Niet tegelijk met chloor
Let wel op dat je een middel om de pH-waarde te verbeteren nooit tegelijk met chloor in het water brengt. Voeg eerst de pH-waterverbeteraar toe en meer dan een uur later kan het chloor in het water.
Choor en pH-middelen altijd apart van elkaar doseren! Ik heb net veel chloor in mijn bad gedaan, mag ik nu wel zwemmen? Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen. Wij adviseren u om het chloor in de avond toe te dienen na het zwemmen.
De oorzaak van een te lage pH-waarde hangt meestal samen met het instabiel worden van het aanwezige chloor in het water. Wanneer de pH van het zwembad te laag is kan dit nare gevolgen hebben voor zowel de zwemmer als het zwembad.
Als u uw zwembad intensief gebruikt en u voegt chloor toe aan het zwembadwater dan wordt de pH waarde beïnvloed en gaat deze stijgen. Als uw pH waarde 7.6 is dan zal het aanwezige chloor in uw zwembadwater al vele malen minder actief zijn en stijgt de pH waarde snel boven de gewenste pH waarde.
Een te hoge pH kan leiden tot ontwikkeling van gevaarlijke bacteriën, omdat de vrije chloor in je zwembadwater veel minder actief is. Daardoor stijgt het chloorverbruik en zal je dit dus sneller moeten toevoegen en doseren. Een te hoge pH-waarde is ook niet aangenaam voor de zwemmer.
In hoge concentraties, als de pH lager is dan 1 kunnen zuren schadelijk zijn. Een pH lager dan 4,5 is giftig voor verschillende (water)diertjes. Een pH lager dan 1,5 kan brandwonden veroorzaken (huid oplossen).
Chloor Shock is er in tablet en granulaat vorm. Belangrijk: heeft u een chloor shock behandeling toegediend, dan moet het filtersysteem minimaal 2 tot 3 dagen ingeschakeld blijven. Plaats NOOIT een afdekking op uw zwembad nadat u chloor shock aan uw zwembadwater heeft toegevoegd! Oplossing: Pas filtratietijd aan.
Wij adviseren om het water 2 keer per week met een testset te testen. Zo ziet u of de pH-waarde nog goed is en of het chloor op peil is. Voeg 1 keer per week een langzaam oplossende chloortablet toe.
We raden wel aan om de pomp tijdens de warmere uren te laten draaien, omdat algen zich eerder in warmer water kunnen ontwikkelen. Maar aangezien je in de warmere uren jezelf het liefst in je zwembad begeeft raden we aan op warmere dagen de pomp in de ochtend en avond te laten draaien.
Dek het badje na gebruik 's avonds af met een zeil en schep met een klein netje de beestjes en al het andere vuil in de ochtend uit het bad. Zo kan het water makkelijk een dag of twee mee.
Een te hoge pH kan leiden tot ontwikkeling van gevaarlijke bacteriën, omdat het vrij chloor in je zwembadwater veel minder actief is. Daardoor stijgt het chloorverbruik en zal je dit dus sneller moeten toevoegen en doseren. Een te hoge pH-waarde is ook niet aangenaam voor de zwemmer.
De oplossing voor een te lage pH-waarde is het toevoegen van pH-plus. De hoeveelheid die je moet toevoegen is afhankelijk van de huidige pH-waarde van je zwemwater. Test dus eerst de pH-waarde van je water en bekijk op de verpakking van het product het schema voor een juiste dosering.
Met zekerheid zeggen hoe lang chloor actief blijft in je zwembad is eigenlijk niet mogelijk. De pH-waarde van het water kun je op peil brengen met pH+ poeder (als de waarde te laag is) of pH- poeder (als de waarde te hoog is.
Wanneer het zwembadwater niet voldoende chloor bevat, heeft algvorming vrij spel en krijgt u groen water. Test daarom na een goede onweersbui uw zwembadwater. Bij onvoldoende chloor is een chloorshock-behandeling het meest effectief om algvorming te voorkomen.
Laat na een schokbehandeling de pomp 24 uur draaien. Wij adviseren u om na een schokbehandeling ten minste 12 uur niet te zwemmen. Het chloorgehalte van het zwembad behoort zich tussen de 2 en 5 ppm te bevinden. 1,6 gram verhoogt het chloorgehalte van 1 m3 (1.000 liter), met ongeveer 1 ppm.
Mocht er toch zand op de bodem van het zwembad liggen, dan kun je de korrels eenvoudig van de bodem verwijderen met een zwembadstofzuiger. Een (automatische) zwembadstofzuiger zuigt moeiteloos algen, zand, bladeren en ander vuil uit het zwemwater.
Bij een pH-waarde van minder dan 7 spreken we van een verzuurd lichaam. Is je pH-waarde hoger dan 7,0 dan spreken we van basisch. De neutrale pH-waarde van je bloed ligt tussen 7,35 en 7,45. In een westers voedingspatroon worden (te) veel voedingsmiddelen geconsumeerd die het lichaam verzuren.
Hemoglobine neemt naarmate het bloed koeler wordt meer H+ ionen op. Hierdoor neemt de concentratie aan vrije H+ ionen in het bloed af en stijgt de pH met ongeveer 0.015 per °C daling. Andersom geldt dat de pH daalt met 0.015 per °C stijging.
Te veel (regen)water in het zwembad
Als je zwembad gevuld is tot de maximale hoogte, dan kan de regen er voor zorgen dat het waterniveau te hoog wordt. Hierdoor kan bijvoorbeeld de zwembadskimmer niet meer zijn werk doen en komt het water boven de rand. Ook is dit niet goed voor de constructie van het zwembad.
Als het chloorgehalte te laag wordt, is het zeer belangrijk om dit te corrigeren. Chloor werkt namelijk desinfecterend, waardoor algen en bacteriën vrij spel hebben als er niet genoeg chloor in het zwembad zit. U kunt een te lage chloorwaarde corrigeren door nieuw chloor toe te voegen.
Niet meer dan 300 gram per 10 m3 per behandeling. Wij adviseren u om in de avond na het zwemmen de benodigde pH-Minus aan het water toe te voegen. Voeg pH-Minus nooit direct aan het water toe, los het op in een 10 liter emmer met lauwwarm water en verdeel het daarna over het wateroppervlak.