Dat zorgt niet alleen voor slijtage en verminderde werking van je fietsketting maar eigenlijk van de gehele aandrijflijn. Regelmatig ontvetten van je fietsketting helpt om dat te voorkomen en zorgt er voor dat jouw fietsketting blijft schakelen onder alle omstandigheden.
Je kan heel eenvoudig wat ontvetter aanbrengen op de gehele lengte van de ketting. Gebruik dan een oude tandenborstel om al het vuil te verwijderen en spuit vervolgens met de tuinslang de ontvetter er af. Laat de ketting ongeveer 10 minuten drogen voordat je hem weer vers in de olie of wax zet.
Vergeleken met kettingolie heeft wax enkele voordelen.Naast dat een uitgeharde wax weinig tot geen vuil aantrekt, laat het je ketting ook langer meegaan. Door de mindere vervuiling van je aandrijflijn wordt slijtage namelijk verminderd. Hierdoor blijft je fietsketting langer efficiënt lopen.
Spuit de ketting, cassette, derailleurwieltjes en tandwielen in met de ontvetter. Als je de ketting regelmatig ontvet, hoef je hem maar licht in te spuiten. Borstel de onderdelen goed in met een kwast, zodat de ontvetter overal zit. Bewaar je kwast in een oude bidon met een bodempje ontvetter erin.
In de wintermaanden dien je de ketting vaker te reinigen, vanwege het pekel dat op de weg ligt. Dit spat op tijdens het fietsen en is schadelijk voor de gehele fiets. Over het algemeen is het verstandig om een racefiets ketting na iedere 250km te reinigen en te smeren.
MOTORKetting smeren
Het is belangrijk om de ketting minimaal iedere 750km te smeren om roestvorming te voorkomen. Toch wordt geadviseerd om de ketting direct na het rijden te smeren en een nacht te laten aan-drogen. Spuit in dit geval niet te veel per keer. Er zijn verschillende soorten vet te gebruiken.
Wanneer je je fietsketting gaat smeren kun je kiezen tussen verschillende soorten smeermiddel. Je kunt kiezen voor kettingolie of ketting wax. Kettingolie is het soort smeermiddel dat het meeste gebruikt wordt onder fietsers. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je fietsketting te smeren met ketting wax.
Een veel gemaakte beginnersfout: WD40 gebruiken. Gebruik WD40 nooit en te nimmer voor het smeren van je fietsketting.
Magische WD-40
Het kiezen van een goede ontvetter vereist veel onderzoek en geld om ze uit te proberen. WD-40 Specialist Universele Reiniger kan voor talloze functies worden gebruikt. Als u op zoek bent naar roestpreventie of gereedschapsopslag dan is WD-40 uw beste vriend.
Over het algemeen zal doodgewone motorolie als smeermiddel voor de fietsketting, net als olijfolie, voor voldoende smering zorgen.
Gebruik absoluut geen siliconenspray. Hoewel het slot wordt gesmeerd, trekt een siliconenspray vuil aan. Een speciale slotspray is vetvrij en trekt daardoor ook geen vuil aan en zorgt ervoor dat de draaiende cilinderdelen en de sluitpallen soepel blijven.
Een goed aangebrachte wax biedt de volgende voordelen: Wax blijft goed zitten op de ketting, waardoor tussendoor smeren minder vaak nodig is. Ketting wax trekt nauwelijks vuil aan, je ketting blijft dus langer schoon.
Gebruiksaanwijzing Squirt Lube kettingwax
Breng een laag aan door de cranks te laten draaien. Laat ongeveer 3 uur drogen alvorens je een 2e en 3e laag aanbrengt.
Met een gesloten kettingkast is de fietsketting helemaal beschermd tegen vuil en weersinvloeden. Daarom is dit type kast het best voor de levensduur van je ketting. Ook je kleding wordt beschermd.
Afhankelijk van de kwaliteit van je kettingspray! Maar ongeveer elke 300 km insmeren én na een regenbui is een goede richtlijn. Doe dit na een rit zodat de ketting warm is en het vet goed kan hechten. Voorzie de binnenzijde van de ketting van voldoende vet, de buitenzijde mag ook gerust wat vet krijgen.
Het is raadzaam om na 2-3 keer je ketting smeren de ketting volledig te reinigen en opnieuw in het vet te zetten. Of eerder als je constateert dat er veel vuil door het kettingvet is opgenomen.
Schoonmaakazijn 14°
Om schoon te maken, gebruik je altijd gewone witte azijn of schoonmaakazijn. Je kunt azijn gebruiken als allesreiniger, ontvetter, ontkalker en wasverzachter.
Afwasmiddel en groene zeep zijn ideale ontvetters. Ze rekenen bijvoorbeeld moeiteloos af met vettige schalen en borden. Daarnaast hebben de meeste mensen afwasmiddel gewoon in huis staan. Afwasmiddel of groene zeep kun je dus mooi gebruiken bij het ontvetten voor schilderen.
Ontvetter. Voor de oven, pannen en afzuigkap heb je een goede ontvetter nodig en die maak je makkelijk met natuurlijke middelen. Doe hiervoor twee eetlepels soda, een beetje geraspte marseillezeep en paar druppels citroenzuur in een fles met spuitdop en vul dit aan met heet water.
Jarenlange productoptimalisatie en ontwikkeling van nieuwe en innovatieve producten zorgen ervoor dat S100 de benchmark is op het gebied van motorfiets reiniging en onderhoud.
Speciale kettingolie werkt het best
Omdat een fietsketting zo moeilijk goed te smeren is, is zeer goede smeerolie nodig.
Hoe vaak moet ik mijn fietsketting schoonmaken? Er is geen vast aantal kilometers waarna je de ketting moet schoonmaken/ontvetten. Dit is afhankelijk van het gebruikte smeermiddel en de omstandigheden waarin je fietst.
Je ketting invetten. Doe voorzichtig een druppel smeermiddel op elke schakel van je ketting. Zorg dat het smeermiddel precies op de rollen en pennetjes terecht komt. Smeermiddel op de buitenkant van de ketting zorgt er alleen voor dat er meer vuil aan de ketting blijft hangen.
Afhankelijk van de staat van onderhoud, weersomstandigheden en de omgeving waarin je fietst slijt je ketting. Dit bepaalt ook het moment waarop het tijd is voor een nieuwe. De vuistregel die je kan hanteren is dat het verstandig is om je ketting ergens tussen de 3000km en 5000km te vervangen.
L'Incomparable - $ 55 miljoen
De ketting is ontworpen door de Libanese juwelier Mouawad. Het opvallendste element aan de ketting is natuurlijk de grote gele diamant. Deze diamant is de grootste diamant die van binnen geheel gaaf is en is meer dan 407 karaat.