Willem komt in conflict met Filips II, zoon van Karel V die hem opvolgde. Ze kregen ruzie over 2 onderwerpen. De centralisatie politiek en de strenge vervolgingen voor protestanten van de koning. De definitieve breuk tussen Willem en Filips II komt na de beeldenstorm in 1566.
Onder leiding van de Nederlandse edelman Willem van Oranje komen ze in opstand. Willem van Oranje wil drie dingen: 1) dat de Nederlandse edelen meer macht krijgen. 2) dat de Nederlandse edelen gaan samenwerken.
De prins van Oranje zocht bondgenoten onder de Nederlandse calvinisten en de Franse hugenoten. Hij verleende ook kaperbrieven aan de watergeuzen in het noorden van de Lage Landen zodat ze hem zouden steunen in zijn strijd.
1568: begin Tachtigjarige Oorlog
Toen Alva met een Spaans leger naar de Nederlanden kwam om de beeldenstormers te vervolgen en de stadhouders te straffen, vluchtte Willem van Oranje naar Duitsland.
Willem van Oranje groeide uit tot leider van de opstand tegen koning Filips II. In 1568 en 1572 leidde hij militaire aanvallen tegen het Spaanse leger dat onder leiding van landvoogd Alva stond. Het gebied van de opstand werd steeds groter. Het lukte Alva en zijn opvolgers niet de opstandige steden in te nemen.
De lijfspreuk van Willem van Oranje was "Je maintiendrai" "Ik zal handhaven".
Willem werd opgevoed aan het hof van koning Karel de Vijfde. De opvoeding was katholiek. Het protestantse geloof was toen verboden.
De kleur oranje verwijst naar de familienaam van de Nederlandse koninklijke familie, het Huis van Oranje-Nassau. Hun voorvader, Willem van Oranje, is de stichter van Nederland. De kleur oranje symboliseert onze nationale eenheid en Nederlanders geven uiting aan hun nationale trots door oranje te dragen.
Filips Willem werd op 19 december 1554 geboren als de oudste zoon van Willem van Oranje en zijn eerste vrouw, de rijke erfdochter Anna van Buren. Hij werd mede genoemd naar zijn peetoom Filips II van Spanje en droeg een lagere titel van zijn vader, namelijk 'graaf van Buren'.
Toen Willem 11 jaar oud was overleed zijn oom. Zijn oom had geen kinderen en zo erfde Willem al zijn bezittingen. Willem van Oranje is ook wel bekend als Willem van Oranje-Nassau en Willem de Zwijger.
Tijdens de Nederlandse Opstand, beter bekend als Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), komen de Nederlandse gewesten in verzet tegen koning Filips II van Spanje. In 1588 ontstaat uiteindelijk de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
De Tachtigjarige Oorlog wordt als een van de belangrijkste gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis gezien. De oorlog leidde tot het ontstaan van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en de Gouden Eeuw.
Willem van Nassau werd in 1533 in Dillenburg (Duitsland) geboren. Hij erfde op elfjarige leeftijd het prinsdom Orange. Dat is Frans voor oranje. Zo kwam hij aan de naam Prins Willem van Oranje-Nassau.
Schooltv: De moord op Willem van Oranje - Neergeschoten door Balthasar Gerards.
Als leider van de Opstand tegen Spanje legde Willem van Oranje een fundament voor Nederland als onafhankelijke staat. Hij wordt door veel Nederlanders dan ook gezien als held. Toch is die verering niet altijd vanzelfsprekend geweest. In de 16de en 17de eeuw zagen sommigen Willem zelfs eerder als vijand dan als vriend.
Filips Willem overleed op 20 februari 1618 op 63-jarige leeftijd in Brussel na een verkeerde klysmabehandeling. Hij ligt begraven in de Sint-Sulpitiuskerk te Diest.
Titels. Willem van Oranje wordt ook wel 'Vader des Vaderlands' genoemd. Zijn bijnaam was Willem de Zwijger, niet omdat hij weinig zei, maar omdat hij nooit het achterste van zijn tong liet zien.
De eerste regerend vorst is Koning Willem I (1772-1843).
De reden voor de kleurencombinatie van de Nederlandse vlagstaat nergens officieel vermeld. Men neemt echter aan dat de kleuren staan voor de natuurlijke opbouw van de bevolking ten tijde van het ontwerp. Rood symboliseert het volk, wit staat voor de kerk en blauw representeert de adel.
Ieder land/regio krijgt een kleurcode: Kleurcode donkerrood: regio's of landen waar personen een hoog risico op besmetting lopen. Kleurcode oranje of rood: regio's of landen waarvoor een matig risico op besmetting is vastgesteld. Kleurcode groen: regio's of landen waarvoor een laag risico op besmetting is vastgesteld.
Etymologie. Het woord oranje is afkomstig van het Perzische narang (het Spaanse naranja), dat sinaasappel betekent. Ook in veel andere talen, zoals Engels, Frans, Duits en Spaans, wordt hetzelfde woord gebruikt voor 'oranje' en 'sinaasappel'.
De wapenspreuk 'Je Maintiendrai' (Ik zal handhaven / I will maintain) is sinds stadhouder Willem I de wapenspreuk geweest van het Huis Oranje-Nassau. Hij had met het Prinsdom Oranje de spreuk geërfd van zijn neef René van Chalon. Koning Willem I nam in 1815 de spreuk over in het Koninklijk wapen.
Willem-Alexander Claus George Ferdinand, koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg (Utrecht, 27 april 1967) is sinds 30 april 2013 Koning der Nederlanden.