Uit onderzoek blijkt dat zebra's op de vlucht slaan voor mensen als ze te dichtbij komen. Als een mens binnen 36 meter afstand van een zebra komt rent het dier weg. Dat is geen toeval, want de pijltjes met gif van jagers komen net iets minder ver dan 36 meter. Zebra's voelen dus precies aan wanneer ze moeten vluchten.
De zebra is namelijk de enige paardachtige op aarde die niet getemd kan worden. Je kunt ze vangen, tam maken, maar nooit echt temmen. Zebra's blijven altijd zichzelf, je kunt ze buigen maar niet breken. Zebra's zijn sterk, eigenwijs, het zijn overlevers.
Als de zebra zijn vijand wel op tijd ziet, kan hij zichzelf goed verdedigen. Met zijn tanden probeert hij te bijten, met zijn achterpoten schopt hij alle kanten op en zo kan hij dan goede trappen uitdelen. Met een goeie trap kan hij de kaak van een leeuw verbrijzelen en een hyena ermee doden.
De zorse is een kruising tussen een paard en een zebra. De naam komt van het Engelse horse (paard) en zebra. Een kruising tussen een zebra en een paard is meestal helemaal gestreept, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Zo beschikt de dierentuin Holte-Stukenbrock in Duitsland over Eclyse.
Een zebra als huisdier, dat kan niet zou je zeggen. Maar regelgeving die het houden van huis- of hobbydieren afbakent is er amper, behalve als dieren bijvoorbeeld bedreigd zijn. Daardoor is zelfs het hebben van een bruine beer of een grijze reuzenkangoeroe in Nederland niet verboden.
Het dier blijft agressief, paniekerig en onvoorspelbaar als we het proberen te berijden. Onderzoekers denken dat dat komt door pijltjes met gif die Afrikaanse jagers al meer dan 24.000 jaar gebruiken om zebra's te vangen. Uit onderzoek blijkt dat zebra's op de vlucht slaan voor mensen als ze te dichtbij komen.
De merrie is een jaar zwanger. Dan wordt de baby-zebra, het veulen, geboren. Zijn strepen zijn nog niet zwart, maar bruin. Na tien minuten kan het veulen staan en na een uur kan hij al lopen en rennen.
• De zebra
Er zijn twee soorten zebra's in Afrika: de steppezebra en de Grévyzebra. Het is die laatste die het moeilijk heeft. Er zouden nog slechts 2.500 exemplaren in het wild zijn, meldt de website Treehugger. De Grévyzebra leeft in de drogere streken van het noordoosten van Afrika, van Zuid-Sudan tot Noord-Kenia.
De grootste vijand is de leeuw. Een leeuw sluipt vaak heel stil naar de zebra toe en als hij dichtbij is bijt hij de zebra in de nek.
Eerst en vooral is er een groot verschil tussen kuddedieren en roofdieren. Kuddedieren zoals zebra's, bizons en wilde paarden slapen gewoonlijk kort, in powernaps verdeeld over dag en nacht. Zij moeten immers snel kunnen vluchten bij gevaar.
Wat voor geluid maakt een zebra? Het geluid van een zebra heet balken. Het is een geluid dat tussen het hinniken van een paard en het balken van een ezel zit.
Maar de giraffen en de grote koedoes zijn heel andere eters. Het verschil is in grote mate te wijten aan hun verteringsstelsel. Een zebra heeft gewoon 1 maag en laat het werk vervolgens aan de darmen over. Maar een giraffe en een koedoe hebben niet 1 maag, maar wel 4!
Paarden en ezels zijn genetisch nauw aan elkaar verwant. Ze behoren beide tot de familie van de paardachtigen (equidae) en het geslacht equus, de familie van onevenhoevige zoogdieren, en verschillen slechts twee chromosomen van elkaar.
Een zezel is een kruising tussen een zebra en een ezel. In het Engels heeft het dier de namen zonkey en zedonk (combinaties van zebra en donkey).
Zijn zebra's wit met zwart of zwart met wit? Dit is een van de meest gestelde vragen over zebra's. Het lijkt alsof ze witte jassen hebben met zwarte strepen, omdat bij de meeste zebra's, de zwarte strepen eindigen op hun buik en aan de binnenkant van de benen.
Communiceren met oren
Net als veel andere dieren communiceren zebra's met elkaar door bijvoorbeeld met hun oren te bewegen. Staan de oren rechtop? Dan is de zebra kalm. Maar als de oren platliggen is er een mogelijk gevaar en is de zebra op zijn hoede.
Eén van de ideeën die onderzoekers hebben, is dat de strepen de zebra's beschermen tegen roofdieren. Zebra's zijn dankzij hun strepen misschien minder goed te zien in hoog gras. Het zou ook kunnen dat roofdieren in de war raken van de strepen.
Bij het muildier is het precies andersom: de moeder is een paardenmerrie en de vader een ezelhengst. Muildieren en ezels kunnen zich echter niet verder voortplanten. In het geheel niet koppig: de ezel.
Muildieren en muilezels hebben dus 32+31 = 63 chromosomen in totaal. Dit is een groot probleem, want om zich voort te planten mogen de zaadcellen of eicellen van deze dieren maar juist de helft van het normale aantal chromosomen bevatten.
Mannelijke ezels heten ezelhengsten. Vrouwelijke ezels ezelinnen. Jongen van ezels heten ezelsveulens. Een kruising tussen ezelhengst en paardenmerrie wordt muildier genoemd, die tussen ezelin en paardenhengst heet een muilezel.
Een zebra is een paardachtige (familie: Equidae) afkomstig uit het midden en zuiden van Afrika. De dieren staan vooral bekend om hun zwart-witte strepenpatroon.
Maar onverwacht witte dieren komen in andere soorten - van adelaars tot beren tot kreeften- veel vaker voor in de natuur. Er zijn drie verschijningsvormen: albinisme, leucisme en isabelline. Echte albino's produceren geen enkele vorm van pigment, wat zorgt voor de witte kleuren en roze ogen.
Bij alle zebrasoorten is het merendeel van het lichaam wit en bij sommige ondersoorten is de buik effen wit. Toch mag je niet zomaar stellen, dat een zebra wit met zwarte strepen is. De huid van een zebra is namelijk op het hele lichaam zwart.
Dolfijnen: niet zien maar horen
Ze gebruiken het om elkaar te roepen. Om eten te kunnen vinden gebruiken dolfijnen hun oren in plaats van hun ogen. Vanuit hun kop kunnen dolfijnen hoge pieptonen uitzenden die weerkaatsen tegen bijvoorbeeld een vis. De weerkaatsing wordt weer opgevangen in de onderkaak van de dolfijn.
Ezels zijn intrigerende dieren die misschien verwant zijn aan paarden, maar ook op heel veel gebieden verschillen van hun familieleden. Terwijl een paard hinnikt, laat een ezel van zich horen door te balken, iaën of te giegagen. Al deze werkwoorden slaan op het bekende 'ia' geluid dat de ezel maakt.