Taiwan produceert zo'n 90 procent van de meest geavanceerde chips die wereldwijd gemaakt worden en in tal van elektrische apparaten en gadgets gebruikt worden, zoals iPhones en computers. En TSMC is een van de belangrijkste fabrikanten. Als de productie daar stokt, hebben alle fabrikanten van elektronica daar last van.
Taiwan is arm aan natuurlijke grondstoffen. Van de energie die het land verbruikt wordt zo'n 97% ingevoerd. Olie en olieproducten maken ongeveer 50% van de totale energie-import uit, gevolgd door steenkool met een aandeel van 30%.
Het onafhankelijke Taiwan heeft een dynamische kapitalistische economie die grotendeels steunt op industriële productie en vooral de export van halfgeleiders, elektronica, machines en petrochemische producten.
Met name in de technologische sector is Taiwan één van de grote spelers (al is dit niet altijd algemeen bekend). De grote merken zoals Apple, Asus en HTC laten hun producten of onderdelen maken in Taiwan.
De voornaamste taak van is het verdedigen van de eilanden tegen een mogelijke Chinese invasie. Taiwans strijdkrachten tellen circa 290.000 manschappen en bijna 1,7 miljoen reservisten.
1. Het leger van de Verenigde Staten. Op een onbetwiste eerste plaats staat het leger van de Verenigde Staten. Dat merk je onmiddellijk aan het jaarlijkse militaire budget: 587 miljard dollar!
In een totale strijdmacht van 7.054.000 mensen tellen de gewapende troepen van de Volksrepubliek van China 2.285.000 actieve militairen (de grootste groep ter wereld), 800.000 reservisten en zoveel als 3.969.000 paramilitairen in hun rangen.
Er zijn steeds meer Chinese merken die de Europese automarkt willen veroveren. Denk aan MG, Lynk & Co, BYD en Nio. De eerste Xpeng is ook al gesignaleerd in ons land. Van een paar merken zul je wellicht nog nooit gehoord hebben, maar het kan zo maar eens zijn dat je ze straks overal ziet rijden.
Chinese automerken zien we steeds meer op de Nederlandse automarkt, neem: MG, Lynk & Co. en Xpeng. Hier komt nu een nieuwe fabrikant bij: BYD (Build Your Dream). Helemaal nieuw is BYD voor Nederland niet.
14 januari 2022 In het Nederlandse straatbeeld doemen steeds meer Chinese auto's op, voornamelijk elektrische SUV's. De Chinese vierwieler had weliswaar een slechte start, maar door samenwerking met diverse Europese automerken timmert-ie hard aan de weg.
Zelfs voor vegetariërs is er volop keus. Enkele voorbeelden van traditionele gerechten uit Taiwan zijn: Buddha jumps over the wall: stoofpot van zeevruchten, kip, eend en varkensvlees gesudderd in rijstwijn. Peking eend: eend met zoete vruchtensaus, ui en komkommer, in deeg verpakt (Chinees gerecht)
Taiwan is een eiland in Azië. Het hoorde lange tijd bij China. Bijna 70 jaar geleden was er een burgeroorlog in China en daarna raakte Taiwan afgescheiden van het vaste land. Het eiland heeft nu een eigen regering, eigen wetten, eigen geld en een eigen leger.
Autofabrikanten die hun productie moeten stilleggen en PlayStations die niet geleverd worden. Het is het gevolg van het wereldwijde tekort aan computerchips. In Taiwan staat 's werelds grootste fabrikant onder grote druk, zeker nu het land worstelt met de ergste droogte in decennia.
Chinese holding met Europese merken
We realiseren het ons wellicht niet altijd, maar enkele Europese merken is in eigendom van Chinese bedrijven. Zo heeft de holding Geely alles te zeggen over Volvo, Lotus, London EV Company (LEVC, bekend van de Londense taxi's en bestelwagens) en het nieuwere merk Polestar.
Volvo Cars is definitief in handen van het Chinese Geely. Het Amerikaanse Ford zette de stoere Zweed in de etalage als gevolg van de financiële crisis. Sinds 2007 ontdeed het Amerikaanse bedrijf zich al van Jaguar, Land Rover en Aston Martin.
Lynk & Co is in 2016 opgericht door Geely, voluit Zhejiang Geely Holding Group, een Chinese gigant die inmiddels praktisch eigenaar is van onder meer de in Europa bekende merken Lotus, Polestar en Volvo. De holding werd in 1986 opgericht en begon in het witgoed voor het in 1997 in de auto-industrie stapte.
In de lijst van de top tien beste auto's volgens de Reliability Index, komen maar liefst vijf auto voor van Japanse afkomst voor. Dit zijn auto's van de merken Mazda, Nissan, Honda, Toyota en Mitsubishi, dus we kunnen wel stellen dat de automerken die uit Japan komen goed scoren op de betrouwbaarheid.
Het leger van Bhutan heeft tien gepantserde wagens en twee helikopters. Toch wordt het gezien als het zwakste leger ter wereld vanwege de kleinschaligheid.
Alle Navo-landen bij elkaar beschikken over zo'n 3,5 miljoen militairen. Het Zweedse leger is laatste jaren gegroeid, na een herinvoering van de dienstplicht.
De huidige omvang van de Oekraïense strijdkrachten, die bestaan uit 250.000 (215.000 militairen), is na de Russische strijdkrachten de grootste in de regio.