Bruine bladpunten wijzen op een te lage luchtvochtigheid. Geef de plant in dit geval wat vaker een sproeibeurt of zet de plant bij een andere kamerplant. Krijgt de plant last van bruine en verwelkte bladeren, dan is er vaak sprake van teveel water.
Water geven
In lente en zomer wil de graslelie (Chlorophytum cosmosum) een of twee keer per week verwend worden met een scheutje water. In herfst en winter kan je dit waarschijnlijk terug brengen tot een keer per week. Graslelies hebben een soort bobbeltjes/zakjes in hun wortels, waarin ze wat water kunnen opslaan.
De bruine randjes kan je zeker afknippen, maar let op dat je niet in het groene – en dus gezonde – gedeelte knipt én dat je een schone schaar gebruikt.
Deze Graslelie staat graag op een lichte plek, zonder te veel direct zonlicht. De lichte plekken hebben voorkeur, maar mocht de lelie op een donkere plek staan red hij het ook wel. Als deze plant op een donkere plek staat heb je wel kans dat de bladeren ook wat donkerder zullen kleuren.
De graslelie heeft ongeveer 2 keer per week water nodig. Maar hij heeft weinig moeite met wat meer of minder water. Maar de hoeveelheid water is ook afhankelijk van verschillende factoren, zoals luchtvochtigheid en hoeveelheid licht, daarom is het verstandig om te beginnen met kleine hoeveelheden water per gietbeurt.
De beste standplaats voor een Chlorophytum is op een lichte plaats zonder direct zonlicht. Voor een raam op het noorden of vlakbij een raam op het westen/oosten is dus perfect. Mocht dit niet lukken dan kan hij ook op een donkerdere plek staan, al zullen de bladeren dan ook wat donkerder worden waarschijnlijk.
Waarom wordt mijn graslelie geel? Wellicht kreeg ze te veel meststof. Verpot de graslelie in neutralere potgrond. Worden de bladeren daarentegen bleker, dan krijgt de plant wellicht niet voldoende licht.
Zo weet je of je plant te veel water heeft
Staat je plant direct in een sierpot?Dan kun je met je vinger voelen hoe vochtig de potgrond is. De bovenste laag droogt sneller uit, dus het is belangrijk dat je dieper in de grond voelt. Het overtollige water geeft vaak ook een stinkende geur af.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Bruine vlekken op het blad wijzen meestal op een tekort aan water. Zijn de bruine plekken erg donker? Dan heeft je plant juist te veel water gehad. Haal bij twijfel de plant voorzichtig uit de pot en check de bodem.
Bruine vlekken op het blad heeft in veel gevallen te maken met te weinig water. De echt donkere vlekken of plekken hebben meestal te maken dat de watergift juist weer teveel is geweest. Witte vlekken of kleine spikkels op het blad zou te maken kunnen hebben met een plantenziekte.
Vergeel blad wijst meestal op een magnesiumgebrek, dit is op te lossen door gebruik te maken van Bitterzout Groenmaker. Magnesium zorgt voor mooi, donkergroen blad, wanneer hier een gebrek aan is, verkleurt het blad. Bitterzout Groenmaker bevat met name Magnesium wat je plant snel weer mooi groen kleurt.
Bladeren krullen op
De oorzaak is meestal een watertekort, maar de plant kan ook een verkeerde standplaats hebben. De kamerplant kan meer warmte en licht nodig hebben als deze op een te koude en tochtige plek staat.
Geef de graslelie in de lente en zomer, tijdens de groeiperiode, extra voeding.Dat kan je tot twee keer per maand doen. Je kan vloeibare plantenvoeding gebruiken voor kamerplanten. In de herfst en winter raden we aan de graslelie geen extra voeding te geven.
Als de wortels weinig tot geen ruimte hebben om te groeien, dan zullen er ook geen nieuwe uitlopers komen.
Een klein kamerplantje dat goed op donkere plekken kan staan is Chlorophytum comosum, ook wel Graslelie genoemd.
Heb je jouw plant te weinig water gegeven? Dan worden bladeren vaak slap, rimpelig en donkerder van kleur. Geef dan niet direct een enorme plens water! Bij teveel water zullen de wortels dit niet meer opnemen, en kunnen ze gaan rotten.
Gezonde bladeren betekenen voor de meeste planten met groene bladeren dat ze helder en egaal zijn van kleur. Blijf dus ver weg van bleke bladeren, vergeling of bruine vlekken. Ook als de bladeren langs de rand bruin en droog lijken, laat je ze beter staan.
Het overkomt iedereen wel eens: je plant heeft teveel water gekregen. Hoewel te weinig water natuurlijk ook niet goed is, kan een plant ook behoorlijk ongelukkig worden van te veel water. Bij teveel water kunnen de wortels namelijk gaan rotten en kan de plant zichzelf niet meer voorzien van water en voedingsstoffen.
Als een plant geen of weinig blad heeft, is water geven minder hard nodig. Geef altijd in de ochtend- of avonduren water om bladverbranding door de zon te voorkomen en de bodem en planten de tijd te geven het water op te nemen. Geef beter eenmaal of tweemaal per week veel water.
Planten water geven doe je het beste 's morgensvroeg, aan het einde van de middag of aan het begin van de avond. Dan is de zon minder fel of verdwenen en kunnen planten het water beter opnemen. Water geven in de zon is geen goed idee.
Dagelijks een klein beetje water bij de planten gieten is tijdens een warme periode niet voldoende. Het water bereikt dan niet de dieper gelegen wortels. Bij normale droogte is het daarom raadzaam om één tot twee keer per week veel water te geven. Liever een uur per week, dan dagelijks heel kort.
Moet je de graslelie snoeien of bijknippen? Om de graslelie van zijn beste kant te laten zien, kun je jouw plant met een knipbeurt een nieuwe look geven. De graslelie kan hier goed tegen, lelijk blad mag je gewoon helemaal afknippen.Als er te veel uitlopers groeien dan kun je die ook gewoon wegknippen.
Wanneer jouw plant lijdt aan wortelrot zul je dit als eerste zien aan de bladeren. De bladeren zullen geel verkleuren of juist indrogen en bruin worden. Eerst een paar gele vlekjes, het blad zal slap gaan hangen en in sommige gevallen uiteindelijk bruin kleuren en van de plant vallen.
Graslelie op water: hydroponie
Je ziet de sprietenplant meestal met zijn wortels in de aarde, maar deze kamerplant kan ook op water groeien. Deze groeiwijze staat ook wel bekend als hydroponie.