Een begeleidingsplan is een weergave van de afspraken tussen de cliënt en de begeleider over de doelen van de begeleiding en de manier waarop zij proberen deze te bereiken. Deze afspraken zijn gebaseerd op de mogelijkhe- den, beperkingen, wensen en behoeften van de cliënt.
Een begeleidingsplan voor een cliënt bestaat uit twee delen, het persoonsbeeld en het begeleidingsprogramma van de cliënt. Het persoonsbeeld van de cliënt staat in het begin van het begeleidingsplan. De basis van het begeleidingsprogramma is het persoonsbeeld van de cliënt.
Een begeleidingsplan opstellen voor een stagiaire
Het werkplan geeft aan welke stage-activiteiten hier bij horen, deze moet ze door ''gewoon'' mee te werken uitvoeren. In het werkplan staat ook een stage- opdracht waarmee ze verdieping moet geven aan het leren van deze werkprocessen.
Het begeleidingsplan is een werkdocument dat duidelijkheid schept aan leerkrachten, kinderen, ouders en bevoegd gezag over de manier waarop de school vorm geeft aan de begeleiding van haar leerlingen.
Een begeleidingsplan is in de eerste plaats een pedagogisch instrument, een middel dat de toepassing van redelijke aanpassingen in de praktijk te ondersteunt.
Inhoud van het plan
In het Persoonlijk Begeleidingsplan staat onder meer omschreven: Wat de doelen en dagbesteding (richting school of werk) zijn. Wat de jongere zelf gaat doen om dit voor elkaar te krijgen. Wie hem daarbij kunnen helpen.
Individuele begeleiding wordt zo praktisch mogelijk ingezet. Dit kan op verschillende levensgebieden bijvoorbeeld werk, studie, dagbesteding, contacten, huishouden, financiën, relaties, persoonlijke verzorging, gezondheid en wonen. In deze levensgebieden ligt meestal een overlap van doelen waar aan gewerkt kan worden.
Een begeleidingsplan is een weergave van de afspraken tussen de cliënt en de begeleider over de doelen van de begeleiding en de manier waarop zij proberen deze te bereiken. Deze afspraken zijn gebaseerd op de mogelijkhe- den, beperkingen, wensen en behoeften van de cliënt.
Methodisch werken bevat een aantal stappen: verzamelen van informatie, vaststellen van behoeften en problemen, vaststellen van doelen, vaststellen van en plannen van activiteiten, uitvoeren van de activiteiten volgens planning, evalueren en zo nodig bijstellen van de zorg en ondersteuning.
Voorbeeld eenvoudig individueel zorgplan
Op de voorkant staan mogelijke gespreksonderwerpen, zoals voeding, alcohol en stress. Op de achterkant staan 5 vragen over wat voor de cliënt belangrijk is (behoeften), gesprekspunten, doelen, acties en evaluatie.
De 4 stappen van Methodisch Werken:
Gegevens verzamelen. Doelen maken en zorg gaan leveren. Doelmatig rapporteren. Evalueren.
In een zorgplan staan de afspraken die u met uw zorginstelling maakt over uw zorg en ondersteuning. Woont u in een zorginstelling? Dan moet er voor u een zorgplan zijn. Dat staat in de Wet langdurige zorg (Wlz).
Onder begeleiding worden activiteiten verstaan waarmee een persoon wordt ondersteund bij het uitvoeren van algemene dagelijkse levensverrichtingen en bij het aanbrengen en behouden van structuur in en regie over het persoonlijk leven.
Begeleidingsmethode: systematische manier om van een beginsituatie naar een eindsituatie te werken.
Begeleiding wanneer een doel niet behaald wordt
Dat de cliënt er van leert, ziet wat hem wel gelukt is en onthoudt dat hij iets had wat hem kracht en energie gaf, de wil geeft om in de toekomst een ander doel te vinden die hem dezelfde passie geeft.
Vertrouwen, gelijkwaardigheid, luisteren, aansluiten, samen op weg zijn, dat zijn belangrijke begrippen in de visie van Begeleiding Op Maat. De uitgangspunten van de PRESENTIE-BENADERING sluiten daarbij aan.
Triple-C in het kort
Triple-C is een behandelmodel voor mensen met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen. De drie C's staan voor Cliënt, Coach en Competentie. Triple-C neemt niet het probleemgedrag, maar de menselijke behoeften als uitgangspunt.
Onder begeleiding vallen de activiteiten waarmee een persoon wordt ondersteund bij het uitvoeren van algemene dagelijkse levensverrichtingen en bij het aanbrengen en behouden van structuur in en regie over het persoonlijk leven.
Active Support is een stimulerende werkwijze die aansluit op de behoefte en mogelijkheden van de individuele persoon. Een werkwijze waarbij je voortdurend met de persoon bezig bent en zoveel mogelijk kansen schept om de cliënt stap voor stap meer greep te geven op zijn of haar eigen bestaan.
Het 8-fasenmodel is een krachtgericht begeleidingstraject waarin de leefgebieden die voor iedereen van belang zijn centraal staan: zingeving, wonen, financiën, relaties, lichamelijke gezondheid, psychische gezondheid, werk en activiteiten.