In zomerse perioden kunnen dakplaten veel herrie maken door het krimpen en uitzetten. De zon warmt het dak op, terwijl het 's avonds weer afkoelt. Door extremen in de temperatuur of verschillen in luchtvochtigheid kan de dakconstructie gaan werken en kunnen de dakplaten kraken en knallen.
Door snelle variaties in de temperatuur en/of de relatieve vochtigheid van de dakconstructie gaat het dak werken, en kunnen de dakplaten gaan kraken en knallen. Uit verschillende geluidsmetingen is gebleken dat de geluidsniveaus behoorlijk kunnen oplopen. Het Bouwbesluit stelt geen eisen aan dergelijke geluiden.
Het 'werken' van het hout is namelijk de reden dat het kraakt. Het hout zet uit en krimpt, waardoor er soms ruimte gemaakt moet worden voor het materiaal. Dat is het moment dat het hout kraakt en dat je hoort.
Het bankstel kan kraken omdat het beuken makkelijk vervormt en kan dan op de verbindingen gaan trekken. De houtverbindingen gaan dan gedeeltelijk open staan. Door de wrijving, die ontstaat tijdens het gebruik, ontstaat er een krakend geluid.
Oorzaken van krakend geluid in uw huis kunnen zijn een onstabiele dakconstructie, slechte bevestiging van de dakplaten, of oplegging van de dakplaten op geschilderde balken zonder viltbescherming. Oplossing krakend geluid in huis: Opnieuw monteren van de dakplaten volgens het voorschrift van de fabrikant.
Ten eerste kun je de lattenbodem van je bed plaatsen op onderzetpoten. Kies je voor onderzetpoten in plaats van dwarsbalken, dan staat de bedbodem als het ware los in je bed. De houten lattenbodems maken dan geen contact met het houten bed en dan kan er dus ook geen wrijving ontstaan.
In hout zitten kleine holtes waar een beetje water in kan zitten. Als deze holtes dicht genoeg bij de verbranding komen, gaan ze koken. Hierdoor verhoogt de druk in het hout. Wanneer deze druk groot genoeg is, dan knettert het hout.
Houtworm maakt geluid
Hoor je – vooral op warme dagen – een knagend, raspend of zelfs ietwat smakkend geluid uit het hout komen? Dit geluid kan wijzen op de larven van houtworm of memel in hout. Het zijn de actieve larven, en niet de volgroeide houtwormkevers, die het geluid maken.
Boktorren kunt u herkennen doordat ze geluid maken in de houten balken in de kap van uw woning. Terwijl ze zich gedurende een aantal jaren een weg door het hout banen, kunt u hun geknaag horen. Dit geluid is in de zomer eerder waarneembaar dan in de winter.
Houten kozijnen merken wel degelijk dat ze ouder worden. Ze beginnen te kraken, te piepen en te kieren. Het vocht dat tussen het hout kruipt, gaat broeien als de temperatuur oploopt. Deze ongezonde lucht blaast zo uw woning in.
Boktor kan je herkennen aan de kleine gaatjes in het hout. Dit zijn de uitvliegopeningen en het begin van een heel gangenstelsel in het hout. Deze gaatjes zijn ovaalvormig en enkele millimeters groot. De gaatjes zie je pas als de larve van de boktor voldoende hout hebben gegeten om een volwassen boktor te worden.
De boktor zelf kan weinig kwaad en zal geen of nauwelijks schade aanrichten. Wel kan de boktor bacteriën met zich mee naar binnen nemen, die voor gezondheidsrisico's zorgen. Het is met name de larve van de boktor, vaak houtworm genoemd, die voor de schade aan uw woning zorgt.
Hoe kom je aan boktor in je huis? Je kapt hout uit het bos en je brengt het binnen voor de openhaard. Als je niet merkt dat er eitjes. larven of kevers in zitten, word je niet lang daarna geconfronteerd met een boktorprobleem.
Houtworm in huis verdwijnt niet vanzelf. Sterker nog, een plaag kan elk jaar terugkeren. Een worm wordt namelijk een volwassen houtwormkever en die zal later ook ergens eitjes willen leggen.
In de meeste gevallen vergoeden verzekeraars niet de kosten voor het bestrijden van houtworm. (Verzekeraars dekken helaas maar zelden de schade aangericht door ongedierte.) Wellicht maakt dit het op voorhand minder interessant om de houtworm te laten bestrijden.
U kunt houtworm herkennen als u in uw hout ronde gaatjes ziet die een grootte hebben van 3 - 6 mm gekomen. De kevers zijn chocolade bruin van kleur en hebben een ronde doorsnede. Het houtwormkevertje verbergt meestal zijn kop onder het halsschild. Een wijfje dat bevrucht is legt ongeveer 20 tot 60 eitjes.
Loofhout laat vlugger houtgassen vrij, zodat er tijdens het stoken nog maar zelden houtdeeltjes knetteren en wegspatten. Voor de open haard gebruik je best loofhout dat bovendien rustig brandt, zoals beuk of hout van fruitbomen. Naaldhout brandt minder lang dan loofhout, maar ook wilg en populier branden relatief kort.
Berkenhout – extra schoon, veel warmte. Essenhout – brandt traag, mooi vlammenspel. Eikenhout – brandt traag, weinig rook en geeft knetterende vlammen. Elzenhout – brandt sneller, maar geeft snel warmte af.
Gebruik onbehandeld hout
Stookhout mag niet behandeld, geverfd of gelakt zijn. Bij verbranding komen er schadelijke stoffen vrij. Dit kan gevaar opleveren voor jezelf en voor je omgeving. Bovendien ontstaat hierdoor meer aanslag in je houtkachel of houthaard en in het rookkanaal.
Stalen constructie onder de lattenbodem
Het staal kraakt uiteraard niet en zorgt er in plaats daarvan voor dat het bed op een zeer stevige wijze in elkaar komt te zitten. De lattenbodem en de rest van het hout rusten op het staal.
Een ander verschil tussen boxsprings en lattenbodems zit 'm in het geluid dat het bed maakt. Omdat boxsprings stabieler zijn en over het algemeen van meer solide materiaal zijn gemaakt, maken ze minder geluid dan een lattenbodem.
Re: Welk bed (en matras) van Ikea (140x200)?
Maar ik pas vak op het huis bij iemand, en daar slaap ik dan ook en zei heeft een nieuwe versie van de hemnes in 2 persoons uitvoering, en die ligt heerlijk, is erg stevig en kraakt ook niet. Dus dat zou wel een aanrader zijn.
Welk geluid maakt boktor? Met 'boktor geluid' bedoelen we het geluid dat de larven maken als ze in hout zitten. Want de kevers zelf maken geen geluid. Als je stil bent, hoor je misschien een zacht geknaag uit houten constructies in je woning of bedrijf komen.
Nee. Eenmaal volwassen hebben houtaantastende kevers maar één taak en dat is zich voortplanten en eitjes in hout afzetten. Niets meer en niets minder.