oxideert en er vervolgens zwart uitziet. Pukkels met een wit kopje: deze blijven vaak verstopt onder het huidoppervlak.
Oorzaak: roken, het niet goed reinigen van de huid, strakke of niet-ademende kleding, bepaalde medicatie: allemaal factoren die kunnen bijdragen aan het krijgen van onzuiverheden. Haar-, make-up en cosmeticaproducten kunnen comedogene ingrediënten bevatten die kunnen leiden tot verstopte poriën.
Was je gezicht minstens twee keer per dag. Doe dit in de ochtend en in de avond met een milde gezichtsreiniger om de huid schoon te houden en vuil te verwijderen. Een droge huid zorgt ervoor dat er extra talg aangemaakt wordt. Ook wanneer je een olieachtige huid hebt, is het belangrijk dat je de huid goed hydrateert.
Lang verhaal kort: tandpasta droogt inderdaad je puistjes uit, maar de kans dat je je huid erdoor irriteert is vele malen groter. Die tandpasta kun je dus maar beter gebruiken waar hij voor bedoeld is: je tanden schrobben.
Wat zijn de oorzaken van een onzuivere huid? Vooral de mannelijke hormonen (androgenen), die zowel bij vrouwen als mannen voorkomen, stimuleren de talgklieren om meer talg aan te maken. Vrouwelijke hormonen (oestrogenen en progestagenen) gaan de productie hiervan juist tegen.
Aanhoudende acne is een voortzetting of terugval van de huidaandoening die vanaf de puberteit, totdat je volwassen bent voorkomt. Het kan ook op latere leeftijd ontstaan vanaf het 25ste levensjaar of ouder, ook wanneer je niet eerder acne hebt gehad.
Acne is een aandoening die zich kenmerkt door symptomen als puistjes, pukkels, comedonen, infecties en cystes. De Staphylococcus aureus bacterie veroorzaakt of verergert veel van deze symptomen. De meeste bacteriën die op de huid leven zijn echter goed en dragen bij aan een gezonde huid.
Onderhuidse puistjes, ook wel cystische acne genoemd, zijn pijnlijke pukkels die onder de huid liggen en nooit helemaal uitkomen. Om onderhuidse puistjes te behandelen, zou je onder meer benzoylperoxide en een koud kompres kunnen proberen. Heel belangrijk: probeer de onderhuidse pukkel niet zelf uit te knijpen.
Acne wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. Chocolade, chips en bier zijn misschien niet goed voor je gezondheid, ze zijn niet de oorzaak van acne. Anderzijds spelen zuivelproducten en voedingswaren met een hoge glycemische index (zoals suiker en wit meel) wel een rol bij acne-uitbraken.
De meerderheid van de patiënten met acne (56%) krijgt hier medicatie voor. Huisartsen kiezen hierbij het meest voor het middel clindamycine, een antibioticum dat als lotion of gel op de huid kan worden aangebracht. Het zorgaanbod in Nederland moet goed aansluiten op de zorgvraag.
Soms valt een acnebehandeling onder medisch-specialistische zorg. Dit is alleen zo als uw huisarts u verwijst naar een dermatoloog in het ziekenhuis. In dat geval worden de behandeling en geneesmiddelen vergoed vanuit de Basisverzekering. Deze zorg valt onder het eigen risico.
Hormonale acne is goed te behandelen met fyto-oestrogenen. Dit zijn natuurlijke, plantaardige hormonen die op een veilige manier acne-uitbarstingen kunnen tegengaan. Fyto-oestrogenen zorgen ervoor dat de overproductie van olie wordt tegengegaan waardoor bacteriën geen kans meer krijgen.
De hormonen Oestrogeen en progesteron spelen niet alleen een belangrijke rol bij onze vrouwelijke cyclus, deze hormonen hebben ook een hele belangrijke rol bij huidveroudering. Het hormoon oestrogeen heeft namelijk invloed op de vorming van nieuw collageenweefsel.
Heel simpel, het verschil tussen acne en puistjes in het gezicht is dat acne een huidziekte ofwel aandoening is terwijl puistjes (net zoals mee-eters) een van de symptomen hiervan zijn. In het geval van acne zijn de haarfollikels en talgklieren van de huid aangedaan.
Gistpuistjes kunnen heel erg jeuken, terwijl dat bij 'gewone acne' meestal niet zo is: gewone acne geeft eerder een pijnlijk dan een jeukend gevoel. Hoewel gistpuistjes net zoals normale acne een wit kopje kunnen hebben, kun je gistpuistjes niet echt 'uitknijpen' zoals een normale puist.
Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen.
Bananen hebben ontstekingsremmende eigenschappen. De meeste bananen hebben een gemiddelde glycemische lading en kun je beter vermijden als je last hebt van acne. Eet er in ieder geval niet te veel van. Een acne dieet kan je helpen bij het uitkiezen van geschikte voedingsmiddelen als je last hebt van acne.