De diagnose kan op verschillende manieren gesteld worden: Röntgenonderzoek (slikfoto). Voor dit onderzoek krijg je een contrastmiddel te drinken. De slokdarm en de maag zijn vervolgens goed zichtbaar op een röntgenfoto.
Operatie bij een middenrifbreuk
Wanneer leefregels en medicijnen geen verlichting meer geven, kun je een operatie ondergaan. Daarbij wordt het bovenste stuk van de maag om de onderkant van de slokdarm gedraaid. Hierdoor kan de maag niet meer omhoog door de opening in het middenrif en zullen je klachten verdwijnen.
Symptomen van pijn aan het middenrif
Spierspasmen. Kortademigheid / ademhalingsproblemen. Het is lastig om diep in en uit te ademen. Pijn in het midden van de rug.
Allereerst wordt de eventuele bestaande middenrifbreuk hersteld door middel van enkele hechtingen, al dan niet met strookjes materiaal. Vervolgens wordt de overgang van de slokdarm naar de maag versterkt. Dit gebeurt door de bovenkant van de maag los te maken van de omgevende weefsels (onder andere de milt).
Gebruik daarom voldoende voedingsvezels (volkorenbrood, groente, fruit) en vocht (minimaal 1½ liter per dag). Eet niet te veel vet. Neem ongeveer drie uur voor het slapengaan geen vast voedsel meer. Drink en eet niet tegelijkertijd.
Klachten en symptomen
Dit betekent dat het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag minder goed sluit en als er door een middenrifbreuk een deel van de maag omhoog is verplaatst naar de borstkas. Dit kan brandend maagzuur veroorzaken, ook wel refluxklachten genoemd.
Het middenrif of diafragma is een sterke spier tussen de buikholte en de borstholte. Deze spier wordt aangestuurd door een zenuw die vanuit het midden van de nek naar beneden loopt.
Het middenrif is een dun, koepelvormig laagje spier die horizontaal langs de onderkant van de ribbenkas loopt. Zijn vorm dankt het diafragma aan de plekken waar het aanhecht, te weten de onderste ribben, het borstbeen en de wervelkolom, en ook door de organen eromheen, met name het hart, de longen en lever.
U spreekt hen alle drie apart. De anesthesioloog geeft u uitleg over de vorm van anesthesie die tijdens de operatie gebruikt wordt. Ook krijgt u uitleg over de pijnbestrijding. De totale afspraak duurt ongeveer een uur.
Het Groene Hart Ziekenhuis en Alrijne Ziekenhuis hebben veel ervaring op het gebied van HD-Chirurgie (middenrifbreuken). Om u nog beter te helpen, werken de chirurgen uit beide ziekenhuizen nauw samen binnen Samen+.
Bij een middenrifbreuk, of als het middenrif (diafragma) verlamd raakt, is een hersteloperatie nodig. Meander Medisch Centrum heeft als enige in Nederland chirurgen die daarvoor kijkbuisoperaties via de buik uitvoeren. Zo herstelt u sneller na de operatie.
Een maagbreuk geeft in de meeste gevallen geen klachten en hoeft dan ook niet behandeld te worden. Wanneer er sprake is van terugvloeiing van de maaginhoud (reflux), kan behandeling nodig zijn. In eerste instantie zijn leefregels van belang.
In het middenrif zit een smalle opening waar de slokdarm (borstholte) doorheen loopt naar de maag (buikholte). Bij een middenrifbreuk is de opening tussen borst- en buikholte wat wijder dan normaal. De middenrifbreuk kan aangeboren zijn (hernia diafragmatica) of op latere leeftijd ontstaan (hiatus hernia).
Van borst- tot buikademhaling: bij alle vormen van ademhalen gebruik je het middenrif. Zonder (goed functionerend) middenrif kunnen we simpelweg geen ademhalen. Een middenrifademhaling wordt ook wel diafragma-ademhaling genoemd.
Verkramping van de middenrif spier heeft direct gevolgen voor het functioneren van het hart-ritme systeem: bloedsomloop en ademhaling. De bloeddruk kan erdoor hoger of lager worden. Het is mogelijk dat ademnood, hoge oppervlakkige ademhaling of zelfs hyperventilatie optreed.
Als de ribbenkast voor je gevoel wat vast zit, kan dat komen door stress, een verkeerde houding of ademhaling. Door een aantal simpele oefeningen toe te passen ontstaat er vanzelf weer ruimte.
Beperk het gebruik van gasvormende voedingsmiddelen, zoals koolzuurhoudende dranken, ui, prei, peulvruchten, koolsoorten, nieuwe aardappelen, paprika, komkommer, onrijpe banaan, vruchtensap en meloen. Beperk het gebruik van koffie, thee, kauwgom, chocolade, cacao, pepermunt en dille.
Door het inwerken van maagzuur op de maagwand ontstaat een pijnlijk gevoel in de bovenbuik dat vaak wordt omschreven als brandend maagzuur of maagpijn. Deze klachten ontstaan meestal na de maaltijd en 's nachts. Maagpijn is vaak het gevolg van gasophoping, opboeren of oprispingen in de darmen.
Cola bevat de stof fosforzuur en die stof werkt in potentie antibacterieel, maar er is niet bewezen dat het bij cola dan ook zo werkt. Daarnaast wordt koolzuur als reden gegeven dat het helpt, omdat mensen er vaak van moeten boeren.
Een maagbreuk ontstaat als de opening in het middenrif (hiatus), die normaal enkel de slokdarm doorlaat van borstkas naar buikholte, te breed wordt en daardoor toelaat dat de maag via deze opening in de borstkas glijdt.
De beste manier om het branderige gevoel te verminderen is het innemen van rauwe honing. De kleverigheid van honing zorgt namelijk voor een extra beschermlaagje over het maagslijmvlies, waardoor de zure oprispingen afnemen. Daarom is honing nuttig bij de behandeling van maagklachten.
Wanneer je een scheur in een pees en/of spier hebt kun je de volgende pijnklachten ervaren: Plotselinge lokale pijn met een kramp gevoel wat lijkt op zweepslag. Pijn neemt geleidelijk toe. Bewegingsbeperking en langdurige stijfheid.