Het is verleidelijk om voor warm water te gaan, maar dat verhoogt het risico op bacteriën en de binnenkant van het vlees kan zelfs al wat beginnen garen. Koud water is dus een veiligere keuze.
Gebruik geen heet water:
Het gebruik van heet water om vlees te ontdooien is een no-go. Het kan de buitenkant van het vlees te snel opwarmen terwijl de binnenkant nog bevroren is, wat leidt tot ongelijkmatige garing en mogelijke bacteriegroei.
Als u maar een paar uur de tijd hebt om uw kip te ontdooien, kunt u koud water gebruiken om het te ontdooien. Ontdooi vlees nooit op kamertemperatuur of in heet water. Volgens de USDA komt vlees in de "gevarenzone" zodra het 40 graden F bereikt, waar bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen en het onveilig maken om te eten .
Hoewel het al lang bewezen is door verschillende wetenschappers, weten heel veel mensen nog niet dat je voedingswaren het snelst en het best kunt ontdooien met koud water. Als je de etenswaren goed inpakt met plastic folie en in water legt, is de ontdooitijd een heel stuk korter dan in de koelkast.
Het kan natuurlijk gebeuren dat je vergeet om het vlees uit de vriezer te halen. Leg het vlees dan in een bak en voeg lauwwarm water hieraan toe.Op het laatst kun je nog wat warmer water toevoegen. Na 15 tot 20 minuten zal het vlees ontdooid zijn.
Kip ontdooien in de koelkast
De eerste en over het algemeen beste manier om kip te ontdooien is in de koelkast. Leg simpelweg je stuk kip met verpakking en al in de koelkast (het liefst bij 2-3 °C) en laat het langzaam op natuurlijke wijzen op temperatuur komen.
De methode van ontdooien met koud water is gunstig wanneer een korte ontdooitijd vereist is . Bij deze methode wordt bevroren voedsel ondergedompeld in een tank met koud water bij een temperatuur boven het smeltpunt van het voedsel. Warmteoverdracht vindt plaats door het temperatuurverschil tussen het voedsel en het water.
Vul een schaal met koud kraanwater en leg het bevroren vlees daarin op het keukenblad, buiten de koeling. Natuurlijk moet het wel goed verpakt zijn; in een vacuüm zak of in een stevige zip-lock. Het water trekt erg snel de kou uit het vlees zodat het vlot naar de 0 graden gaat.
De voordelen van koud water
Zelfs vlees dat in ijskoud water ligt ontdooit veel sneller dan wanneer je het vlees op kamertemperatuur laat ontdooien. Voedselveilig: De kern van het vlees ontdooit sneller wanneer het in water ligt, terwijl het vleesoppervlak koel blijft. Hierdoor is er weinig kans op bacteriën.
Dat bevriezen is eigenlijk het stollen van een vloeistof. Je zou zeggen dat koud water eerder bevriest omdat het sneller onder de nul graden is. Maar niets is minder waar: warm water bevriest sneller! Dat komt omdat warm water zuiverder is en minder gassen bevat.
Plaats heet water (in kommen of glazen) in het vriesvak van uw apparaat, zorg ervoor dat u voldoende handdoeken en een geschikte bak hebt voor het water dat ontstaat door het ontdooien van ijs. Wacht tot de vriezer ontdooid is. Dit kan enkele uren duren.
Vlees, gevogelte en zeevruchten kunnen in hun verpakking worden ontdooid. Het zou niet langer dan een dag moeten duren om een pond vlees volledig te ontdooien; grotere stukken vlees zullen langer duren. De meeste zeevruchten kunnen in slechts 12 uur worden ontdooid. Moeten snel ontdooid worden — vacuümverpakte producten moeten 30 tot 60 minuten in koud water worden gelegd .
Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst. Ontdooi deze producten altijd in de koelkast bij maximaal 4°C en leg ze nooit opnieuw in de vriezer als ze langer dan twee uur buiten de koelkast hebben gelegen.
Op het aanrecht laten ontdooien kun je beter niet doen, bij kamertemperatuur kunnen mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën snel uitgroeien.
Na ontdooien houdt men voor kip en vlees meestal een dag of 3 houdbaarheid in de koelkast aan. Omdat dit vlees zonder antibiotica, salmonella en ESBL is, kun je daar gerust wat dagen bij op tellen. Bederf minder snel op. Als de koelkast koud genoeg staat is het ook langer houdbaar, tot zo'n 5 dagen.
Bewaar de maaltijd na het ontdooien nog maximaal 48 uur in de koeling. Leg een (deels) ontdooide maaltijd nooit opnieuw in de vriezer. Heb je de maaltijd niet binnen 48 uur gebruikt, gooi de maaltijd dan weg.
Zorg ervoor dat het water koud is – warm of heet water gebruiken is onveilig en bevordert de groei van bacteriën op het gevogelte . Ververs het water elke 30 minuten.
Zodra ze echter beginnen te ontdooien en warmer worden dan 40 °F, kunnen bacteriën die mogelijk al aanwezig waren voor het invriezen, zich gaan vermenigvuldigen. Bederfelijke voedingsmiddelen mogen nooit op het aanrecht of in heet water worden ontdooid en mogen niet langer dan twee uur op kamertemperatuur worden bewaard.
Je kunt absoluut vanuit bevroren koken. De kooktijd verandert, dus afhankelijk van wat je kookt en hoe, is het misschien niet het beste idee. Je zult waarschijnlijk geen kipfilets bakken, maar je moet ze ook niet frituren, omdat het water in de kip de olie een beetje raar kan maken.
Ontdooien in koud water
Als u kip snel moet ontdooien, gebruik dan de koudwatermethode. Doe de bevroren kip in een lekvrije plastic zak en dompel hem onder in koud water. Ververs het water elke 30 minuten om ervoor te zorgen dat het koud blijft.
Door het geleidelijk ontdooien krijgen bacteriën geen kans en blijft het vlees lekker sappig. Ontdooi het vlees door het afgedekt op een bord of in een schaal onderin de koelkast te leggen zodat vleessappen niet op andere producten kan lekken.
Kip en ander gevogelte kun je, mits het vers is, tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Bewerkte kip, zoals kipschnitzels en gemarineerde kipfilet, blijven 1 maand goed. Een hele kip of kalkoen, dat is heel andere koek: die kun je wel tot een jaar invriezen.
Niet doen: voedsel ontdooien in heet water
Heet water ontdooit voedsel snel, maar het verhoogt ook de temperatuur voorbij die kritische 40 graden. Niet alleen beginnen bacteriën te groeien, maar het vlees kan ook gaan koken voordat u dat wilt.
Koud water ontdooien
Het is essentieel om het water zo nu en dan te verversen om het op een veilige temperatuur te houden. Koud water ontdooit sneller dan in de koelkast, maar wees voorzichtig om voedsel niet te lang op kamertemperatuur te laten staan, omdat dit bacteriegroei kan bevorderen.
Een föhn is misschien de beste oplossing voor een natte bos haar (of om gebraden kip knapperig te maken), maar het is absoluut niet geschikt om een kalkoen te ontdooien . Je brengt je kalkoen in de temperatuurgevaarzone (tussen 40 en 140°F), een open deur voor schadelijke bacteriën om in je eten te floreren en je ziek te maken.