Een narcist geeft niets om jou als persoon.Hij denkt er niet over na of hij je met zijn gedrag pijn gaat doen of niet. Ook als je na een tijdje besluit je ex aan te spreken op de manier waarop hij met je omgaat, zul je daar niets mee winnen. Narcisten zijn namelijk niet aanspreekbaar op hun gedrag.
De grote overkoepelende reden dat je narcistische ex loslaten niet lukt is dat jij iets moet leren van deze situatie en dat je nog niet uitgeleerd bent mbt deze persoon en alles wat hij heeft aangeraakt en losgemaakt. Er moet dus nog iets meer aangeraakt en losgemaakt worden. EN je moet hier het juiste mee doen.
Blokkeer hem, zorg dat hij jou niet kan bereiken en dat hij zo min mogelijk te weten kan komen over jouw nieuwe leven. Dat is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. In een relatie met een narcistisch persoon kun je nooit voor lange tijd hem negeren. Je kunt hem wel een tijdje negeren als je dat kunt.
Narcisten kunnen gevaarlijk zijn omdat ze een onvoorspelbaar karakter hebben! Zij kunnen agressief worden wanneer ze de situatie niet onder controle blijken te hebben en het niet gaat zoals zij het bedacht hadden, dan kunnen zij onberekenbaar worden en gaan treiteren.
De narcist mist jou niet als persoon maar mist wel de aandacht en emotionele voeding die jij hebt geleverd. Jij bent slechts een object, een voorwerp in de ogen van de narcist. Misschien heb je financiële steun gegeven, problemen voor hen opgelost of fungeerde je als praatpaal.
Ook in bed. De meeste narcisten leven in de volle overtuiging dat ze onweerstaanbaar zijn in bed en dat hun bedpartner maar al te graag bereid is om aan hun fantasien te voldoen. Dit is overigens een reden waarom narcisten zo slecht om kunnen gaan met kritiek, krenking en met afwijzing. Ook in bed.
Je moet je voordoen alsof je dood bent voor hem. Vanaf vandaag kan hij niets meer over jou te weten komen, hij kan niet meer achterhalen hoe je je voelt, wat je aan het doen bent, of je er wel of niet mee zit etc etc. Negeren, wordt verteld, is het ergste wat je een narcist kan aandoen.
Je kunt een narcist boos maken door het ontvangen van een compliment. Ongeacht of het nou een compliment is voor een prestatie die je hebt geleverd, of een beloning op je werk. Wanneer iemand anders dan de narcist een compliment ontvangt worden ze boos. Ze geven hieraan uiting door je te devalueren.
Narcisten houden van ruzie maken. Ze zullen je porren, uitlokken en provoceren. Als je niet hapt vinden ze dat frustrerend, omdat hun behoefte niet bevredigd wordt. Na een tijdje zullen ze boos worden, dan verveeld raken en uiteindelijk laten ze het los (in ieder geval met jou).
Narcisten gebruiken deze zinnen om je uit balans te halen, in verwarring te brengen waardoor je twijfelt zodat je alle aandacht op de narcist richt in plaats van op jezelf en op je eigen leven. Wat alle narcisten zeggen: “Ik heb dat nooit gezegd!” en: “Jij verdraaid ook echt alles wat ik zeg.!”
Tip 1 – Allereerst: onderschat niet hoe gevaarlijk, manipulatief en samenzwerend een narcist kan zijn. Te vaak verwarren mensen narcisten met een gewoon iemand die een wat opgeblazen ego heeft. Een echte narcist is wreed, onbegrijpelijk en kan ernstige emotionele en fysieke schade veroorzaken.
Nee, een narcist kan geen (gezonde volwassen) liefde voelen. Narcisten kunnen dit gevoel of die indruk wel heel overtuigend geven, maar het is geen 'echte liefde'. In ieder geval geen volwassen of gelijkwaardige oprechte liefde.
Wanneer een narcist klaar met je is zal hij of zij meestal niet moedig genoeg zijn om je te confronteren. In plaats van dat hij of zij je in de ogen kijkt en afsluiting biedt wanneer de relatie aan het einde is, zal hij of zij je toegang tot hem of haar blokkeren en gewoon aannemen dat je het snapt.
Een narcist voelt zich bedreigd als je hem verlaat. Jij zal alle schuld krijgen, met de bedoeling jou op te zadelen met een gigantisch schuldgevoel. Je bent namelijk het makkelijkst en hevigst te manipuleren als je zelfvertrouwen nauwelijks of totaal afwezig is.
Dat er heel weinig narcisten zijn die daadwerkelijk zelfmoord plegen komt doordat de ware Zelf eigenlijk al afgestorven is bij dit type narcist. Het valse Zelf kan hierdoor niet anders dan emoties, gedrag en reacties van anderen te kopiëren en verbuigt of vertaalt dat naar eigen gebruik.
Narcisten zijn zich er wel terdege van bewust dat ze narcistisch zijn, maar ook van hun reputatie. Diep vanbinnen, (blijkt uit onderzoek) weten ze dat anderen hen anders waarnemen dan hoe zij zichzelf proberen te profileren.
Twijfelen aan hun eigen waarnemingsvermogen, denken dat het aan henzelf ligt en luisteren niet naar hun intuïtie. Zij geven hun grenzen niet of onvoldoende goed aan. Zijn in de loop van hun leven onzeker geworden over zichzelf. Vaak ligt de gezinssituatie uit hun jeugd daar aan ten grondslag.
Een narcist geeft je geen ruimte om dat te doen wat je zelf wilt. Een narcist vernedert je, ondermijnt je, scheldt je uit en maakt je verwijten. Een narcist trekt al het succes naar zich toe. Een narcist zegt nooit sorry.
Maar een narcist heeft geen spijt en is niet in staat om samen met jou afsluiting te geven of te ontvangen. Afsluiting is dus iets wat je zélf mag doen, vóór jezelf.
Je wilt dus nee zeggen maar voelt je verplicht ja te zeggen omdat je dat anders ook altijd doet. Je moet nu je grenzen aangeven en nee zeggen. Op het moment dat je toch ja zegt laat je anderen over je grenzen heen gaan! Wanneer je nee zegt bestaat er een kans dat de ander je toch probeert over te halen om ja te zeggen.
Doch de Australische schrijfster en narcismedeskundige Melanie Tonia Evans denkt daar anders over. Volgens haar kwetste een narcist je om je te straffen voor het feit dat je de narcist niet helpt zich beter te voelen. Anders gezegd, ze pijnigen je omdat je hen niet meer van narcistische voeding voorziet.