𥢠Wat is het #1 gerecht in Japan? Het populairste gerecht in Japan is natuurlijk sushi en sashimi. Gevolgd door ramen (noodles), tempura snacks, curry rijst, Okonomiyaki (hartige pannenkoek) en shabu shabu (soort hotpot).
Specialiteiten in Japan zijn sushi, teppanyaki en tempura. Andere populaire gerechten zijn takoyaki (gegrilde of geroosterde inktvis), okonomiyaki (een soort pannenkoek/pizza/omelet met groente en vlees of vis) en ramen (een bouillon met noedels, verschillende groenten en/of vlees). Zeker het proberen waard!
Cornflakes en brood net als ons? Nee dat staat meestal niet op het menu, want een traditioneel Japans ontbijt bestaat uit gestoomde rijst (hakumi), miso soep (miso suri) en andere kleine bijgerechten zoals yakizakana, tamagoyaki, tsukemono, wakame, ei met furikake en een beetje natto.
In de traditionele Japanse gerechten wordt er dus veel gewerkt met kwaliteitsvolle stukjes vlees, verse vis en veel groenten. Dit zorgt over het algemeen voor een gezond en gebalanceerd dieet met voldoende eiwitten en gezonde vetten.
Het avondeten bestaat bijna altijd uit rijst.Enkele veel voorkomende gerechten zijn kip-katsu-curry en sushi, en je zult waarschijnlijk ook soep, augurken (tsukemono) en groentegerechten hebben.
Eten in Japan: Rijst is het hoofdvoedsel en wordt gegeten met stokjes, die in het Japans 'hashi' heten. Naast rijst houden de Japanners van brood en noedels en een rijke variatie van vlees, vis, groenten en fruit. Bij het traditionele Japanse koken worden verse ingrediënten met grote zorg bereid.
Brood werd voor het eerst in Japan geïntroduceerd in 1543, toen een Portugees schip aanmeerde met christelijke missionarissen, wapens en goederen aan de Japanse kust. De christelijke missionarissen reisden het hele land door om het christendom te verspreiden en brachten brood met zich mee.
Het populairste gerecht in Japan is natuurlijk sushi en sashimi. Gevolgd door ramen (noodles), tempura snacks, curry rijst, Okonomiyaki (hartige pannenkoek) en shabu shabu (soort hotpot).
Maar globaal gezien is Japan goedkoop tot spotgoedkoop om te eten. Ontbijten kan voor 5 euro en minder, een middagmaal kost je gemiddeld 8 euro en een avondmaal 12. En dat zijn gemiddelden.
Zoals ik vaak heb gezegd, zijn groenten en fruit in Japan zeer duur, omdat alles wordt geproduceerd in kleine ruimten en zonder enige mechanisatie.” Zelfs op de goedkoopste plaatsen zijn de prijzen heel anders dan wat men in Italië gewend is.
Japan staat bekend als een duur land. Het is niet de standaard budget backpackbestemming en is qua kosten ook zeker niet te vergelijken met Zuidoost-Azië. Sommige dingen zijn zelfs duurder dan in Nederland, openbaar vervoer bijvoorbeeld.Andere dingen zoals eten, is goedkoper dan in Nederland.
Langer leven. Mensen die het langst leven, brengen het meeste tijd door op de grond. Zo weet Blue Zones-bedenker Dan Buettner dat mensen in Okinawa, Japan, traditioneel op de grond zitten om te lezen, eten, praten en te ontspannen. En dat brengt tal van gezondheidsvoordelen met zich mee, zo vertelt hij.
Typisch Japanse groenten op een rijtje zoals: okura, gobo, mezuna, daikon, takuan, edamame, kabocha, lotuswortel, shungiku en meer.
ð» Wat zijn de meest bezochte bezienswaardigheden in Japan? Stipt op plek één staat Mount-Fuji gevolgd door Imperial Palace in Tokyo, Hiroshima Peace Memorial Park, Historische centrum van Kyoto, Miyajima, Historische centrum van Nara en het kasteel van Osaka.
Het bekendste drankje uit Japan is zonder twijfel sake, een rijstwijn die zowel warm als koud gedronken wordt. Daarnaast wordt er net als in de rest van Azië veel thee gedronken en dan met name groene thee. Verder heb je er nog verschillende soorten bier waarvan de bekendste Asashi, Kirin en Saporo.
Het eten in verschillende soorten Aziatische/Japanse restaurants is voor ons één van de hoogtepunten van de hoofdstad. Het culinaire landschap en de gevarieerde keuken van vis, groeten, zeevruchten, vlees, noedels, rijst en rijstwijnen is simpelweg een fantastisch klimaat voor de fijnproever en veelvraat.
Japan is een automatenland
In een restaurant kost een flesje cola vaak rond de ¥ 300, maar in de automaat kost een blikje van 300 ml meestal ¥ 120 en 500 ml kost ¥ 150.
De kersenbloesem (Sakura) is de nationale bloem van Japan en is altijd een symbool geweest van de vergankelijke schoonheid in Japan. Het seizoen van deze roze bloemen in Japan begint doorgaans eind maart.
De Japanse dierenwereld herbergt vooral Aziatische dieren zoals de Japanse makaak (een apensoort), de vliegende hond, kraagbeer en het Amami-konijn. De Japanse makaak wordt ook wel 'sneeuwaap' genoemd.
Veel bewegen, weinig alcohol, minder eten (oudere Okinawanen eten tot ze voor tachtig procent 'vol' zitten - een Japans principe dat hara hachi bun-me heet), een goed sociaal netwerk, plezier maken - dat lukt allemaal prima.
De Japanse keuken behoort tot de meest geliefde ter wereld. Daar zijn wij het absoluut mee eens. Het bekendste Japanse gerecht is sushi, maar het land heeft veel meer heerlijke gerechten te bieden. De keuken is bovendien divers en niet pittig, waardoor het voor iedereen goed toegankelijk is.
Het is gebruikelijk om met eetstokjes (hashi) te eten. Voor soep wordt ook wel een lepel gegeven maar drinken en slurpen is ook goed. Bij het laatste restje rijst wordt de kom veelal aan de mond gezet en schuift men met de hashi de laatste rijst in de mond.
Omdat Japanners zeggen dat je de ziel wegblaast van het voedsel, als je ter verkoeling over een dampende kom blaast, slurpen ze om hun mond niet te verbranden. De lucht brengt daarnaast de smaken naar voren — denk aan een glas rode wijn.
Japanners zullen elkaar bij het begroeten nooit een hand geven.Zij maken een buiging, waarbij er heel exact gekeken wordt dat de laagste in rang ook de diepste buiging maakt. Als buitenlander hoeft men zich hier niet aan te houden, of men doet niets of men volstaat met een lichte buiging.