Zwarte baret: Deze baret wordt alleen gedragen door leden van de cavalerie. Bruine baret: Deze baret in 'uni-khaki' kleur was de voorganger van de 'petrol' baret, en wordt behalve door oudgedienden en veteranen alleen gedragen door studentenweerbaarheden.
De commando's kozen voor groen. Het schijnt dat zij deze kleur ontleenden aan de salamander in het embleem van No. 1 Commando.
Blauwhelmen. Deelnemers aan een VN-missie heten ook wel blauwhelmen. Dit komt door de blauwe helmen of baretten die zij dragen. De blauwe helmen verwijzen naar de vlag van de VN.
De rode baret van luchtmobiele militairen is het internationale herkenningsteken van paratroepen en luchtlandingstroepen.
Het minimale of startsalaris begint bij € 885 en het maximale loon is € 11.437 bruto per maand.
Zij zijn hiervoor speciaal georganiseerd, getraind en uitgerust en zijn onderdeel van de organisatie. Daarnaast zijn er 'designated enablers'. Die behoren niet tot de SOF, maar kunnen wel ondersteunen. Het gaat met name om eenheden van 11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers.
Oranje Baretten is een jongerenprogramma van de landmacht op internet.
De Luchtmobiele Brigade is een infanterie-eenheid van de Landmacht die snel kan worden ingezet. Het onderdeel bestaat uit drie bataljons. In Schaarsbergen zitten het 11e en 12e, in Assen het 13e. Leden van de Luchtmobiele Brigade zijn te herkennen aan een rode baret.
De rode baret, wereldwijd hét symbool voor parachutisten en air assault-eenheden. De intocht had overigens een extra feestelijk tintje, want het betrof de 100e baretuitreiking. Na 20 februari komt het aantal militairen dat de rode baret mag opzetten op 11.000, onder wie 45 vrouwelijke militairen.
Deelnemers aan de Elementaire Commando-opleiding die rechtstreeks uit de burgermaatschappij komen en militairen die de rang van soldaat hebben, worden aan het einde van de Elementaire Commando-opleiding (na slagen en dus uitreiking van de groene baret) bevorderd tot korporaal.
Binnen de Koninklijke Landmacht voeren de wapens, dienstvakken, regimenten en korpsen een eigen embleem. Militair personeel dat is geplaatst bij het Korps Commandotroepen of registratief is ingedeeld bij het Korps Commandotroepen is te herkennen aan het baretembleem en de kraagspiegels op het uniform.
Nederlandse SOF hebben grofweg twee bloedgroepen. De mannen van het Korps Commandotroepen (KCT, landmacht) en de Maritime Special Operation Forces (MARSOF, marine). Het KCT doet vooral operaties op land, MARSOF vooral op en vanuit zee. Samen tellen KCT en MARSOF enkele honderden militairen.
De VCO duurt 12 maanden. In deze tijd leert de commando alle basiskennis om ingezet te kunnen worden.
De compagnie zet zich dagelijks in voor het bijzondere personeelsproject, dat onder de naam 'operatie Falcon Legion' aangepakt wordt als een militaire missie. Voor Defensie is deze benadering uniek.
De brigade (2.000 tot 3.000 militairen) is de grootste eenheidsvorm die de landmacht kent. Gevolgd door bataljons (400 tot 2.000 militairen) en compagnieën (100 tot 150 militairen).
De opleiding is fysiek best zwaar en je hebt pieken dat het ineens echt zwaar wordt. Het volgende moment krijg je ineens rust en doe je ineens even helemaal niets fysieks meer; dan voel je de bui al hangen en weet je niet wat er verder gaat komen.
Een brigade kan zowel een onderdeel van een divisie zijn alsook een zelfstandige gevechtseenheid. Het is de kleinste eenheid van verbonden wapens. Het is een gevechtseenheid van 2000 – 5000 militairen.
Embleem. Het embleem van de Eerste Divisie "7 December" bestond uit het wapen van Batavia - een zwaard met lauwerkrans op rode ondergrond - waaraan waren toegevoegd de letters EM van Expeditionaire Macht. Het embleem is oorspronkelijk ontworpen voor een op te richten expeditionaire legermacht voor de strijd tegen Japan ...
Geen vrouwelijk commando
Bij de Luchtmobiele Brigade werken inmiddels tientallen vrouwen, maar bij het Korps Commando Troepen "is het nog geen vrouw gelukt om toe te treden", meldt het ministerie van Defensie. De enige werkplek bij Defensie waar vrouwen nog niet terecht kunnen, zijn de onderzeeboten.
Voor special forces zijn dit de opleidingen tot maritime special forces operator (algemeen), mountain leader (militaire berggids) en kikvorsman (onderwaterspecialist). Deze opleidingen zijn niet voor iedere marinier weggelegd en worden tot de zwaarste militaire trainingen ter wereld gerekend.
Volgens het voorschrift „Bepakking PSU voor Mannelijke Militairen" draagt de man de volgen- de goederen aan het lichaam: ondergoed, sok- ken, binnenjas en -broek, gevechtsjas en -broek, veldschoenen, pet vt, gelaatsnet, zakdoek, zak- boekje en herkenningsplaatjes, tezamen wegend 7470 gram.
50 kilo bepakking is best veel en daarmee urenlang in het donker door het bos lopen, met als je geluk hebt een paar uur slaap, is wel een dingetje.