Het dagelijks gebruik van online gamen, muziek luisteren of video's kijken neemt toe. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van een koptelefoon of oortjes. Met een goede koptelefoon of goede oortjes sluiten de oren af voor geluid in je omgeving. Hierdoor hoeft het volume niet harder om geluiden van buitenaf te weren.
Een hoofdtelefoon of koptelefoon is een systeem van twee luidsprekertjes die vlak bij de beide oren worden gedragen. Hoofdtelefoons worden gebruikt om geluid voor één enkele persoon weer te geven, zonder dat anderen mee kunnen luisteren of ermee worden lastig gevallen.
Door de betere geluidskwaliteit van een goede hoofdtelefoon kan je het volume ook wat zachter zetten.Je oren worden hierdoor minder belast en je kan iets langer blijven luisteren. De boodschap is duidelijk: verkies een hoofdtelefoon boven oortjes en ga verantwoordelijk om met volume en luisterduur.
Het langdurig dragen van een koptelefoon of oortjes kan voor onherstelbare gehoorschade zorgen. Oók als je de muziek niet hard zet. Kno-artsen maken zich er grote zorgen over; ze zien de problemen met gehoorschade bij jongeren toenemen.
De ruisonderdrukking zorgt ervoor dat u het volume niet harder hoeft te zetten om uw muziek goed te horen. Geluid kan schadelijk zijn voor het menselijk oor van zodra het de limiet van 80 decibel overschrijdt. Hoeveel schade er wordt veroorzaakt hangt af van hoe vaak of hoe lang u aan het geluid wordt blootgesteld.
✓ Beperk Je Blootstelling – De 60/60 Regel
Dat betekent luisteren op 60% van het maximum volume, niet langer dan 60 minuten achter elkaar.
Daarom is het advies: luister maximaal een uur per dag naar muziek op je koptelefoon of oordopjes. Als je te lang naar hard geluid luistert, kan je gehoorschade oplopen. Je beschadigt de haarcellen in je oor, waardoor je tijdelijk minder goed hoort of tinnitus krijgt (fluitende, suizende of piepende geluiden).
Een noise-cancelling koptelefoon is niet slecht voor je gehoor! Het zorgt er zelfs voor dat het voorkomt dat je je geluid ongewenst te hard zet om bijvoorbeeld het geluid van een naderende trein te overstemmen. Dus lieve mensen, bespaar jezelf een google speurtocht: veilig is dit apparaat zeker!
Oordopjes en oorsmeer
Inherent aan oordopjes is dat ze nauw aansluiten aan de gehoorgang. Dat betekent automatisch dat ze daar oorsmeer verzamelen. Na verloop van tijd kunnen oordopjes dit verzamelde oorsmeer in je oor duwen, waardoor er een ophoping ontstaat.
Omdat oordopjes in je oor zitten (en niet eroverheen) dempen ze het geluid minder goed dan noise-cancelling koptelefoons. Hoe beter de oordopjes in je oor passen, hoe meer het omgevingsgeluid ook passief wordt weggevangen. Door het kleine formaat zie je ze nauwelijks zitten en neem je ze makkelijk overal mee naartoe.
Het is niet te zeggen welke draagwijze beter is, aangezien dit voor iedereen anders is. Wel is een over ear koptelefoon op de lange termijn beter voor je gehoor. Doordat dit model je beter afsluit van je omgeving, zet je hem niet onnodig hard om van je muziek te genieten.
Als bijvoorbeeld veel muziek luistert tijdens het sporten, of als je geen zin heb om altijd een koptelefoon met je mee te nemen. Oordopjes passen ten slotte ook in je broekzak en zijn daardoor een stuk handzamer. Als je voor het beste geluid wil gaan met de beste noise cancelling, raden wij altijd een koptelefoon aan.
Bovenlangs, achterlangs of aan je oor
Er zijn headsets met een draagband over het hoofd, vaak zijn deze verstelbaar, met een draagband achter het hoofd of je kunt ze in of aan je oor plaatsen. Welke het prettigst is om te dragen, hangt van je persoonlijke voorkeur af. Voor de geluidskwaliteit maak het niet uit.
Noise cancelling gebruikt passieve akoestische methoden om achtergrondgeluid te verminderen en geluidsgolven te blokkeren. Active noise cancelling gaat nog een stap verder. Het creëert een geluidsgolf met een “anti-ruis” signaal dat de ruis onderdrukt nog voor het je oren bereikt.
Oorsuizen kan bijna continu aanwezig en erg hinderlijk zijn. Het kan de dagelijkse bezigheden belemmeren. Chronisch oorsuizen kan bij sommige patiënten zoveel klachten geven dat het oorsuizen hun hele leven beheerst.
Het verschil tussen een headset en koptelefoon
Het enige verschil is dat een headset een geïntegreerde microfoon heeft. Je zou dus kunnen zeggen dat een headset eigenlijk een koptelefoon met microfoon is, maar fabrikanten van headsets richten zich doorgaans toch op een andere doelgroep dan koptelefoonmakers.
De AirPods Max is met 629 euro flink duurder dan andere prima over-ear koptelefoons met ruisonderdrukking, zoals de Sony 1000XM4 en de Bose 700, die rond 350 euro kosten.
Een veel voorkomend probleem met koptelefoons ontstaat voor veel brildragers door de pootjes die in je oor of hoofd worden gedrukt door de kussens van de koptelefoon. Als jij voor langere tijd een koptelefoon wilt dragen is het daarom verstandig om te kiezen voor een koptelefoon met zachte kussens.
Eenmaal opgelopen gehoorschade door muziek of lawaai hersteld uiteindelijk niet meer en de gevolgen van gehoorschade zijn best groot. Ook een permanente piep of ruis in je oor waardoor het nooit meer stil is (tinnitus), is zeker geen pretje. Denk dus niet: “Dat zal mij wel niet niet overkomen”.
Houd u aan de 60/60 regel. Hoe luider de muziek, des te korter kunt u er veilig naar luisteren. Een goede vuistregel voor het veilig luisteren naar muziek is de 60/60 regel. Zet het geluid van uw apparaat waar u muziek op luistert op 60% van het maximale volume en las steeds een pauze in na 60 minuten luistertijd.
Er bestaat weinig gevaar bij het gebruik van oordopjes.
Oordopjes kunnen ook leiden tot tinnitus en oorinfecties. Wanneer ze regelmatig gedragen worden, kunnen ze oorsmeer dieper in uw gehoorgang duwen, waar het zich kan ophopen. Dit kan leiden tot tijdelijk gehoorverlies suizen in de oren (tinnitus).