Een stronkje witlof weegt gemiddeld 80 gram. Reken dus gemiddeld ruim 3 stronkjes witlof voor jouw dagelijkse portie groenten van 250 gram.
Witlof, ook wel 'Brussels lof' genoemd, is van oorsprong omstreeks 1830 vlakbij Brussel ontdekt. Het tweejarig bladgewas wordt in het eerste jaar in mei geteeld door de wortelen te zaaien, waarna het in de herfst wordt geoogst. Na het trekken worden ze in een donkere ruimte geplaatst.
Op elke verpakking kan je een sticker vinden met het label van Brussels Grondwitloof of Brabants Grondwitloof. Op dit label staat ook steeds de naam van de teler vermeld.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
In witlof zitten bepaalde vezels en probiotica die ervoor zorgen dat je lichaam op een natuurlijke manier hersteld. Probiotica zoals witlof bevatten bacteriën die je darmflora ook bevatten. Ze zorgen ervoor dat je darmen gezonder zijn en sneller herstellen van diarree.
Witlof bereiden & bewaren
Witlof kun je het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Het liefst in een open plastic zak. Witlof kun je 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren. Rauwe witlof kun je ook invriezen.
Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
Neem dan zeker een kijkje op www.grondwitloof.be.
Zoals de naam al doet vermoeden, groeit grondwitloof in volle grond. Daardoor is hij slechts van oktober tot april beschikbaar. Hydrowitloof ('gewoon' witloof) wordt in bakken en met water gekweekt. Deze soort groeit het hele jaar door en heeft een minder intense smaak dan grondwitloof.
Je kan ze beter enkele minuten blancheren (kort koken), laten uitlekken en nadien in een goed afgesloten container invriezen. De complete schotel witloofrolletjes met saus kan je best garen in de oven, laten afkoelen en nadien invriezen. Zorg ervoor dat je bereiding zorgvuldig en luchtdicht verpakt is.
Maak het witloof wat minder bitter
Snijd onderaan de kern het kegeltje uit de stronk. Je kan de bittere smaak van witloof ook verzachten door melk aan het kookwater toe te voegen. Witloof karamelliseren met wat honing is een goede manier om witloof te introduceren bij je kinderen.
Witlof invriezen is goed mogelijk, maar je moet er wel goed rekening mee houden voor welk gerecht je de witlof wilt gebruiken na het ontdooien. Het is immers niet meer vers, en kan dus voor verschillende gerechten niet meer gebruikt worden, althans niet zonder smaak verlies.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.
Zuurkool is namelijk gesneden witte kool die gefermenteerd is. Door dit proces zitten er meer probiotica in die goed zijn voor de spijsvertering. Ook zitten er veel vezels en vitamine A en C in zuurkool. Zuurkool is lekker licht verteerbaar, veel lichter dan de oorspronkelijke witte kool.
Volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit bevatten flink wat goede vezels. Zij voeden je darmflora en zorgen voor een diverse hoeveelheid darmbacteriën. Geef ze dus maar een prominente plaats op je bord.
Rauwe groenten bevatten stevige vezels, die onze spijsvertering hard aan het werk zetten, maar de opname van voedingsstoffen ook wel lastiger maken. Koken maakt de vezels zachter en beter te verteren. De vezels verdwijnen niet als je groenten kookt.
Bieten, rucola en spinazie
Die hebben een lange verzadiging. Nederlandse wetenschappers van de Universiteit van Maastricht hebben nog een opmerkelijke ontdekking gedaan. Zij hebben ontdekt dat rucola, spinazie en rode bieten binnen 5 uur de bloeddruk kunnen verlagen.
Onbeperkt eten.
Met slechts 1 gram per 100 gram behoort witlof tot één van de meest koolhydraatarme groenten. Hier kan je hier dus nooit teveel van eten.
Witlof kweken: Zaaien van witlof
In april kun je witlof ook al in de volle grond zaaien, maar dan op een beschutte plek. De buitentemperatuur moet dan wel minimaal 15 °C zijn. Start met het losmaken van de grond. Zaai daarna de zaden op 0,5 cm diepte en met 15 cm afstand van elkaar.
Hydrowitloof. 'Gewoon witloof' wordt geteeld volgens hydrocultuur, een meer moderne manier van telen op water. De meeste witloofstronkjes die je in de winkel vindt, zijn dan ook op deze manier gekweekt. De witloofkropjes groeien in bakken met stromend water waar ze na 3 à 4 weken klaar zijn om te oogsten.