De gynaecoloog zal door onderzoek achterhalen of bij u sprake is van een soa, om welke seksueel overdraagbare aandoening het gaat en een behandeling voorstellen. Er zijn vele seksueel overdraagbare aandoeningen.
Gynaecologen doen, als er vruchtbaarheidsproblemen spelen veelal bloedonderzoek om aan te tonen of een patiënt ooit chlamydia heeft gehad. Via bloedonderzoek kan worden aangetoond of je ooit chlamydia hebt opgelopen, een uitslag zegt niks over het nu bij je dragen van de chlamydia bacterie.
SOA-test bij de GGD
Vrouwen maken zelf een uitstrijkje van de vagina en/of keel en/of anus. Dit testen we op chlamydia en gonorroe. De urine en/of keel en/of anus van mannen testen we op chlamydia en gonorroe.
Pijn of een branderig gevoel bij het plassen. Pijn in je onderbuik. Vocht uit je vagina (vaginale afscheiding), meer of anders dan anders. Pijn bij het vrijen.
Een soa gaat niet vanzelf over. Je moet het dus laten behandelen. En hoe eerder je een soa behandelt, hoe beter. Als je een soa hebt, heb je meer kans om ook een andere soa te krijgen.
Dat verschilt van soa tot soa. Gonorroe kan zich al na enkele dagen manifesteren, terwijl hepatitis B en genitale wratten soms pas na een half jaar kunnen aangetoond worden. De meeste soa's zijn na 3-4 weken aantoonbaar.
En hebben jullie in het begin van jullie relatie geen soa-test gedaan? Dan weet je nooit zeker of je allebei geen soa hebt uit de tijd voor je relatie. Je kunt namelijk ook een soa hebben als je geen klachten hebt. Je kunt een soa in je relatie dus aan elkaar blijven doorgeven zonder dat je dat weet.
Nu weten we hoevaak Chlamydia en Gonorroe voorkomen in Nederland, maar wat is nou de kans dat je dit krijgt van één keer onveilige seks? Voor vrouwen geldt dat je per keer dat je onveilige seks hebt met een besmette partner, 45% kans hebt om Chlamydia op te lopen en 80% kans hebt om Gonorroe op te lopen.
Kun je van chlamydia genezen? Ja. Je krijgt medicijnen en dan gaat de soa over. De klachten gaan dan weg.
Een soa-test bij de GGD is gratis en anoniem. De GGD geeft je bezoek aan de soa-poli niet door aan jouw ouders, huisarts of zorgverzekering.
Je kunt een soa hebben zonder dat je het merkt. Soms merk je wél iets. Bijvoorbeeld wratjes, blaasjes of wondjes op penis, vagina, anus (poepgat) of in je mond. Of pijn bij het plassen.
Met een echo kan de arts uw lichaam van binnen bekijken.
Als je vaker dan één keer chlamydia hebt gehad, dan wordt de kans op onvruchtbaarheid groter. Heb je wisselende seksuele contacten, dan is het belangrijk om regelmatig voor onderzoek naar de GGD te komen. Een chlamydia-infectie kan namelijk aanwezig zijn, zonder dat je klachten hebt.
Chlamydia en gonorroe oplopen zonder seksueel contact
Gonorroe of chlamydia oplopen zonder seks (penetratie) is ook mogelijk door orale seks. Deze SOA's kunnen zich dan namelijk nestelen in de keel waardoor er een grote kans is dat je de SOA weer doorgeeft.
Soa's die door een virus worden veroorzaakt (herpes, genitale wratten, hiv en hepatitis B) zijn moeilijker te behandelen. Dat wil zeggen: er zijn medicijnen om deze virussen en de klachten te onderdrukken, maar niet om de virussen uit je lichaam te verwijderen.
Maar dit hoeft niet. Ook als je niets merkt kun je chlamydia hebben en dus anderen ook besmetten. Als je chlamydia niet behandelt, kun je minder vruchtbaar of onvruchtbaar worden.
En schurft en schaamluis kan iemand op je overdragen door besmette kleding, handdoeken of beddengoed. Maar ook kun je genitale wratten oplopen door bijvoorbeeld een besmette handdoek. Gebruik dus nooit zomaar andermans handdoek, en trek nooit zomaar iemands ondergoed aan!
Bij orale seks loop je geen risico op een soa: fabel
"De kans op een soa is bij pijpen en beffen kleiner dan bij seks zonder condoom, maar je kunt het nooit helemaal uitsluiten. We raden daarom aan om geen sperma of bloed in je mond te krijgen als je niet zeker weet of je partner hiv of een andere soa heeft.
Verschil soa en schimmelinfecties
Bij een schimmelinfectie heb je vaak last van roodheid, jeuk en brokkelige, witte afscheiding. Sommige soa's geven dezelfde klachten, maar worden niet door een schimmel veroorzaakt. Een schimmelinfectie is niet besmettelijk en ook niet gevaarlijk.
Ongeveer 25% van de vrouwen krijgt klachten nadat zij chlamydia heeft opgelopen. De symptomen zijn: Symptomen die lijken op een blaasontsteking: pijn of een brandend gevoel bij het plassen; pijn in je onderbuik; veranderde vaginale afscheiding (andere kleur, geur of hoeveelheid);
De meest vastgestelde soa is chlamydia. Bij hetero's volgen herpes en genitale wratten (HPV). Bij homomannen is dat syfilis en gonorroe.
Abnormale afscheiding door een SOA
Ook SOA's kunnen je afscheiding laten veranderen. Bij chlamydia, de meest voorkomende SOA, merk je soms dat de afscheiding anders ruikt en dat het wat meer is dan anders. Ook kan er wat bloed uit de vagina komen na het vrijen. Daarnaast krijgen sommige vrouwen pijn bij het plassen.