Zogenaamde bekistingen zijn gewoon tijdelijke constructies die worden gebruikt tijdens bouwwerkzaamheden. De betonbekisting mag pas worden verwijderd als het beton voldoende sterkte heeft bereikt. Betonbekisting kan alleen worden verwijderd als het beton voldoende is uitgehard.
Bekisting wordt normaal al na één dag weggehaald, maar kan uiteraard ook later.
Het beton wordt hierbij na 1,5 dag ontkist. In de eerste 5 tot 10 dagen droogt het beton snel op. Na deze periode is te zien dat het droogproces afneemt.
Hoe lang er nabehandeld moet worden hangt af van de volgende factoren: De sterkteontwikkeling van het beton in het werk. De temperatuur in het betonoppervlak. Bij temperaturen boven 5°C en samengesteld met een normaal cement, is, voor beton geleverd in milieuklasse XC1, nabehandeling gedurende een halve dag voldoende.
Bij het storten van betonmortel voor een vloer of bij het leggen van een fundering voor een muur of tuinhuisje heb je een bekisting nodig.
Verloren funderings bekisting
Hier wordt voor gekozen wanneer de bekisting na de betonstorting moeilijk bereikbaar is. Omdat het materiaal niet meer te hergebruiken is, wordt vaak gekozen voor goedkope materialen zoals piepschuim (Tempex EPS) of zachtboard.
De droogtijd van beton is ongeveer één dag. Dan kan de bekisting verwijderd worden. Na circa vier weken is het beton helemaal uitgehard en de vloer, wand of het dak op volle sterkte.
Er zijn verschillende manieren om het beton voldoende vochtig te houden: Afdekken van het betonoppervlak met plastic folie. Vrijkomend water uit het beton kan daardoor niet verdampen. Een dampdichte vloeistof, op het oppervlak aanbrengen.
Wanneer is beton droog genoeg? Om er zeker van te zijn dat je beton droog genoeg is kun je een stukje folie over een klein deel van het beton plakken. Zit er na 8 uur geen condens aan de onderkant van de folie dan is het beton al redelijk droog , maar in de vloer duurt het echt nog wel even voordat hij droog is.
Wanneer u beton stort voor een fundering is ook hier de droogtijd 28 dagen.
Water is goed voor beton, zo droogt het minder rap uit en kan het beter uitharden. Uitdrogen en uitharden zijn dus niet hetzelfde. Beton kan perfect uitharden onder water, het is zelfs beter bij normale bouwkunde.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.
Hoe meer water er in beton zit, hoe gemakkelijker het kan worden gegoten. Zit er te weinig water is dan is het beton te droog en lijkt het op “grond”. Als er teveel water in zit dan is het beton te nat. Als het dan in een vorm gegoten wordt zal het grind onderin liggen en drijft het cement bovenop.
Vooral bij vloeren is dit risico erg groot, omdat je daar een erg groot oppervlak hebt in verhouding tot het volume. Daardoor kunnen er al scheuren ontstaan nog voor het beton begint te binden. Verdampt er te veel water, dan kan de toplaag ook 'verbranden'.
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
Hoe dik een betonvloer is, is afhankelijk van de locatie waar de vloer komt en of het enkel een leefvloer is of ook een constructievloer. Een betonvloer begint bij minimaal 7 centimeter dik en bijvoorbeeld buiten kan een minimale dikte van 15 of zelfs 20 centimeter nodig zijn.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.
Indien je geen wapening in de fundering aanbrengt dan moet deze rond de 30 cm dik zijn. Door wapening toe te voegen kan je de dikte beperken tot zo'n 10 a 15 cm. Het maken van beton voor de fundering is eigenlijk heel simpel.
Houten bekisting
Wanneer u zelf een fundering gaat storten, dan is het nodig om een juiste materiaalkeuze voor de bekisting te maken. Voor kleinere funderingen voldoen steigerplanken. Gaat het om een grotere oppervlakte, kies dan voor betontriplex (ook wel betonplex).
Bekisting is een vorm of mal die onder andere kan worden gebruikt bij het storten van beton. De bekisting wordt gemaakt voordat het beton wordt gestort. De bekisting vormt de begrenzing waarbinnen het beton kan vloeien. Hierdoor houdt de bekisting het vloeibare beton op zijn plaats tijdens het uitharden.
Een bekisting wordt doorgaans opgebouwd door gespecialiseerde timmerlieden, de wapening wordt aangebracht door betonstaalvlechters (ijzervlechters). Het komt ook voor dat de bekisting na gebruik niet verwijderd wordt. Men spreekt dan van verloren bekisting.