Mensen vluchten wegens vervolging, of omdat er oorlog, conflict of geweld heerst in hun land van herkomst of omdat ze worden vervolgd vanwege hun ras of nationaliteit, godsdienst, politieke overtuiging of het behoren tot een bepaalde sociale groep.
De meeste asielzoekers die in Nederland asiel aanvragen, krijgen een verblijfsvergunning. In 2022 gold dat voor ongeveer 78% . Je mag hier blijven als je in het land van herkomst gevaar loopt door oorlog, geweld of vervolging.Armoede, honger, natuurrampen en andere redenen leiden niet tot een verblijfsvergunning.
Tegelijkertijd verbeterden het opleidingsniveau en de werkgelegenheid van Surinamers, Turken en Marokkanen aanzienlijk. Door de Wet Cohen daalde na 2000 de asielmigratie sterk.
Reden van migratie
Bijvoorbeeld omdat ze moeten vluchten voor oorlog en ellende. De meeste mensen migreren om andere redenen. Bijvoorbeeld om in een ander land te werken (arbeidsmigratie) of om te studeren (kennismigratie). Maar ook om met hun familie samen te zijn (gezinsmigratie).
Vluchten doe je niet zomaar. Er is bijvoorbeeld in hun eigen land oorlog. Of de mensen worden bedreigd, omdat ze een ander geloof hebben of van een andere stam of ras zijn. Of alleen maar omdat ze een andere mening hebben of een andere sexuele geaardheid.
En die financiële toelage? Die is gebaseerd op Nibud-normen en de procedurele fase waarin de asielzoeker zit, en bedraagt voor een alleenstaande asielzoeker maximaal 60 euro per week: 47 euro voor eten en kleren, 13 euro is 'zakgeld'.Een gezin met twee kinderen krijgt iets meer dan 117 euro per week.
Uitbuiting. Vluchtelingen en asielzoekers zijn vaak overgeleverd aan de hulp van anderen, waardoor zij kwetsbaar zijn voor misbruik. Tijdens hun vlucht vallen mensen vaak in handen van mensensmokkelaars en criminele bendes, die hen slecht behandelen en uitbuiten.
Reden voor immigratie
Zo komen arbeidsmigranten naar Nederland om te werken, en volgen studiemigranten een opleiding in Nederland. Voor gezinsmigranten is niet werk, maar trouwen, samenwonen of aansluiten bij een familielid de belangrijkste reden om naar Nederland te komen.
Van de 15,0 miljoen inwoners die in Nederland zijn geboren, behoren 2,1 miljoen mensen tot de tweede generatie: ze zijn zelf in Nederland geboren, en één of beide ouders zijn in het buitenland geboren.
Door vrij verkeer van arbeid tussen Nederland en de rest van de Europese Unie stijgt het aantal arbeidsmigranten in Nederland al jaren. De meesten van hen komen uit Polen en andere EU-landen.
Ja, gemeenten hebben de wettelijke taak om asielzoekers die een verblijfsvergunning krijgen een plek te geven om te wonen. Het COA brengt mensen met een verblijfsvergunning in contact met de gemeenten. Daarna moet de gemeente zorgen voor een woning, zoals een zelfstandige (huur)woning of een gedeelde woning.
Mensen met een asielstatus krijgen eerst een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd (5 jaar).Deze vergunning wordt na 5 jaar meestal omgezet in een vergunning voor onbepaalde tijd. Behalve als er belangrijke redenen zijn om de vergunning in te trekken.
Het aantal mensen dat in 2022 via gezinshereniging naar Nederland kwam (10.927 mensen) is vergelijkbaar met 2021 (10.120 mensen). Het totaal aantal asielzoekers en nareizigers in Nederland in 2022 komt daarmee op 47.991. Veruit de grootste groep kwam uit Syrië, gevolgd door Turkije en Afghanistan.
Veelvoorkomende situaties zijn: Asielzoekers die geen recht hebben op asiel maar een leven in de illegaliteit verkiezen boven terugkeer. Bijvoorbeeld door schaamte voor vrienden en familie of in hun thuisland gemaakte schulden om de reis te kunnen afleggen.
In 2018 kwamen 581 duizend asielzoekers van buiten de EU-28 naar een van de landen van de Europese Unie. Duitsland ontving verreweg de meeste eerste asielverzoeken, 162 duizend. Daarna volgden Frankrijk (111 duizend), Griekenland (65 duizend), Spanje (53 duizend) en Italië (49 duizend).
Van de asielzoekers die definitief worden afgewezen (in 2019 waren dat er 26.000, in 2020 nog eens 19.000), vertrekt ongeveer de helft 'aantoonbaar', waarvan weer de helft onder dwang. Duizenden asielzoekers verdwijnen ieder jaar.
Op 1 januari 2022 beschikten volgens het CBS 16,3 miljoen Nederlanders van de inwoners in Nederland over de Nederlandse nationaliteit. Dat is een kleine 93% van alle Nederlanders.
Van de 16,8 miljoen mensen in Nederland is 11,7 procent 'niet-Westerse allochtoon', 9,4 procent 'Westerse allochtoon' en 78,9 procent 'autochtoon'.
De populairste bestemmingslanden van Nederlanders zijn al jarenlang dezelfde: België en Duitsland voeren de lijst aan, gevolgd door Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Andere populaire bestemmingslanden zijn Frankrijk, Australië en Turkije.
"Een asielzoeker is iemand die hier een asielaanvraag indient om hier bescherming te kunnen krijgen. Een vluchteling is iemand die ook daadwerkelijk bescherming krijgt. Dat zijn mensen die ook echt gevaar lopen in hun land van herkomst."
Migratie naar Nederland
Eerst vanwege economische motieven, later door de politieke omstandigheden in Turkije. Naar Duits voorbeeld ging ook Nederland in de jaren '60 op zoek naar arbeidskrachten in Turkije. Vele duizenden jonge mannen werden geworven voor werk in Nederlandse bedrijven.
Van de 910 duizend in Nederland geboren inwoners met twee in het buitenland geboren ouders, heeft veruit het grootste deel een Buiten-Europese herkomst. Een vijfde (189 duizend) heeft een Marokkaanse herkomst, een iets kleiner aantal (165 duizend) een Turkse.
884.985 asielzoekers vragen in 2022 bescherming in een EU-land, een stijging van 347.355 (bijna 65%) ten opzichte van 2021: 537.630. 15% daarvan is afkomstig uit Syrië, 13% uit Afghanistan. Een kwart van de asielaanvragen in de EU27 wordt in Duitsland gedaan, 16% in Frankrijk en 13% in Spanje.
Vluchtelingen zijn goed voor economische groei
Immigratie zorgt voor een instroom van nieuwe kennis en nieuwe ideeën, wat economische activiteit stimuleert. De vluchtelingen zijn bovendien veelal hoogopgeleid. Hun talenten kunnen worden benut, bijvoorbeeld om braindrain in de Nederlandse krimpregio's tegen te gaan.
Tijdens het asielproces hebben asielzoekers met verschillende organisaties te maken. Zo neemt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de asielaanvraag in behandeling. En geeft VluchtelingenWerk Nederland onder meer voorlichting over de asielprocedure. Het COA werkt met al deze organisaties samen.